Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η παρέα που εξελίχθηκε σε σύγχρονο παρεμβατικό φορέα στο Χ.Α.
656 αναγνώστες
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010
22:20

Άρθρο και ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταύρου Χαρίτου από την εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ:

Η εικόνα που υπάρχει στην αγορά από αντιδράσεις σχετικές με το Χρηματιστήριο ήταν την περίοδο του 1999, όταν ο γενικός δείκτης άρχισε να πέφτει απότομα από τα ιστορικά υψηλά των 6.400 μονάδων. Ηταν τότε που οι «επενδυτές» έβγαιναν στον δρόμο και συγκεκριμένα στην οδό Σοφοκλέους, που έδρευε τότε το ΧΑ, πραγματοποιώντας κάποιας μορφής διαδηλώσεις, εισπράττοντας τη δυσφορία των μποτιλιαρισμένων οδηγών, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να μεταφέρονται στα πέριξ... ουζερί και καφενεία!
Από τότε, όμως, έχουν περάσει 11 χρόνια. Κάποιοι εμπλεκόμενοι με το λεγόμενο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου πήγαν φυλακή, κάποιοι άλλοι παραμένουν ελεύθεροι, παρέχοντας ακόμη επενδυτικές συμβουλές, πολλές μετοχές που πρωταγωνιστούσαν τότε δεν νοούν να συνέλθουν, άλλες εταιρείες έκλεισαν, αλλά τα θύματα παρέμεναν στο πέρασμα του χρόνου πάντα ίδια. Αυτό που λέμε, μικροεπενδυτές.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΗ

Το 2000, όμως, κάτι άρχισε ν' αλλάζει από μία παρέα που είχε μυηθεί ήδη στις δυνατότητες του Διαδικτύου και στην on line ενημέρωση και πράξεις στο ΧΑ. Με το πέρασμα του χρόνου, η παρέα αυτή άρχισε να ασκεί παρεμβατικό ρόλο, αν και θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί γραφική, αλλά όταν άρχισαν να ασχολούνται με τα ψιλά γράμματα των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, μπλοκάροντας αποφάσεις και προλαβαίνοντας καταστάσεις, τότε η αγορά άρχισε να τους παίρνει στα σοβαρά. Με αποκορύφωμα την εκπροσώπησή τους στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς!

«Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2000 και πλέον αριθμεί 2.500 μέλη», μας εξηγεί ο πρόεδρός του κ. Χ. Εγγλέζος, περιχαρής που πέρασαν οι απόψεις του Συνδέσμου στη γενική συνέλευση της Centric Πολυμέσα. Ο μετοχικός ακτιβισμός και οι παρεμβάσεις με επιχειρήματα, σε σημείο που να ανατραπούν αποφάσεις εταιρειών, ενεργοποιώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ρίξει τις «καμπάνες» της, έχει διάρκεια, τονίζει ο κ. Εγγλέζος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ο ίδιος θυμάται τον παρεμβατικό ρόλο του Συνδέσμου που ηγείται στις περιπτώσεις του Βερνίκου, στη Ζάμπα, τη Ρίλκεν κ.ά. Οπως τόνισε, «τα σχέδια της Centric (σσ. τελικά ελήφθη απόφαση στη ΓΣ της περασμένης Πέμπτης, έστω κι αν πέρασε μία μέρα μέχρι να ικανοποιηθούν οι του ΣΕΔ) ήταν ενάντια των μικρομετόχων. Βάζουμε υποθήκη για το μέλλον. Οσο προχωρεί ο μετοχικός ακτιβισμός, τόσο πιο παρεμβατικός θα γίνεται ο ρόλος μας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί, βάζει πρόστιμα στις εισηγμένες, αλλά ποιος την... ακούει, αφού όλοι γνωρίζουν πόσο χαλαρή είναι η εφαρμογή του νόμου. Πάντως, η συγκεκριμένη διοίκηση ακούει».
Ο κ. Εγγλέζος στέκεται στη διαφάνεια που θα πρέπει να υπάρχει στην ενημέρωση των εισηγμένων για τις δραστηριότητές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν εφαρμόζεται η εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Εμείς πρόκειται να προχωρήσουμε από τον Σεπτέμβριο σε forum εταιρικής διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα. Ηδη», όπως λέει ο κ. Εγγλέζος, «τον Σεπτέμβριο θα βγάλουμε δείκτη εταιρικής διακυβέρνησης, ποια εταιρεία την εφαρμόζει και ποια όχι ή ποια έχει μείνει πίσω».

EΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΑ ΔΣ

Κατά την άποψή του, «είναι απαράδεκτο στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων να μην υπάρχει εκπροσώπηση από τους μετόχους μειοψηφίας, όταν κάτι τέτοιο ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες αγορές. Στο εξωτερικό είναι κάτι που γίνεται, στην Ελλάδα ακόμη το... συζητάμε. Ετσι θα υπάρχει εσωτερικός έλεγχος. Προς το παρόν, την εταιρική διακυβέρνηση σε αυτή τη μορφή εφαρμόζουν μόνο η Τράπεζα Κύπρου και ακολούθως ο Τιτάνας». Ο κ. Εγγλέζος θεωρεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις εισηγμένες. Στο ερώτημα τι θα γίνει αν φύγουν οι μισές εταιρείες από το ταμπλό λόγω της κρίσης, απαντά αφοπλιστικά: «Οι σωστές εταιρείες δεν φεύγουν. Προτιμούμε να μείνουν 100 και σωστές, παρά 300 οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν εκφράζουν την έννοια και τον ορισμό της πολυμετοχικότητας». Το σχόλιό του για την αγορά είναι πως «ενώ η οικονομία έφτασε στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας, κρατήθηκε».
............................

Λίγα λόγια για τον ΣΕΔ

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου - (ΣΕΔ) είναι αναγνωρισμένη ένωση μετόχων - επενδυτών της Κεφαλαιαγοράς, με μορφή σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στη βελτίωση της επενδυτικής παιδείας των Eλλήνων επενδυτών, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται, καθώς και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και επίλυση των προβλημάτων τους, με ανάλογες παρεμβάσεις προς τις Αρχές.
Η ιδέα της δημιουργίας του ΣΕΔ γεννήθηκε στο Διαδίκτυο και η ιδρυτική γενική συνέλευση έγινε στην Αθήνα, στις 18-3-2000, με τη συμμετοχή 57 ιδρυτικών μελών.
Το καταστατικό του ΣΕΔ εγκρίθηκε με την 4651/9-10-2000 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η αρχική ονομασία του ΣΕΔ ήταν: Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ). Με ομόφωνη απόφαση της γεν. συνέλευσης της 9-2-2003, η οποία εγκρίθηκε με την 5147/11-8-2003 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η ονομασία τροποποιήθηκε σε: Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ).
Ο όρος Διαδικτύου, που περιλαμβάνεται στον τίτλο του ΣΕΔ, είναι καθαρά συμβολικός και θέλει να καταδείξει ότι ο ΣΕΔ ξεκίνησε από το Διαδίκτυο. Στο καταστατικό του Συνδέσμου δεν υπάρχει (ούτε υπήρξε ποτέ) οποιοσδήποτε περιορισμός για τα μέλη του, που να αφορά στη χρήση του Διαδικτύου. Μέλη του ΣΕΔ μπορούν να εγγραφούν, αποστέλλοντας αίτηση όλα τα φυσικά πρόσωπα, που είναι ή επιθυμούν να γίνουν επενδυτές και αποδέχονται τους σκοπούς και το σύνολο των άρθρων του καταστατικού και του εσωτερικού κανονισμού, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι χρήστες του Διαδικτύου.
Η συνδρομή των μελών ανέρχεται στα 30 ευρώ τον χρόνο. Από τις αρχές του 2004, ο ΣΕΔ εφαρμόζει στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά τον μετοχικό ακτιβισμό, έναν θεσμό που εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου και συνίσταται στην ενεργό συμμετοχή των μετόχων στα δρώμενα των επιχειρήσεων, καθώς και στην οργανωμένη παρουσία τους στις γενικές συνελεύσεις. Κάθε συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια του ΣΕΔ βοηθά στην ουσιαστική ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και δυναμώνει τη φωνή των ιδιωτών επενδυτών.

www.kerdos.gr/default.aspx

Σχόλια

25/07 22:22  Babis Englezos
Ευχαριστούμε τον Σταύρο Χαρίτο για τα καλά του λόγια και για την παρουσίαση του έργου του ΣΕΔ.

Να κάνω μόνο 2-3 μικρές διορθώσεις, καθαρά τυπικές για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση:

1. Ο ΣΕΔ δεν συμμετέχει βέβαια στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

2. Η Τράπεζα Κύπρου και ο ΤΙΤΑΝΑΣ είναι σαφώς δύο από τις καλύτερες εταιρείες του ΧΑ ως προς την Εταιρική Διακυβέρνηση, δεν έχουν εφαρμόσει όμως ούτε αυτές την εκλογή ενός μέλους του ΔΣ από τους μετόχους μειοψηφίας στη Γεν. Συνέλευση.

Ακόμα και αυτές οι δύο καλύτερες εταιρείες, απέχουν από το μοντέλο Εταιρικής Διακυβέρνησης που εφαρμόζεται στις αναπτυγμένες αγορές.
Σίγουρα όμως είναι μια καλή αρχή για να αρχίσει η ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και η εφαρμογή χρηστής Εταιρικής Διακυβέρνησης εκ μέρους των εισηγμένων εταιρειών.

3. Τέλος να διευκρινίσω ότι ο Δείκτης Εταιρικής Διακυβέρνησης αναμένεται να είναι έτοιμος, όχι τον Σεπτέμβριο του 2010, αλλά τους πρώτους μήνες του 2011.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις