Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τo μεγάλο λάθος των μικροεπενδυτών
850 αναγνώστες
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008
13:02

Τo μεγάλο λάθος των μικροεπενδυτών

του Γιώργου Παπανικολάου

Δυστυχώς στη χώρα μας είμαστε "ατομιστές". Με μεγάλο κόπο προχωρούν θεσμοί όπως οι καταναλωτικές οργανώσεις και οι συνασπισμοί ιδιωτών για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Τα ίδια και χειρότερα στη χρηματιστηριακή αγορά. Κάθε επενδυτής προσπαθεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ατομικά (συνήθως αφού έχει φάει κάποιο στραπάτσο) και τότε διαπιστώνει την αδυναμία του για λόγους κόστους, χρόνου και γενικότερα "αντικειμενικής αδυναμίας".

Παρ' όλα αυτά, εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει μία ένωση επενδυτών, ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, με τα περιορισμένα μέσα που του επιτρέπει ο αριθμός των μελών του (μικρός σε σχέση με τον αριθμό των ιδιωτών επενδυτών, χωρίς να λάβουμε καν υπ' όψιν τον αριθμό των ιδιωτικών κωδικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παγωμένοι).

Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος έχει κινηθεί με σοβαρότητα, κατά κανόνα μετρημένα και δεν φέρει βάρη από το παρελθόν, όπως έχει συμβεί με άλλες προγενέστερες προσπάθειες που καλώς ή κακώς φαίνεται ότι συνδέθηκαν στην ευρεία πλειονότητα των επενδυτών με ποικιλότροπα προσωπικά συμφέροντα.

Τι του λείπει;

Το να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ιδιωτών, έναν αριθμό που θα του επιτρέψει να αποκτήσει καλά στελεχωμένες επιτροπές, συνεργάτες ειδικευμένους δικηγόρους και άλλα όπλα που χρειάζονται για να προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των μελών του, όχι τόσο κατασταλτικά, όσο προληπτικά με παρεμβάσεις, δηλαδή σε ό,τι αφορά τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο, τα "παράθυρα", τις παραλείψεις κ.λπ.

Είναι διαφορετικό ένας σύνδεσμος να έχει μερικές εκατοντάδες ενεργά μέλη, από το να έχει μπόλικες χιλιάδες μέλη, τόσο από την άποψη της παρεμβατικότητας όσο και από την άποψη της πολιτικής επιρροής.

Ο ΣΕΔ έκανε ήδη κινήσεις σε πολλά μέτωπα, ενώ προσπαθεί διαρκώς να εδραιώσει και στη χώρα μας την έννοια του μετοχικού ακτιβισμού. Κάνει παρεμβάσεις συχνά σε θέματα που σίγουρα αφορούν στον επενδυτή.

Για θέματα όπως για παράδειγμα η διαστρέβλωση του θεσμού των stock options, τα οποία συχνά-πυκνά χρησιμοποιούνται είτε ως τέχνασμα "φοροαποφυγής" (σ.σ. νόμιμης δηλαδή αποφυγής της φορολογίας) είτε ως μοχλός ενίσχυσης των ποσοστών που ήδη κατέχουν μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιριών, οι οποίοι βεβαίως ταυτόχρονα κόβουν στον εαυτό τους και παχυλούς μισθούς.

Αν σε άλλες χώρες η παρουσία τέτοιου είδους συλλογικών οργάνων είναι χρήσιμη, στη χώρα μας είναι πολύ απλά απαραίτητη.

Νομίζω ότι κάθε αναγνώστης μπορεί να φέρει στη μνήμη του περιπτώσεις χρηματιστηριακών σκανδάλων που πέρασαν "στο ντούκου" σε ό,τι αφορά το πιο σημαντικό:

Την πραγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Ο λόγος είναι απλός: Ο μικροεπενδυτής κατά κανόνα δεν έχει τόσο μεγάλο ύψος ζημίας που να ρισκάρει τα έξοδα μιας μακρόπνοης δικαστικής διαδικασίας και οι "συνασπισμοί" είναι πρακτικά δύσκολοι καθώς, στη χώρα μας δεν έχει ακόμη αναδειχθεί ο θεσμός των "class action lawsuits", που έχει θριαμβεύσει στην πιο ανεπτυγμένη αγορά του κόσμου, στις ΗΠΑ.

Σκεφτείτε πόσες ενέργειες από πλευράς εισηγμένων που σήμερα "περνούν από τις χαραμάδες" θα μπορούσαν να επισημαίνονται αλλά και να στιγματίζονται αν υπήρχε ένας πραγματικά ισχυρός σύνδεσμος επενδυτών.

Φανταστείτε πόσοι θα το σκέφτονταν δύο φορές αν ήξεραν ότι έπειτα από ένα σκάνδαλο θα έρθουν αντιμέτωποι με οργανωμένες δικαστικές ενέργειες από την πλευρά των επενδυτών.

Σας φαίνεται ότι όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας;

Δείτε πόσες επιτυχίες έχει εγγράψει τα τελευταία χρόνια ο συνασπισμός των καταναλωτών, σε άλλα μέτωπα, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα!

Δεν αρκεί όμως σε αυτές τις περιπτώσεις να επικροτείτε από απόσταση. Σημασία έχει η συμμετοχή, η εγγραφή ως μέλος και γιατί όχι, εφόσον υπάρχουν οι γνώσεις και ο χρόνος, η ενεργός συμμετοχή "επί των επάλξεων".

Σκεφτείτε ότι καμία αγορά δεν είναι αγγελικά πλασμένη και καμία Αρχή δεν μπορεί να τα προλαβαίνει όλα. "Συν Αθηνά και χείρα κίνει" έλεγαν οι πρόγονοί μας, αλλά η μεμονωμένη χείρ στην περίπτωσή μας είναι αδύναμη. Χρειάζεται συλλογική δράση.

Το σημαντικό είναι να αντιληφθούν οι ίδιοι οι επενδυτές τη σημασία που έχει να μετάσχουν σε ένα συλλογικό όργανο και να κάνουν την κίνηση.

Αλλιώς θα μένουν πάντα να γκρινιάζουν ότι είναι μικρά ψάρια, "μαρίδες" σε έναν ωκεανό στον οποίο κολυμπούν πολύ μεγάλα συμφέροντα.

Σημ:Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο
Euro2day.gr
31-1-2008

Σχόλια

31/01 13:56  Babis Englezos
Κυριολεκτικά συγκλονιστικό το άρθρο του αγαπητού Γιώργου.

Είναι τιμή για τον ΣΕΔ, ένας από τους πιο διακεκριμένους δημοσιογράφους στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, να εκφράζεται με τόσο καλά λόγια για τον Σύνδεσμο μας.

Παρόμοιες παρεμβάσεις μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε την δύσκολη προσπάθεια και είμαστε υπερήφανοι που στο εφετινό μας Συνέδριο θα είναι ομιλητές 3 από τους καλύτερους δημοσιογράφους του χώρου, οι οποίοι εκπροσωπούν και τις πλέον αξιόλογες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες: Capital.gr (Θανάσης Μαυρίδης), Euro2day.gr (Γιώργος Παπανικολάου), Reporter.gr (Γρηγόρης Νικολόπουλος) και τους ευχαριστούμε όλους.

Δυστυχώς όμως "δεν είναι όλοι ίδιοι" και συχνά ο ΣΕΔ δέχεται "χτυπήματα κάτω από τη ζώνη" από διάφορους τυχάρπαστους που θέλουν να λέγονται "δημοσιογράφοι".

Από την άλλη, υπάρχουν ουκ ολίγοι "επαγγελματίες" από διάφορους χώρους, οι οποίοι προσπαθούν κατά καιρούς να "οικειοποιηθούν" τον ΣΕΔ και όταν βλέπουν ότι αυτό δεν γίνεται, είτε αποχωρούν με "τυμπανοκρουσίες" ανακαλύπτοντας ξαφνικά ότι ο ΣΕΔ "κάνει βήματα πίσω", είτε προτρέπουν τους επενδυτές "να είναι μόνοι τους" αναπτύσσοντας θεωρίες περί δήθεν "μοναχικών λύκων".

Φυσικά ο σκοπός είναι κοινός: Ο απομονωμένος επενδυτής είναι σαφώς πιο εύκολη λεία προς εκμετάλλευση και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Στην 8χρονη πορεία μας στον ΣΕΔ συναντήσαμε ουκ ολίγες παρόμοιες συμπεριφορές και πλέον γνωρίζουμε άριστα πως να τις αντιμετωπίζουμε...

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι, τουλάχιστον όσο θα είμαι εγώ Πρόεδρος, ο ΣΕΔ θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις παρεμβάσεις του στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι", χωρίς πισωγυρίσματα.

Στην 8χρονη πορεία μου στον ΣΕΔ ουδέποτε έκανα πίσω όταν επικρίναμε κάποιον παράγοντα της κεφαλαιαγοράς, ουδέποτε πρότεινα μετοχές, ουδέποτε είπα στους επενδυτές "αγοράστε, ή πουλήστε, ή μην πουλάτε".

Συνέχεια...
31/01 13:57  Babis Englezos

Πάντα τους προτρέπω να ενημερώνονται σφαιρικά πριν πάρουν οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις και πάντα σε συνεργασία με τη χρηματιστηριακή τους εταιρεία ή τους πιστοποιημένους αναλυτές.

Γι' αυτό και το σύνθημα που έχω καθιερώσει στον ΣΕΔ προς τους επενδυτές είναι:
"Να επενδύετε πρώτα στον εαυτό σας"
Δηλαδή να αποκτήσετε την κατάλληλη επενδυτική παιδεία πριν επενδύσετε στην Κεφαλαιαγορά τις οικονομίες σας...

Εγώ και -είμαι σίγουρος- όλα τα μέλη του Δ.Σ., θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να τηρούμε αυτές τις αρχές, όσο χρόνο θα είμαστε στη Διοίκηση του ΣΕΔ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μπάμπης Εγγλέζος
31/01 15:29  CANYON
5*...
03/02 20:16  kilolimos
Συγχαρητήρια για το άρθρο. Μόνο η προσέγγιση που προτείνεται μπορεί να προσφέρει στην προστασία των μικροεπενδυτών .Θα έλεγα επίσης να γίνεται και καταγραφή και σύσταση στο πρότυπο του Τηρεσία από τον θεσμό που είδη υπάρχει ή από άλλον που θα συσταθεί ώστε ο κάθε λογής απατεώνας που κλέβει τους μικροεπενδυτές να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έτσι και μπει το όνομα του στη λίστα που θα είναι ανοικτή σε όλους ,κανείς δεν θα ξανακάνει δουλειές μαζί του.
Δεν είναι δυνατόν με την φάμπρικα των προσπικων δεδομένων απατεώνες να βρίσκονται στο απυρόβλητο και ανύποπτοι μικροεπενδυτές να χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν δήθεν στο βωμό της ελεύθερης αγοράς.
Ακόμα και αν υπάρχουν αντιδράσεις, που είναι σίγουρο στην χώρα της ρεμούλας και της ανυπαρξίας οποιουδήποτε σοβαρού ελέγχου, ας γίνει από ανώνυμο blog στο πρότυπο του press-gr όπου όλα τα λαμόγια το μέμφονται αλλά και πλέον όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί σφαιρικά το επισκέπτεται.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις