Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από ΕΚΤΑ-ΠΗΓΑΣΟΣ
797 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010
22:31

Στα 73,84 δις ευρώ το κόστος της "ελληνικής κρίσης" μέχρι στιγμής

Η ʽελληνική κρίσηʼ διανύει τον 9ο μήνα της και στο διάστημα αυτό οι απώλειες για τη χώρα είναι τόσο πολλές που είναι αδύνατον να περιγραφούν αναλυτικά. Αν μπορούσαμε να τραβήξουμε μία πολυδιάστατη φωτογραφία της Ελλάδας πριν την κρίση, η οποία να αποτύπωνε την τότε εικόνα της χώρας στο χρηματοπιστωτικό, τον οικονομικό, τον πολιτικό και τον κοινωνικό τομέα και τη συγκρίναμε με μία αντίστοιχη σημερινή φωτογραφία, τότε θα βλέπαμε δύο διαφορετικές ʽΕλλάδεςʼ.

Μέσα σε λίγους μήνες το χρηματιστήριο κατέγραψε ένα, άνευ προηγουμένου ως προς τα χαρακτηριστικά του, κραχ, τα ομόλογα της χώρας και των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών υποβαθμίστηκαν σε ʽjunkʼ (σκουπίδια), το κόστος του κρατικού δανεισμού απογειώθηκε σε επίπεδα προ ένταξης μας στην ΕΕ, η στρόφιγγα δανειακών κεφαλαίων προς τη χώρα έκλεισε με την Ελλάδα να αποχωρεί από τη χρηματιστηριακή αγορά ομολόγων για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα στράφηκε προς την Ευρώπη ζητώντας οικονομική στήριξη, παράλληλα στράφηκε προς το ΔΝΤ ενεργοποιώντας το δικό του μηχανισμό στήριξης, αμέσως υιοθετήθηκαν μία σειρά από τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα στην οικονομική ιστορία, έγιναν περικοπές σε μισθούς, σε συντάξεις, αύξηση της φορολογίας, δημιουργήθηκε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς συγκυβέρνησης της χώρας από το ΔΝΤ την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, αυξήθηκε η ανεργία, μειώθηκε το ΑΕΠ, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός, καταγράφηκαν τεράστιες εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό αποδυναμώνοντας τις ελληνικές τράπεζες, καταρρακώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, απογειώθηκε η κοινωνική ανησυχία αλλά και μειώθηκε θεαματικά το έλλειμμα για πρώτη φορά από τις αρχές του 90ʼ.

Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το, μέχρι στιγμής, ακριβές κόστος της ʽελληνικής κρίσηςʼ καθώς για μία σειρά παραμέτρων, όπως π.χ. για την απώλεια θέσεων εργασίας, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ως προς το μέγεθος των απωλειών που προκύπτουν από αυτές. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά βασικά και αντικειμενικά μεγέθη, τα οποία παρέχουν μία εικόνα για του πόσο έχει κοστίσει στην Ελλάδα η κρίση, μέχρι στιγμής, χωρίς να συμπεριλάβουμε το πακέτο στήριξης και το επιπλέον κόστος που προκύπτει από το επιτόκιο με το οποίο αυτό μας παρέχεται αλλά ούτε και τις απώλειες των εργαζομένων από τις περικοπές στους μισθούς,  τις απώλειες από τις περικοπές στις συντάξεις κλπ.

Απώλειες από την πτώση του χρηματιστηρίου

Στις 14/10/2009, πριν την πρώτη υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε κεφαλαιοποίηση της τάξης των 150 δις δολαρίων. Στις  10/06/2010 η αξία του ΧΑ αποτιμάται στα 63 δις δολάρια, δηλαδή είναι μειωμένη κατά  87 δις δολάρια. Έτσι, χρηματιστηριακά, η κρίση έχει κοστίσει στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, 70 δις ευρώ (87 δις δολάρια).

Απώλειες από αύξηση κόστους δανεισμού (χωρίς υπολογισμό του πακέτου στήριξης)

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι τόκοι από τρεις, μόνο, μεγάλες εκδόσεις ομολόγων στη μετά κρίση περίοδο  φτάνουν στα 7,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα είχε διαμορφωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ σε περίπτωση που τα spreads είχαν παραμείνει στα προ κρίσης επίπεδα. Το επιπλέον κόστος είναι περίπου 4 δισ. ευρώ μόνον από τις τρεις αυτές εκδόσεις, ενώ το συνολικό επιπλέον κόστος αποτιμάται, περίπου στα 6 δις ευρώ.  

Απώλειες από τη μείωση του ΑΕΠ

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά  1,7 δις έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008 ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 η μείωση είναι της τάξης των  2,8 δις έναντι του αντίστοιχου 5αμήνου του 2009, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα  4,5 δις

Η κρίση, όμως, δεν έφερε μόνο απώλειες αλλά και ʽκέρδηʼ τα οποία αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και πόνο.

Κέρδη από τη μείωση του κρατικού ελλείμματος

Το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους), την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, αποτιμάται στα 9,544 δισ. ευρώ, όταν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 ήταν 14,628 δισ. ευρώ, με το κέρδος να είναι, περίπου, 5,1 δις ευρώ.

Κέρδη από αύξηση κρατικών εσόδων

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 19,897 δισ. ευρώ, από 18,338 δισ. ευρώ πέρυσι, με το καθαρό κέρδος να είναι 1,56 δις.

Συνολικά, και με βάση τις παραπάνω παραμέτρους, το κόστος της ʽελληνικής κρίσηςʼ, στους πρώτους 8 μήνες από την έναρξη της, είναι 73,84 δις ευρώ. Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως η ʽελληνική κρίσηʼ δημιουργήθηκε 2, περίπου, χρόνια από την αρχή της διεθνούς κρίσης, που είχε, ήδη, κοστίσει πάρα πολύ και στην Ελλάδα. Έτσι, αφού η χώρα είχε δεχτεί ένα πανίσχυρο χτύπημα από τη μεγαλύτερη διεθνή ύφεση των τελευταίων 80 ετών, δέχτηκε ένα δεύτερο ακόμη πιο ισχυρό χτύπημα, το οποίο και την έβγαλε νοκ άουτ, οδηγώντας την σε οικονομικούς μηχανισμούς στήριξης προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Ανεργία

Πέρα από τα παραπάνω η χώρα έχει μία πάρα πολύ επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της και αυτή είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο 2010 ανήλθε σε 11,6%, έναντι 9,2% το Μάρτιο 2009, που είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάρτιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.423.899 άτομα με τους ανέργους να φτάνουν τους 578.723.  Είναι ενδιαφέρον πως από το σύνολο του πληθυσμού, 6,87 εκ ανήκουν στην κατηγορία των μη ενεργών οικονομικά ή των παιδιών και μόλις 4.423.899 εργάζονται. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 121.699 άτομα σε σχέση με το Mάρτιο του 2009 (αύξηση 26,6%), όταν η Ελλάδα βίωνε, ήδη, τις συνέπειες της διεθνής κρίσης επί 1,5, σχεδόν, χρόνο.

Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας για τη μείωση των ελλειμμάτων

Σε μία φάση που η ανάπτυξη μοιάζει να απειλείται περισσότερο από ποτέ και που η ανεργία γίνεται ο νέος εφιάλτης διεθνώς, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες με σημαιοφόρο την Ελλάδα, έχουν διοργανώσει ένα πρωτάθλημα μείωσης των ελλειμμάτων τους, θέτοντας αυτό ως πρωταρχικό και κύριο στόχο τους, ίσως στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή. Είναι ενδιαφέρον, όμως, πως η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στον κόσμο, οι ΗΠΑ, συνεχίζει την πολιτική τόνωσης της οικονομίας της η οποία, για άλλη μία φορά, την έχει φέρει σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων κρατών του κόσμου, με τα ομόλογα της να γίνονται ανάρπαστα και με την εισροή κεφαλαίων στη χώρα να έχει αυξηθεί θεαματικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας, σε πρόσφατη έρευνα του προειδοποιεί ότι μια απότομη μείωση των ελλειμμάτων μπορεί να έχει καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες καθώς η πολύ απότομη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη και να απογειώσει την ανεργία.

«Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς ενίσχυση της απασχόλησης», σημείωσε ο υπεύθυνος της γραμματείας του Οργανισμού Χουάν Σομάβια, προσθέτοντας πως ʽη νέα χρηματοπιστωτική κρίση και ο αγώνας κατά των δημοσίων ελλειμμάτων μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αυτήν την αποστολή (της ανάκαμψης).

Ο αξιωματούχος του οργανισμού επέμεινε στις κοινωνικές συνέπειες της νέας κρίσης. «Οι κοινωνικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Ήδη υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση για τη μηδαμινή ανάκαμψη της απασχόλησης», εξήγησε και προειδοποίησε ότι «τα προσεχή χρόνια θα είναι δύσκολα για όλους μας: τους εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες, τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς υπευθύνους, και για το πολύπλευρο σύστημα».

Ο κύριος Χουάν Σομάβια δε λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που προβλέψαμε ότι θα συνέβαινε συνεπεία της κρίσης, όταν εστιάζαμε στις αναλύσεις μας, κυρίως, στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το επίκεντρο του προβλήματος έχει γίνει ευρωπαϊκό και ίσως ο δρόμος στον οποίο μας έχει βάλει το έξυπνο χρήμα, να κρύβει περισσότερους κινδύνους απʼ όσους πολλοί φαντάζονται.

Πάνος Παναγιώτου - διευθυντής ΕΚΤΑ

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τεχνική εικόνα

Αντίδραση μετά τα χαμηλά

Με μικρή πτώση 0,05% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή
στις 1.484,13 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 114
εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 4,148 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα
40,1 εκ. ευρώ.
Χρειάστηκε η υποχώρηση της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα δωδεκαετίας (1.383 μονάδες –
23/2/1998) για να εκδηλωθεί μια ανοδική αντίδραση που ξεκόλλησε το Γενικό Δείκτη από
την καταγραφή αλλεπάλληλων χαμηλών. Οι συνεδριάσεις που ώθησαν τον Γενικό Δείκτη
είχαν χαρακτήρα γενικευμένου ξεπουλήματος με ακραίες αρνητικές διακυμάνσεις,
αυξημένους τζίρους και κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας. Οι δηλώσεις κυβερνητικών
αξιωματούχων και του Πρωθυπουργού αποφόρτισαν μερικώς το αρνητικό κλίμα και σε
συνδυασμό με την διεθνή ανάκαμψη των χρηματιστηρίων ενεργοποίησαν κάποια αγοραστικά
αντανακλαστικά. Ωστόσο η κίνηση δεν είχε καθολική ισχύ και περιορίστηκε σε μικρό μέρος
των δεικτοβαρών μετοχών υπό την μορφή διορθώσεων σε σχετικές αποτιμήσεις. Η αγορά
παραμένει ακόμα επιφυλακτική και αναζητά περιεχόμενο νέων που θα της έδιναν
περισσότερη αυτοπεποίθηση από μια παθητική παρακολούθηση των ξένων αγορών είτε από
το μέτωπο των δημοσιονομικών εξελίξεων είτε από το μέτωπο των επιχειρηματικών
κινήσεων. Επί του παρόντος η αγορά δεν έχει με το μέρος της κανέναν από τους δύο
προαναφερθέντες παράγοντες και παραμένει εγκλωβισμένη στην λογική του momentum. Αν
και οι αποτιμήσεις είναι φθηνές και η τεχνική εικόνα είναι βρίσκεται σε πτωτική υπερβολή οι
πρόσφατες απώλειες τοποθετήσεων στις 1.600 και 1.700 μονάδες έχουν κάνει ιδιαίτερα
επιφυλακτικούς τους έχοντες ρευστότητα αφού ο παράγοντας «ανοδικός καταλύτης» δεν
έχει ακόμα γίνει ορατός.
Ωστόσο από διάφορες πλευρές αρχίζει να διατυπώνεται προοδευτικά μια αισιοδοξία ή μια
μετριοπαθέστερη άποψη ότι τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί. Ειδικότερα η στάση κάποιων
επενδυτικών οίκων από το εξωτερικό αρχίζει και μεταβάλλεται προς το θετικότερο δίνοντας
πλέον πιθανότητες επιτυχίας στο Πρόγραμμα Στήριξης της Ελληνική οικονομίας. Επιπλέον η
συγκέντρωση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει δημιουργήσει μια φημολογία για το
ενδεχόμενο ευνοϊκότερης μεταχείρισης του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο ικανό να
πυροδοτήσει ένα ράλι διαρκείας στην αγορά. Όλα τα παραπάνω αν και σε κάποιο βαθμό
αποτελούν υποθέσεις προσέδωσαν περισσότερη ηρεμία στην αγορά και βελτίωσαν την
ψυχολογία.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είδε επίπεδα κάτω από τις 1.400 μονάδες κάνοντας το χαμηλότερο
του κλείσιμο στις 1403,92 μονάδες. Από εκεί και πέρα η αντίδραση που ακολούθησε
προσέκρουσε στην πλαγιοκαθοδική αντίσταση των 1.500 μονάδων σε μια εύκολη σχετικά και
οικονομική κίνηση με χαμηλό συναλλακτικό όγκο καθώς οι ταλαντωτές είχαν υποχωρήσει εκ
νέου σε υπερπωλημένες περιοχές. Τα σήματα πώλησης παραμένουν σε ισχύ και μόνο σε
διάσπαση των 1620 μονάδων ενεργοποιείται ένα αξιόπιστο σήμα αγορών. Το σενάριο της
συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης εκτιμούμε ότι έχει τον πρώτο λόγο την ερχόμενη
εβδομάδα. Η αγορά είναι φθηνή και η επιστροφή της σε κάποιο μέτρο αποτιμήσεων που
μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει κάποια στοιχειώδης ισορροπία βρίσκεται 15 με 20% από τα
τρέχοντα επίπεδα τιμών και ως εκ τούτου παραμένουμε αγορασμένοι σε πολύ ικανοποιητικό
βαθμό. Τέλος επισημαίνουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για
τον μήνα Ιούνιο με τα ανοικτά συμβόλαια στον FTSE-20 να διαμορφώνονται στα 29.500
μέγεθος αρκετά μεγάλο για λήξη συμβολαίων.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις