Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Σ. Καπράλος: "Ο FTSE θα κρατήσει το Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές"
786 αναγνώστες
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010
11:40

Την πεποίθηση ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα διατηρηθεί από τον οίκο FTSE στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, κατά την επικείμενη αξιολόγηση, εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος.

«Το ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, δεν υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισής μας από τον Οίκο FTSE», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καπράλος, προσθέτοντας τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι συναντηθήκαμε με τη διοίκηση και υψηλόβαθμα στελέχη του οίκου FTSE σε μία προσπάθεια να τους ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το έργο που έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά και για να αντιληφθούμε τις δικές τους προθέσεις. Οι εκπρόσωποι του FTSE έχουν διαγνώσει πολλά βήματα σύγκλισης της αγοράς μας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αυτό φυσικά μας ικανοποιεί. Πιστεύω πως σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επικείμενη υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου. Θα παραμείνουμε αναπτυγμένη αγορά. Παρ΄ όλα αυτά, θεωρώ ότι θα διατηρηθεί το status της watch list για έναν ακόμα χρόνο, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Εάν εξέλιπε αυτός ο παράγοντας, έχω τη βεβαιότητα ότι ο οίκος FTSE θα αποφάσιζε και την έξοδό μας από τη λίστα επιτήρησης».

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε πρόσφατες αποφάσεις της διοίκησης του Χ.Α. περί διαγραφής από το ταμπλό των εισηγμένων με ιδιαίτερα χαμηλή διασπορά, αλλά και εταιρειών με χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα. «Ως χαμηλή αποφασίσαμε να ορίσουμε τη διασπορά που είναι μικρότερη του 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, 17 εταιρείες εμφανίζουν ποσοστό διασποράς μικρότερο του 10%. Γι΄ αυτές τις περιπτώσεις, στην επικείμενη αναθεώρηση κατηγοριών στις αρχές Οκτωβρίου, θα δοθεί προθεσμία 6 μηνών για βελτίωση της διασποράς, με δυνατότητα και αυτή την περίπτωση παράτασης άλλων 6 μηνών, εάν το αιτηθεί η ίδια η εταιρεία. Μετά το πέρας της προθεσμίας, οι μετοχές όχι μόνο θα μεταφέρονται στην κατηγορία της Εβδομαδιαίας Ωριαίας Διαπραγμάτευσης, αλλά θα επιβάλλονται ιδιαίτερα υψηλές χρεώσεις στην εταιρεία για την παραμονή της στο Χ.Α.», δήλωσε στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος του Χ.Α.

Ο κ. Καπράλος εξήγησε ακόμη ότι «εταιρείες που εμφανίζουν ετήσια έσοδα μικρότερα των 2 εκατ. ευρώ θα μεταφέρονται στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς. Στις εταιρείες αυτές θα δίδεται μία 6άμηνη προθεσμία για βελτίωση των εσόδων τους, με δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών εάν η ίδια η εταιρεία το ζητήσει. Στο δεύτερο εξάμηνο, όμως, η μετοχή της εταιρείας θα διαπραγματεύεται μία ώρα την εβδομάδα. Εάν λήξει η συνολική προθεσμία των 12 μηνών χωρίς βελτίωση από πλευράς εταιρείας, τότε αυτή θα διαγράφεται από το Χρηματιστήριο» Εννέα εταιρείες εμπίπτουν σ΄ αυτή την κατηγορία, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α., που δήλωσε παράλληλα ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος παραμονής τέτοιων περιπτώσεων στο Χρηματιστήριο. Το μόνο ‘όφελος’ που μπορεί να προκύψει για κάποια άλλη εταιρεία είναι να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές ως όχημα για την εισαγωγή της. Τρία τέτοια παραδείγματα έχω να σημειώσω επί των ημερών μου. Κανένα από αυτά δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Είναι, λοιπόν, καιρός να σταματήσει η ‘οχηματολογία’».

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια

20/09 11:41  Babis Englezos
Συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Καπράλο για το θέμα της διαγραφής από το ταμπλό των εταιρειών-φαντασμάτων του Χ.Α.

Το είχα αναφέρει σε συνέντευξη μου σε τηλεοπτικό σταθμό στις αρχές του καλοκαιριού και με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπω να γίνεται πράξη από το Χ.Α.
Υπάρχουν αρκετές τέτοιες εταιρείες στο Χ.Α. οι οποίες μόνο κακό μπορούν να προξενήσουν, αν ξεγελαστεί κανείς και επενδύσει σε αυτές.

Καλύτερα λοιπόν να έχουμε στο Χ.Α. 100-120 εταιρείες, με καλές προοπτικές, που σέβονται τους μετόχους, παρά να έχουμε 270, οι περισσότερες των οποίων μόνο για "οχήματα" μπορούν να χρησιμεύσουν.

Επίσης νομίζω ότι το Χ.Α. πρέπει να ξαναδεί αυτή την "έρημη" την ΕΝ.Α.
Και λέω "έρημη" γιατί έρημη είναι μια αγορά που οι μετοχές της κάνουν πολλές φορές και μήνες χωρίς να γίνει πράξη...
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η αγορά...

Όλα τα παραπάνω είναι από τα πρώτα θέματα,(μεταξύ άλλων), που θα θέσω στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που συνέρχεται αυτή την εβδομάδα και συμμετέχω σαν εκπρόσωπος του ΣΕΔ.

Με την ευκαιρία, θέλω να καλέσω όλους τους επενδυτές να στέλνουν όποια θέματα κατάχρησης αγοράς υποπίπτουν στην αντιληψή τους στο e-mail του ΣΕΔ (info@sed.gr). Είναι αδύνατον να παρακολουθούμε τα πάντα και όλες τις εταιρείες και χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των επενδυτών για να πετύχουμε τους στόχους μας και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η συμμετοχή του ΣΕΔ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μπάμπης Εγγλέζος
20/09 12:39  Α45
Καλημέρα Μπάμπη,
εδω και πολύ καιρό,χρόνια θα έλεγα,ΧΑ ισον οι 20 εταιρείες του 20-αρη,και απο αυτές οχι ολες...Οι υπόλοιπες απλά "σέρνονται",με ελάχιστους ογκους συναλλαγων και απότομα "τινάγματα" μερικές φορές,που απλά εγκλωβίζουν και αλλους επενδυτές...
Το ερωτημα είναι αν διαγραφούν κάποιες εταιρείες λόγω χαμηλής διασποράς,η χρεων,τι θα απογίνουν οι κατέχοντες μετοχές? θα παραμείνουν μέτοχοι σε εταιρείες "φαντάσματα",χωρίς μάλιστα να έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν τις μετοχές τους...Κοινώς,θα χασουν τα λεφτά τους...Θα μου πεις,τώρα δεν τα έχουν χασει?
Δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους υποχρεώσουν,πριν διαγραφούν,να απορροφήσουν το σύνολο των μετοχων,έστω σε πολύ χαμηλή τιμή?
20/09 15:14  Babis Englezos
Ανδρέα καλημέρα,

Το θέμα που έθιξες είναι αρκετά σοβαρό και σκοπεύω να το θέσω στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρέπει με κάποιο τρόπο, να ληφθεί μέριμνα για όσους κατέχουν μετοχές αυτών των εταιρειών. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να γίνει αυτό και πρέπει να ανατρέξουμε στους νόμους για να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να υποχρεωθούν οι βασικοί μέτοχοι, εφ' όσον κατέχουν πάνω από 90%, να αποζημιώσουν τους μετόχους.
Είναι κάτι που το ψάχνουμε...

Με την ευκαιρία να σου πω ότι οι αναλύσεις σου μας έλειψαν στον ΣΕΔ.
Θα χαιρόμουν πολύ να σε δω να γράφεις και πάλι στο Trading Center του Συνδέσμου.
Με τον αγαπητό μου φίλο, τον Γιώργο Καρβουνόπουλο, έχουμε ξεκινήσει μια καινούρια προσπάθεια (πάντα σε εθελοντική βάση) και πιστεύω ότι μπορείς να προσφέρεις πολλά.

Φιλικά
Μπάμπης
20/09 15:31  Α45
Ευχαριστώ Μπάμπη για τα καλά σου λόγια...βεβαίως και θα γράψω μόλις μπορέσω...μην ξεχνάς,ότι μας συνδεει φιλία και συνεργασία περίπου 10 ετών,και ασχετα αν κάποιες φορές στο παρελθόν διαφωνήσαμε,υπάρχει πάντα αμοιβαία εκτίμηση και συμπάθεια.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις