Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η αυτορρύθμιση της αγοράς
619 αναγνώστες
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008
18:14

 Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε να γίνεται λόγος για την «αυτορρύθμιση» της χρηματιστηριακής αγοράς, μέσα στα πλαίσια του καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού και της «Ελεύθερης αγοράς»

Πολλοί σοβαροί παίκτες έχουν την άποψη ότι το χρηματιστήριο μπορεί από μόνο του να διορθώσει τις όποιες στρεβλώσεις, ακόμα και να «τιμωρήσει» δια της χρεοκοπίας αργά ή γρήγορα τους παρανομούντες.

Επιπρόσθετα οι γνήσιοι θιασώτες της Τεχνικής Ανάλυσης υποστηρίζουν ότι «το ταμπλό τα δείχνει όλα». Επομένως δεν τους ενδιαφέρουν τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών, ούτε η ειλικρίνεια των επιχειρηματιών, ούτε ακόμα και αυτή η αστυνόμευση των χρηματιστηριακών πράξεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού «το ταμπλό τα λέει όλα». Πιστεύουν δηλαδή στην «απόλυτη Αυτό-ρύθμιση» της αγοράς, μέσω της Τεχνικής Ανάλυσης.

 Η άποψη αυτή, όσο και αν ακούγεται ακραία, δεν μπορεί να μας αφήνει εντελώς αδιάφορους, δεδομένου ότι προέρχεται από ανθρώπους που έχουν ξοδέψει χιλιάδες ώρες πάνω στο ταμπλό και έχουν πολυετή πείρα στα χρηματιστηριακά δρώμενα.

 Από την άλλη υπάρχουν οι θιασώτες της Θεμελιώδους ανάλυσης και της αυστηρής αστυνόμευσης της αγοράς σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για χρηματιστηριακές πράξεις, είτε πρόκειται να διαφάνεια των εισηγμένων εταιρειών.

 Όμως, όπως συμβαίνει συχνά, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Δηλαδή και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να είναι αμείλικτη στην εφαρμογή της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, αλλά και οι ίδιοι οι επενδυτές πρέπει να εφαρμόζουν στην πράξη την «Αυτό-ρύθμιση» συμμετέχοντας στον Μετοχικό Ακτιβισμό, με όποιον τρόπο νομίζουν.

 Ο Μετοχικός Ακτιβισμός είναι αυτό ακριβώς που ονομάζουμε «αυτορρύθμιση» της αγοράς. Η ενεργός συμμετοχή των επενδυτών στα χρηματιστηριακά δρώμενα, στις Γενικές Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, παράλληλα με την αστυνόμευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Οι δογματικές απόψεις και θέσεις, από όπου και αν προέρχονται, όποια θεωρία και αν υποστηρίζουν μοιραία κάποια στιγμή οδηγούν σε υπερβολές, που έχουν να κάνουν είτε με την ανοχή των εποπτικών αρχών, είτε με την ασφυκτική αστυνόμευση της αγοράς και συνεκδοχικά οδηγούν σε στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται σε μία αναπτυγμένη αγορά.

Η αυτορρύθμιση της αγοράς περιλαμβάνει δύο σκέλη:

Το ένα έχει να κάνει με την αστυνόμευση των χρηματιστηριακών πράξεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την σωστή εφαρμογή του Margin, την κεφαλαιακή επάρκεια των ΑΧΕ και τη σωστή χρήση των χρημάτων των πελατών τους.

Επίσης η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των επενδυτών από τις εισηγμένες εταιρείες, ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία και τα μελλοντικά σχέδια και η διευκόλυνση της συμμετοχής των επενδυτών στις Γεν. Συνελεύσεις.

Από εκεί και πέρα έρχεται ο Μετοχικός Ακτιβισμός, ο οποίος συνίσταται στην όσο το δυνατόν οργανωμένη συμμετοχή των επενδυτών στις Γεν. Συνελεύσεις, τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν καλύτερης μερισματικής απόδοσης, τον έλεγχο των εταιρικών ανακοινώσεων και επισήμανση όπου υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από τις αρχικές ανακοινώσεις,

Επίσης ο Μετοχικός Ακτιβισμός οφείλει να ελέγχει τη συμπεριφορά των μελών των Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών και ειδικά των ανεξαρτήτων μελών, και βέβαια την σωστή και ειλικρινή εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Με άλλα λόγια ο Μετοχικός Ακτιβισμός δεν πρέπει να λείπει από καμία ετήσια Γεν. Συνέλέυση εισηγμένης εταιρείας και αν μάλιστα συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό δεσμευμένων μετοχών και δημοσιογραφική υποστήριξη, τότε μπορεί να αναδειχθεί σαν το κυριότερο εργαλείο της Αυτό-ρύθμισης της αγοράς.

Στα 4 χρόνια που ο ΣΕΔ εφαρμόζει τον Μετοχικό Ακτιβισμό στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τα αναμενόμενα.

Οι επενδυτές, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν πειστεί ακόμα για τη χρησιμότητα αυτού του θεσμού και βλέπουμε όλο και περισσότερους να ασχολούνται μόνο με την Τ.Α. αδιαφορώντας για τα θεμελιώδη των εταιρειών και τις Γεν. Συνελεύσεις.

Δεν τους αδικώ…

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας η κατάσταση στην ποιότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου.

Οι εισηγμένοι επιχειρηματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο και πετυχαίνουν τις περισσότερες φορές «εκπτώσεις» στην Εταιρική Διακυβέρνηση, πράγμα που οδηγεί τους επενδυτές να μην πιστεύουν τις ανακοινώσεις των εταιρειών και όχι άδικα…

Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική βοήθεια στον Μετοχικό Ακτιβισμό, αν αφεθούν οι μικροεπενδυτές μόνοι τους να προσπαθούν να εφαρμόσουν την αυτορύθμιση, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα  θα οδηγηθούμε στην απογοήτευση και στην απαξίωση.

Και είναι κρίμα όταν στις περισσότερες αναπτυγμένες αγορές ακόμα και τα ταμεία συμμετέχουν σε διαδικασίες Μετοχικού Ακτιβισμού, εμείς εδώ να είμαστε εγκλωβισμένοι στην «πανάκεια» της Τεχνικής Ανάλυσης και στην αδιαφορία για τα θεμελιώδη των εταιρειών.

Δεν απορρίπτω την Τεχνική Ανάλυση.

Τη θεωρώ όμως ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν ο επενδυτής καταλήγει να αδιαφορεί παντελώς για τα θεμελιώδη και να ασχολείται μόνο με αυτήν.

Πιστεύω ότι οι ίδιοι οι Τεχνικοί Αναλυτές, πρέπει να προτρέπουν τους επενδυτές να μην αδιαφορούν για τα θεμελιώδη των εταιρειών, να ελέγχουν την αξιοπιστία των διοικήσεων και να συμμετέχουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, στις Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών που τους ενδιαφέρουν.

Φιλικά

Μπάμπης Εγγλέζος

Σχόλια

26/05 19:39  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
5*
Επιφυλάσσομαι να σχολιάσω εκτενώς, μόλις βρώ χρόνο...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις