Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η αντίστροφη σχέση ανεργίας-χρηματιστηριακών αγορών
722 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010
22:08

Η αύξηση της ανεργίας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με συνέπειες που απλώνονται σε όλους τους τομείς και συνδέονται ακόμη και με τις χρηματιστηριακές αγορές μετοχών με τρόπο πολύ πιο άμεσο απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Σύμφωνα με μελέτη του 3FVIP.com σε διάρκεια 12 ετών, ο δείκτης των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κινείται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αντίθετα από τον βασικότερο δείκτη διεθνή δείκτης της αγοράς μετοχών, τον S&P 500.

Μάλιστα, αντιστρέφοντας τον δείκτη των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας και συγκρίνοντας τον με τον S&P 500 παρατηρούμε πως ο πρώτος αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο οδηγό του δεύτερου. Πριν από το σπάσιμο της φούσκας το 2000, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας είχαν δημιουργήσει πυθμένα και ξεκινούσαν την ανοδική τους τάση. Λίγους μήνες μετά ο S&P κορύφωσε και μπήκε στην τροχιά για μία από τις χειρότερες πτώσεις στην ιστορία του.  Στα τέλη του 2001 ο δείκτης που μετρά τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κορύφωσε και μπήκε σε πτωτική πορεία. Περίπου 8 μήνες αργότερα ο S&P σχημάτισε πυθμένα και ξεκίνησε μία δυνατή άνοδο. Στα μέσα του 2006 ο δείκτης αιτήσεων για επίδομα ανεργίας έβαλε τέλος στην πτώση του προειδοποιώντας για ενδεχόμενη κορύφωση της αγοράς μετοχών, κάτι που συνέβη ένα χρόνο, περίπου, αργότερα. Μάλιστα, οι αιτήσεις επιδομάτων απογειώθηκαν στα τέλη του 2007, μόλις 2-3 μήνες πριν την κατάρρευση του S&P 500 και της διεθνούς αγοράς μετοχών.

Από τότε και στο εξής η αρνητική συσχέτιση έγινε ακόμη πιο θεαματική, καθώς ο δείκτης επιδομάτων ανεργίας και ο S&P 500 δημιούργησαν ταυτόχρονα κορυφή και πυθμένα, αντίστοιχα, το Μάρτιο του 2009. Το ανησυχητικό από τη συγκεκριμένη έρευνα, είναι πως από τον Απρίλιο του 2010 ο δείκτης των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας έχει βάλει παύση στην πτώση του και κινείται ελαφρά ανοδικά. Αντίστοιχα, ο S&P 500 και η διεθνής αγορά μετοχών έχουν διορθώσει. Χρηματιστηριακά, λοιπόν, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν ο δείκτης επιδομάτων βρίσκεται, απλά, σε μία ανοδική αντίδραση ή αν έχει βάλει παύση στην πτώση του για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αν ισχύει το δεύτερο, είναι σημαντικό να δούμε πως θα αντιδράσει ο S&P 500 και κατ’ επέκταση η διεθνής αγορά μετοχών και αν θα διατηρηθεί η σχέση των τελευταίων 12 ετών, γεγονός που θα σημαίνει τη χρονική επιμήκυνση της χρηματιστηριακής αδυναμίας.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, τώρα, η οποία έφερε νέες πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα για την Ελλάδα, με τα ελληνικά CDS να παραμένουν πάνω από τις 800 μονάδες βάσης και την υπολογιζόμενη με αυτά πιθανότητα πτώχευσης της χώρας να συντηρείται κοντά στο 49%, κρατώντας τη στη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα. Σε ανοδική τάση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα και τα CDS μερικών εκ των μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών, ενώ η χρηματοπιστωτική εικόνα της Ισπανίας συνεχίζει να χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 4,86% την Πέμπτη, για την έκδοση 10ετών ομολόγων, έναντι 4,045% που είχε πληρώσει το Μάιο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ έκλεισε με πτωτικά για 3η διαδοχική συνεδρίαση, με τη χρονική στήριξη να τοποθετείται στις 4 με 5 διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς σύμφωνα με το 3F2010 δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερο πτωτικό σερί των 5 συνεδριάσεων από το Δεκέμβριο του 2009 και μετά. Ο ΓΔ έχει ενισχυθεί κατά 7,9% στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις και μέχρι στιγμής δε μπόρεσε να κλείσει με κέρδη μετά την υποβάθμιση του από τη Moody’s αλλά και δεν κατέγραψε πτώση πανικού. Προς το παρόν το ράλι του έχει σταματήσει στην αντίσταση των 1574 μονάδων που είναι και το υψηλό του Ιουλίου. Το 3F2010 βαθμολόγησε θετικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ με οριακή τιμή της τάξης του 3,79%, αισθητά χαμηλότερη από το 33,4% της 14/06, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της την παραμονή του πάνω από τις 1512 μονάδες, δίνοντας περιθώριο περαιτέρω πτώσης της τάξης του 0,14%. Τέλος, τα επίπεδα αστάθειας στο ΧΑ, όπως μετριούνται από το δείκτη αστάθειας του ΓΔ στο 3F2010, είναι τα υψηλότερα, σχεδόν, των τελευταίων 10 ετών.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις