Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Άνοδος των CDS αλλά και ενδείξεις για μείωση της χρηματιστηριακής απομόνωσης
780 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010
11:25

 Στις 854 μονάδες βάσης σκαρφάλωσε η τιμή των CDS που ασφαλίζουν από την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, που είναι η υψηλότερη από το ρεκόρ της 06/05 όταν η τιμή είχε φτάσει στις 940 μονάδες βάσης. Το CDS της Ελλάδας συμπληρώνει 1,5 μήνα δυνατής ανοδικής τάσης καθώς στις 12/05 είχε περάσει κάτω από τις 500 μονάδες βάσης, με την επενδυτική ψυχολογία να γίνεται θετικότερη μετά την ψήφιση του πακέτου στήριξης της χώρας.

Ωστόσο, το νέο ράλι στα ασφάλιστρα από ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας υποδεικνύει, από τη μία, πως η χρηματοπιστωτική πίεση παραμένει ισχυρή, παρά μέτρα που έχουν ληφθεί και τη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί, ενώ από την άλλη φανερώνει πως τόσο ο φόβος των επενδυτών όσο και το κερδοσκοπικό παιχνίδι στην πλάτη της χώρας δεν έχουν παρέλθει. Έτσι, η υπολογιζόμενη με βάση τα CDS πιθανότητα τπώχευσης αυξήθηκε στο 52,50%, συμπαρασύροντας σε άνοδο και την πιθανότητα πτώχευσης της Πορτογαλίας αλλά κυρίως της Ισπανίας, η οποία φαίνεται να γίνεται το νέο θύμα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Στην αγορά μετοχών το ΧΑ κατέγραψε πτώση την Τρίτη ακολουθώντας στα χνάρια της διεθνούς αγοράς μετοχών, στην οποία τα σημάδια αδυναμίας είχαν γίνει αισθητά από το βράδυ της Δευτέρας. Παρόλα αυτά η βαθμολογία της βραχυπρόθεσμης τάσης του ΓΔ από το 3F2010 διατηρήθηκε θετική, παρά τη μείωση της δύναμης της, με το όριο ακύρωσης της να τίθεται από το σύστημα στις 1546 μονάδες. Ο ΓΔ έχει συμπληρώσει ένα ράλι 9 διαδοχικών θετικών βαθμολογιών, που είναι το μεγαλύτερο από το Μάρτιο και το 2ο μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να απέχει κατά 6,7% από τον ΚΜΟ 50 ημερών του και κατά 36,8% από τον ΚΜΟ 200 ημερών του, κατάσταση που το κατατάσσει στη χειρότερη θέση στον κόσμο για το 2010, μεταξύ των 81 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων.

Ο ΓΔ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από το 1997 ως προς τη συγκριτική του απόδοση προς τον S&P 500. Η μακροπρόθεσμη συσχέτισή του με τον S&P 500, δηλαδή ο βαθμός στον οποίο οι δύο δείκτες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα 6 μηνών, βούλιαξε από το +100% τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή την απόλυτη ταύτιση των τάσεων, στο -50% τον Απρίλιο του 2010, δηλαδή την σε σημαντικό βαθμό κίνηση σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η μεσοπρόθεσμη συσχέτιση των 30 ημερών, μάλιστα, είχε φτάσει τον Απρίλιο στο κοντά στο -80%.

Ωστόσο, από τον Απρίλιο και μετά έχει αρχίσει μία νέα φάση σύγκλισης της κατεύθυνσης των τάσεων ΓΔ και S&P 500, με τη μεσοπρόθεσμη συσχέτιση να εμφανίζεται θετική κοντά στο 100% και τη μακροπρόθεσμη να έχει βελτιωθεί φτάνοντας κοντά στο 25%. Αν αυτή η τάση εδραιωθεί θα σημάνει το τέλος της χρηματιστηριακής απομόνωσης του ΧΑ κάτι που θα σημαίνει πως η χρηματιστηριακή επίθεση θα έχει τελειώσει και το ελληνικό χρηματιστήριο θα αφεθεί να ακολουθήσει την πορεία των διεθνών αγορών και πάλι. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα συνεπάγεται πως το έξυπνο χρήμα είναι, τουλάχιστον τμηματικώς, ευχαριστημένο με τα βήματα που έχει διανύσει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

23/06 12:17  Θουκιδίδης
ανεκτίμητη, σοβαρή ανάλυση, πραγματικά κοσμήματα τα άρθρα σας..
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καπετσώνης Β. Κων/νος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις