Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η Τεχνική Ανάλυση έναντι της Θεμελιώδους Ανάλυσης
1004 αναγνώστες
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008
11:27

Του Γιώργου Κουμπάρου

Επί τη ευκαιρία του σεμιναρίου Τεχνικής Ανάλυσης, χρήσης του Metastock και Επενδυτικής Ψυχολογίας που διοργάνωσε ο ΣΕΔ, θα επανέλθω σε κάποια θέματα τεχνικής ανάλυσης έναντι της θεμελιώδους ανάλυσης.  

Ξεκινάω πάντα αυτή τη συζήτηση με δύο έννοιες όπως negative sum game και positive sum game.  

Οι αγορές παραγώγων χαρακτηρίζονται σαν negative sum game επειδή οι κλασικές υποκείμενες αξίες (τρόφιμα, μέταλλα) είναι μη δυναμικές (στη θεωρία κάθονται σε μια αποθήκη).  Έχουν μάλιστα και κάποιο κόστος (cost of carry όπως αποθήκευση, ασφάλιση, φθορά κλπ.)  που πρέπει να αναληφθεί. Εν ολίγοις υπάρχει τουλάχιστον ένας που θα «πληρώσει τη νύφη».  

Για να κερδίσει κάποιος σε αυτές τις αγορές προϋπόθεση είναι να χάσει κάποιος άλλος. Αγοράζουμε από έναν αντισυμβαλλόμενο και το κέρδος της μιας πλευράς προκύπτει μόνο από τη ζημιά της άλλης.  Αντίθετα οι κεφαλαιαγορές (μετοχές και ομόλογα) είναι positive sum game γιατί όλες οι εταιρείες κάνουν επιχειρηματικές προτάσεις και το κοινό παρέχει τα κεφάλαια για να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις αναλαμβάνοντας το αντίστοιχο ρίσκο.  

Η παροχή κεφαλαίου έχει σκοπό την διαιώνιση του κέρδους μέσω παραγωγής η παροχής υπηρεσιών που δεν προϋποθέτει τη ζημιά κάποιου άλλου.  Εν ολίγοις υπάρχει κέρδος για όλους και αυτό μοιράζεται (στη θεωρία πάλι) ανάλογα με την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.  Ο καθένας δηλαδή επιλέγει μια μετοχή γιατί θεωρεί ότι η επιχειρηματική πρόταση της υποκείμενης εταιρείας δημιουργεί και υπεραξία (αύξηση κεφαλαίου) στη μετοχή και παρέχει εισόδημα από τα μερίσματα


Σε αυτό το επίπεδο η τεχνική ανάλυση υποτίθεται ότι μας λέει πότε οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει να αγοράσεις μια αξία και πότε τέτοιες που την πουλάς (όπου οι συνθήκες είναι συνώνυμες με την κωδικοποιημένη συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην αγορά).  Η θεμελιώδης ανάλυση από την άλλη μας λέει αν η εταιρεία πίσω από τη μετοχή έχει και εκτελεί μια βιώσιμη και ελκυστική επιχειρηματική πρόταση και αν η τιμή της μετοχής της αντανακλά την αξία και την προοπτική αυτής της πρότασης.    

Η εξάπλωση της τεχνικής ανάλυσης βρίσκεται στις πρώτες αγορές παραγώγων, οι οποίες με την σειρά τους προέκυψαν από τους «φύση υπόχρεους» (natural hedgers) να αποθηκεύουν πρώτες ύλες (σιτηρά οι μύλοι, ξυλεία οι χαρτοπαραγωγοί κλπ).  

Αυτοί οι οποίοι από τη φύση της δουλείας τους ήταν εκτεθειμένοι στο ρίσκο της δραματικής μεταβολής της τιμής της πρώτης ύλης στις αποθήκες τους για να μετατοπίσουν αυτό το ρίσκο στους απανταχού «αλογομούρηδες» ξεκίνησαν της αγορές παραγώγων.  Πολύ καλό σενάριο για τους ίδιους, αφού είχαν τον έλεγχο της υποκείμενης αξίας και πολύ περισσότερες γνώσεις για την προσφορά και ζήτηση στην πραγματική αγορά.  

Σε τέτοιες «κλειστές» αγορές, η συμπεριφορά (αγορά-πώληση) έχει την τάση να επαναλαμβάνεται και κατά συνέπεια να κωδικοποιείται.  Η τεχνική ανάλυση είναι μια «στατιστική περιγραφή» της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων στην αγορά και όχι μια πρόβλεψη του τι πρόκειται να συμβεί.  Το τι πρόκειται να συμβεί, υπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στους νόμους των πιθανοτήτων και σε κάποιο βαθμό στην ερμηνεία του αναλυτή.  

Μια καλή τεχνική ανάλυση θα αποδώσει κάποια σήματα και κάποια επακόλουθα σενάρια για την κίνηση των τιμών και κάθε σενάριο πρέπει να συνδέεται με κάποια πιθανότητα εξέλιξης του. Οι αναλυτές είναι αυτοί που κάνουν τις προβλέψεις και αποδέχονται ή απορρίπτουν τα σενάρια και τις πιθανότητες τους και είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση της ποιότητας του «σήματος» (ανάλογη της αγοράς από την οποία προέρχεται) και κατ' επέκταση την απόδοση βαθμού βεβαιότητας στα συμπεράσματα τους.  

Στη σημερινή πολυπλοκότητα των αγορών η κλασσική τεχνική ανάλυση λίγα πράγματα έχει να προσφέρει. Αυτό που μπορεί να δώσει είναι τα στοιχεία και τους «δείκτες» για την δημιουργία ενός «μαύρου κουτιού» που παράγει σήματα εισόδου εξόδου και stops.

Τώρα αν φύγουμε από την θεωρία και έλθουμε στην πράξη, η κεφαλαιαγορά δίνει κέρδη με δύο τρόπους:

Ο ένας είναι αυτός της σωστής επενδυτικής επιλογής που συνήθως απαιτεί χρόνο και κατάλληλες συνθήκες για να αποδώσει. Ο άλλος είναι αυτός που πηγάζει από την φιλοσοφία του trading και απαιτεί έναν αντίπαλο που θα πάρει λάθος απόφαση για την αγορά και την πώληση ή αν θέλετε θα έχει λανθασμένη αντίδραση στην εξέλιξη της τιμής.  Όσο ανοίγουν οι αγορές και μεγαλώνουν τα «κερδοσκοπικά» κεφάλαια, τόσο οι κεφαλαιαγορές «παραγωγοποιούνται».  

Η Τεχνική Ανάλυση είναι ένα «εργαλείο» του οποίου η απόρριψη όπως και η θεοποίησή του συνιστούν στην ουσία το ίδιο λάθος.  
Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να πούμε και για την Θεμελιώδη Ανάλυση.  

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν επενδυτές δεν είναι προβλήματα του επιπέδου «του αυγού ή της κότας» ή για να ακριβολογούμε «τεχνική ή θεμελιώδης;»  

Η απάντηση σε αυτό είναι και τεχνική και θεμελιώδης.  

Τα προβλήματα είναι προβλήματα επενδυτικής παιδείας.  

Για να επιβιώσεις στις σημερινές αγορές πρέπει να έχεις κάποιες στοιχειώδεις μάκρο και μίκρο οικονομικές γνώσεις, κάποια κατανόηση της θεμελιώδους και της τεχνικής ανάλυσης, λίγη εμπειρία της ψυχολογίας της αγοράς και πολλή πειθαρχία και αυτογνωσία.  


Όλες μας οι πράξεις στην αγορά βασίζονται σε μια πρόβλεψη που στηρίζεται σε κάποιους συλλογισμούς είτε θεμελιώδους είτε τεχνικής προελεύσεως.  

Οι σημερινές αγορές από τον «ανεξάρτητο μεμονωμένο» επενδυτή απαιτούν τη σύνθεση αρκετών παραμέτρων.  

Οι εξειδικευμένες τεχνικές είναι για τους επαγγελματίες ή για όσους ασχολούνται με τις αγορές με επαγγελματική αφοσίωση.

Γιώργος Κουμπάρος

Σχόλια

18/02 11:40  thp
Καλημέρα σε όλους και καλή υπομονή με τα χιόνια.
Παρακολούθησα το σεμινάριο του ΣΕΔ και θέλω να δηλώσω την ικανοποίηση μου για το υψηλό επίπεδο και τη φιλική ατμόσφαιρα. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις αλλά για μένα ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση.
Ευχαριστίες θερμές στον ΣΕΔ και στον ομιλητή κ. Παπαλάμπρου.
18/02 13:08  Babis Englezos
Αγαπητέ φίλε

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια.

Η καλή και φιλική ατμόσφαιρα είναι δεδομένη σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του ΣΕΔ.

Συμφωνώ απόλυτα στο ότι "πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις" και θα ήθελα τις προτάσεις όλων των μελών και των φίλων μας.

Ετοιμάζουμε συνεχώς νέες εκδηλώσεις και δραστηριότητες και μας ενδιαφέρει πολύ η γνώμη όλων των επενδυτών.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
18/02 13:09  Ο Χαρτοφύλακας
Ειναι απλως ατοπο να συγκρινεται η ΤΑ με την θεμελιώδη αναλυση.
Ειναι σαν να ταυτιζουμε τις καφετζουδες με τους μετεωρολογους επειδη και δευτεροι δεν πεφτουν παντα διάνα!
18/02 13:58  Καλογηρου Παναγιωτης
Για φιλο ΑΠΕ
Η Θεμελιωσης αναλυση ειναι ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ της ΤΕΧΝΙΚΗΣ.
Σου αντιστρεφω το παραδειγμα σου. Οι καφετζουδες (θεμελιωδη), αναλογα με τα μαγειρεματα τους θα σου δωσουν αποτελεσματα. Αν ο καφες θα ειναι της παρηγοριας η μετοχη θα εχει ασχημα αποτελεσματα. Αν τον καφε τον θελουν γλυκο τοτε η μετοχη θα πεταξη.
Αρα αυτοι ( της θεμελιωδους) ειναι οι καφετζουδες.
Ας παμε στους μετεωρολογους τωρα.( Τεχνικους αναλυτες)
Οι μετεωρολογοι κοιτωντας τα οργανα τους και φιλτραροντας μεσα απο ενα μεγαλο φασμα τα στοιχεια τους μας δινουν τον καιρο.
Αυτο ΑΚΡΙΒΩΣ κανουν οι Τεχνικοι αναλυτες. Δεν ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ καφε αλλα κοιτανε τα εργαλεια τους , τα στοιχεια τους και δινουν τις προβλεψεις τους. Που αυτες ακολουθουν και οι ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ.
Αρα μην μπερδευεις το συμπληρωμα με το αποτελεσμα.
18/02 14:31  Babis Englezos
Αγαπητέ φίλε

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ Τ.Α. και Θ.Α.

Είναι και τα δύο "εργαλεία" που βοηθούν τον επενδυτή να πάρει τις αποφάσεις του.

Όπως πολύ σωστά γράφει ο Γιώργος Κουμπάρος:
"Η Τεχνική Ανάλυση είναι ένα «εργαλείο» του οποίου η απόρριψη όπως και η θεοποίησή του συνιστούν στην ουσία το ίδιο λάθος.
Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να πούμε και για την Θεμελιώδη Ανάλυση."

Που είδες λοιπόν τη σύγκριση;

Οι δογματικές απόψεις του τύπου:
Εγώ κοιτάω ΜΟΝΟ την Τ.Α.
ή
Εγώ κοιτάω ΜΟΝΟ τα θεμελιώδη,
δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία του σύγχρονου επενδυτή.

Ο σύγχρονος επενδυτής χρησιμοποιεί όλα τα "εργαλεία" που δύναται να έχει στη διάθεση του, χωρίς να απορρίπτει ή να "θεοποιεί" κανένα.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις