Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η τράπουλα ξαναμοιράζεται
787 αναγνώστες
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008
20:27

Εδώ και αρκετές μέρες η τράπουλα ξαναμοιράζεται.  Το ερώτημα είναι στην καινούργια παρτίδα ποιοι έχουν τα λεφτά και ποιοι έμειναν με τα χαρτιά.  Η αγορά μας προειδοποίησε για πρώτη φορά με μια διπλή κορυφή στις 31-10 και 07-11.  Όσοι θεώρησαν ότι με μια διόρθωση της τάξεως του 12% μέσα σε δυο βδομάδες θα εκτονώναμε μια ανοδική κίνηση 18 μηνών που ξεκίνησε στις 3362 του ΓΔ ή τις 1832 του FTSE20, μάλλον αγνόησαν και την δεύτερη διπλή κορυφή στις 12-12 και 02-01.  Ακόμα και οι συνεδριάσεις στις 7, 8 και 9 Ιανουαρίου κραύγαζαν για  έξοδο.  Όσοι δεν το κατάλαβαν υπέστησαν τις συνέπειες.

Η αγορά μας είναι αγορά ψυχολογίας σε μεγαλύτερο ίσως ποσοστό από τις άλλες, αλλά η ψυχολογία είναι παράγων σε όλες τις αγορές και διαμορφώνεται από την εναλλαγή των συστατικών που επικαλείται ο Gordon Gekko (Michael Douglas) στην ταινία Wall Street: "Fear and Greed".  Αυτό όμως βασίζονται στο τι συμβαίνει στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ανά πάσα στιγμή.

Νομίζω ότι είμαστε στο στάδιο που ο φόβος για το μέλλον της αμερικάνικης οικονομίας και τις συνέπειες αυτού του μέλλοντος στον υπόλοιπο κόσμο, κυριαρχεί και πλέον υπερβάλλει.  Χωρίς να ξέρω πόσο μακριά η κοντά είναι ο πάτος για τις αγορές, μέρες σαν τη σημερινή εμένα τουλάχιστον μου φαίνονται σαν μέρες για κάποιες δοκιμαστικές αγορές, έστω και αν καθίσταται προφανές ότι μετά το σημερινό στραπάτσο ο στόχος είναι το 4245,16 (ΓΔ) και το 2289,37 (FTSE) του Μαρτίου όπου και εκεί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα κρατηθούμε, αφού πιο κάτω έχουμε το 4116,58 (ΓΔ) και το 2220,63 (FTSE) που είναι το 61,8% fibonacci της κίνησης από τον Ιούνιο του 2006.  Πότε άραγε θα ξαναδούμε όλη την Ευρώπη κάτω 4% με 7% (μόνο η Μαδρίτη διεσώθη) με την Αμερική κλειστή (Martin Luther King Day) χωρίς κάποιο δραματικό γεγονός;

Ελπίζω ότι κανείς δεν έχει την αφελή ελπίδα ότι θα αγοράσει στον πάτο και θα πουλήσει στην κορυφή.  Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αγοράσεις κοντά στον πάτο και να πουλήσεις κοντά στην κορυφή.  Έχω την αίσθηση ότι ο πάτος της αγοράς δεν είναι πολύ μακριά πια σε μονάδες.  Έχω όμως και την άλλη αίσθηση που λέει ότι ο πάτος δεν θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια γρήγορη ανάκαμψη.  Αν το θέμα μας είναι οι αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην Αμερική και οι συνέπειές της στον υπόλοιπο κόσμο (αναπόφευκτες όπως διαπίστωσαν τελικά και οι αναδυόμενες αγορές) έχουμε δρόμο ακόμα.  Η έκκληση του Ben στο Κογκρέσο και για δημοσιονομική αντιμετώπιση της κρίσης σοβαρεύει τα πράγματα αλλά από την άλλη δείχνει ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί από όλες τις πλευρές.  Τα Fed Funds futures ξαφνικά δείχνουν ότι ο Ben και η παρέα του θα μας πάνε από το 4,25% στο 3,5% στο τέλος του μήνα και αυτό το θεωρώ υπερβολικά απαισιόδοξη εκτίμηση για την οικονομία.

Είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου για την αμερικάνικη οικονομία από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο  
US Economy, Που το πάει; ( www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi ),  ενώ το Νοέμβριο είπα ότι το ερώτημα επιβράδυνση ή ύφεση πλέον είναι δευτερεύον σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα έχει είτε η μία είτε η άλλη εκδοχή στις αγορές.  Νομίζω ότι φτάνουμε στην υπερβολή των απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την οικονομία που βέβαια έχουν κάποια βάση αν  δούμε τα αποτελέσματα και τις περικοπές σε θέσεις εργασίας από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.  Η υπερβολή στις αγορές μπορεί να έχει ακόμα δρόμο αλλά σχεδόν πάντα οι υπερβολές δείχνουν πάτους ή κορυφές.  Το θέμα δεν είναι αν αγοράσει κανείς εδώ ή 50 πόντους πιο κάτω ή πιο πάνω ή αν αγόρασε σήμερα ή θα αγοράσει σε μια βδομάδα ή σε ένα μήνα.  Το θέμα είναι πότε θα διαπιστώσει ή αγορά ότι κι αυτή η ύφεση (αν όντως υπάρξει μία στην πραγματικότητα) θα ξεπεραστεί και αν οι εκτιμήσεις θα γίνουν ακόμα χειρότερες πριν σταθεροποιηθούν.  Μπορεί να είναι λίγο νωρίς, αλλά όσοι τόλμησαν σήμερα τουλάχιστον καταλαβαίνουν πώς παίζεται το παιχνίδι.

Γιώργος Κουμπάρος

 

-----------------------------


To περιεχόμενο του ανωτέρω άρθρου είναι προσωπική μου άποψη.  Δεν μπορεί να εκληφθεί σαν πρόβλεψη για την οικονομία ή τις αγορές αξιών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης τίτλων.  Καμία επένδυση δεν πρέπει να γίνεται βάση των απόψεων προσώπων που δεν έχουν πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  Οι επενδύσεις σας θα πρέπει να αποτελούν αποτέλεσμα μελέτης των οικονομικών στοιχείων των εταιριών, της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, των τυχόντων αποτελεσμάτων της προσωπικής σας ανάλυσης και να γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως με την Χρηματιστηριακή σας εταιρία.

Είμαι γεννημένος το 1961 και είμαι συνδιευθύνων σύμβουλος της Τουριστικής και Ξενοδοχειακής Εταιρείας Ηλέκτρα Α.Ε.  Από το 1986 μέχρι το 1990 δούλεψα σαν floor trader στη New York Mercantile Exchange (NYMEX) και από το 1990 μέχρι το 1996 σαν institutional broker στην Oppenheimer & Co. Inc.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις