Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Απανωτά Reverse Split από τη SANYO με σκοπό την εξαφάνιση των μετόχων μειοψηφίας
1804 αναγνώστες
Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014
12:34

                      
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
                  website: www.sed.gr       e-mail: info@sed.gr
                           


Αθήνα, 1η Ιουλίου  2014
                                                                                                   
Αρ. Πρωτ : 279/ΧΕ

                                     ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Κοινοποίηση:
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
Φορείς Κεφαλαιαγοράς
ΜΜΕ


Θέμα: Απανωτές μειώσεις του αριθμού των μετοχών της εταιρείας «ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.»

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου, έγινε δέκτης παραπόνων από μέλη του για την πρακτική του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης  εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.» (πρώην ΣΑΝΥΟ), η οποία βρίσκεται, στην κατηγορία των μετοχών “υπό  αναστολή διαπραγμάτευσης”.

Συγκεκριμένα η «ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.» στην Γενική Συνέλευση της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των υφισταμένων μετοχών (reverse split) με σχέση (100) εκατό παλαιές προς (1) μία νέα ,δηλαδή μείωσε τις 51.083.993 παλαιές μετοχές σε 510.840 νέες, με σκοπό ,μέσω της αύξησης της ονομαστικής αξίας από το 1 (ένα) ευρώ στα 100 (εκατό) ευρώ λόγω του reverse split και με άμεση επιστροφή στο 1 (ένα) ευρώ, τον  σχηματισμό  ισόποσου “ειδικού αποθεματικού”.

Στην συνέχεια, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας της 14ης  Φεβρουαρίου 2014,αποφασίστηκε νέα μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) με την ίδια αναλογία 100 (εκατό) παλαιές προς 1 (μία) νέα, με συνέπεια τη μείωση του αριθμού των μετοχών από 510.840 υφιστάμενες σε 5.109 νέες και ταυτόχρονη μείωση της νέας ονομαστικής αξίας από 100 ευρώ σε 70 ευρώ, με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις μετοχές των μετόχων μειοψηφίας.

Παρατηρούμε ότι η ονομαστική αξία της μετοχής βρίσκεται πλέον, μετά τις απανωτές μειώσεις των μετοχών (reverse split), στο εξαιρετικά μεγάλο ποσό των 70 ευρώ, μια ονομαστική αξία που δεν συναντάμε εύκολα όχι μόνο σε Ελληνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά από όλα αυτά η «ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.» με ανακοίνωσή της, καλεί τους μετόχους της, στην Τακτική Συνέλευση της 27ης  Ιουνίου 2014 (Α’ Επαναληπτική Γ.Σ. 10/7/2014),να αποφασίσουν νέα μείωση του αριθμού των μετοχών μέσω reverse split  και ανάλογης αύξησης της ονομαστικής αξίας και ταυτόχρονη μείωση με σκοπό τον σχηματισμό εκ νέου ισόποσου “ειδικού αποθεματικού”.

Περιλαμβάνει μάλιστα στην ίδια Γενική Συνέλευση ως θέμα, “αγορά ιδίων μετοχών στα πλαίσια διακανονισμού κλασματικών υπολοίπων”, τόσο από τις προηγούμενες αποφάσεις αλλά και της παρούσης ,αφού πλέον οι μέτοχοι μειοψηφίας από κάτοχοι κάποιων χιλιάδων μετοχών, τώρα θα έχουν ακόμα και κάτω της μίας μετοχής, κλασματικά υπόλοιπα δηλαδή, που η εταιρεία θα εξαγοράσει, εξαφανίζοντας στην ουσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μετόχων μειοψηφίας που στις 23/6/2014 ανήρχετο σε πάνω από 60% ,όπως μας πληροφορεί το ενημερωτικό δελτίο για τα ποσοστά των εταιρειών της κύριας αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου (www.helex.gr).

Η διοίκηση της «ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.». έχει προφανώς ως τελικό σχέδιο, την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α. και την διαγραφή της, αφού θα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και τα ποσοστά των μετόχων μετά τα απανωτά reverse split και την εξαγορά των κλασματικών υπολοίπων των μετόχων μειοψηφίας από την εταιρεία.

Τα παρεχόμενα από το Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνικά εργαλεία διαχείρισης των μετοχών, όπως στην περίπτωση της «ΤΡΟΠΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.», το λεγόμενο reverse split, έχουν δοθεί προς διευκόλυνση των εταιρειών ώστε να διαχειριστούν τυχόν προβλήματα και όχι για να χρησιμοποιούνται με σκοπό την εξαφάνιση των μετόχων μειοψηφίας μέχρι μάλιστα του σημείου της κλασματικής ελάχιστης παρουσίας τους και στο τέλος της υποχρεωτικής εξαγοράς τους.

Παρακαλούμε τις εποπτικές αρχές να ελέγξουν με ιδιαίτερη προσοχή την περίπτωση της κατάχρησης των εργαλείων που παρέχονται προς τις εισηγμένες εταιρείες, μια κατάχρηση που βλάπτει τους μετόχους μειοψηφίας και σημειώνουμε ότι αγνόηση της παραπάνω περίπτωσης, πιθανόν οδηγήσει και άλλες εισηγμένες εταιρείες σε παρόμοιες πρακτικές.

Προτείνουμε μάλιστα να υπάρξει σχετική οδηγία για την χρήση του reverse split (χρονική απόσταση μεταξύ των reverse splits, αιτιολόγηση τους, κλπ) αλλά και άλλων τεχνικών εργαλείων, ώστε να μην  έχουμε επανάληψη παρόμοιων φαινομένων που καταλήγουν πάντα εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας.

                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο

              Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας
           Μπάμπης Εγγλέζος                        Ανδρέας Κουτούπης  

Σχόλια

01/07 12:38  Babis Englezos
Κάτι έχει αλλάξει στα blogs του Capital ή κάνω λάθος; Δημοσιεύεται ένα νέο άρθρο και δεν εμφανίζεται στα "τελευταία άρθρα"...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις