Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Επιστροφή στο 1998 για το ΧΑ
892 αναγνώστες
Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010
01:07

Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998 επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο "έλεος" των πωλητών και υποχρεώθηκε σε νέα "βουτιά", στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Για φόβο στις τάξεις των επενδυτών κάνουν λόγο αναλυτές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,030 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,24 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,38%.
Από τους επιμέρους δείκτες με άνοδο έκλεισε μόνο ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(+1,54%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -11,69% και των Τροφίμων -7,13%.

17 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 173 πτωτικά και 38 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις +8,50%, Fourlis +8,33%, Marfin Egnatia +7,00% και Νηρεύς +3,70%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εικόνα-Ηχος -20,00%, Σφακιανάκης -19,28%, Cyclon Ελλάς -14,89% και Γενική -14,29%.

Η υποχώρηση αντικατοπτρίζει τη γενικότερη νευρικότητα στην Ευρώπη.
 
Πωλητές οι ξένοι επενδυτές το Μάιο στο χρηματιστήριο

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το Μάιο υποχώρησε στο 49,5%, έναντι 50,4% τον Απρίλιο. Το Μάιο 2009 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν στο 48,7%.

   Το Μάιο 2010 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των ¤339,3 εκατ. Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους ¤320,5 εκατ., οι οποίες προέρχονται από ιδιώτες (¤252,2 εκατ.), ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (¤47,4 εκατ.) και από ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (¤21,0 εκατ.), ενώ οριακές εκροές εμφάνισε ο Δημόσιος Τομέας (¤0,06 εκατ.)

Οι ξένοι επενδυτές το Μάιο 2010 πραγματοποίησαν το 51,6% των συναλλαγών (τον Απρίλιο 2010πραγματοποίησαν το 53,9% των συναλλαγών, ενώ το Μάιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 40,9% των συναλλαγών). Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές το Μάιο 2010 πραγματοποίησαν το 29,7% των συναλλαγών (τον Απρίλιο 2010 πραγματοποίησαν το 29,5% των συναλλαγών, ενώ το Μάιο 2009

   είχαν πραγματοποιήσει το 42,2% των συναλλαγών). Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) το Μάιο 2010 πραγματοποίησαν το 16,6% των συναλλαγών (τον Απρίλιο 2010 πραγματοποίησαν το 15,1% των συναλλαγών, ενώ το Μάιο 2009 είχαν πραγματοποιήσει το 14,2% των συναλλαγών).

   Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα ¤3,2 δις, μειωμένη κατά 32% σε σχέση με τον Απρίλιο 2010 και κατά 39% σε σχέση με τον Μάιο 2009.

Κακό το  "κλίμα" στην Ευρώπη

Επιφυλακτικές τάσεις κυριαρχούν σε ένα εύθραυστο κλίμα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι βασικότεροι δείκτες σημείωναν σημαντικές απώλειες στην εκκίνηση της εβδομάδας, ωστόσο κατάφεραν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πτώση, ενώ Μιλάνο και Λισαβόνα επανήλθαν σε θετικό έδαφος. Για υπερβολική αντίδραση των αγορών κάνουν λόγο αναλυτές.

Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο έχουν διορθώσει κατά 15% από τα υψηλά στα μέσα Απριλίου έως τα χαμηλά στο τέλος Μαΐου.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κάτω από το υψηλό του 1990 ο ΓΔ

Μία γνωστή χρηματιστηριακή θεωρία θέλει την πολυετή διακράτηση μετοχών να αποτελεί το βασικό, αν όχι το μοναδικό, σίγουρο τρόπο για την καταγραφή κερδών. Αυτή τη θεωρία την έχει αντικρούσει η επιστημονική τεχνική ανάλυση εδώ και πολλά χρόνια με την υποστήριξη δεκάδων παραδειγμάτων όπου η συγκεκριμένη πρακτική όχι μόνο δεν οδήγησε σε κέρδη αλλά και προκάλεσε καταστροφικές απώλειες στο κεφάλαιο όσων την ακολούθησαν.

Δυστυχώς ένα από τραγικότερα παραδείγματα της χρηματιστηριακής ιστορίας αποτελεί, πλέον, και η Ελλάδα. Πριν από 20, περίπου, χρόνια, ο ΓΔ κατακτούσε νέα πολυετή υψηλά επίπεδα τιμών περνώντας πάνω από τις 1600 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Χρειάστηκαν 8 χρόνια για να μπορέσει να κατακτήσει νέο υψηλό και λιγότερο από 2 για να απογειωθεί κοντά στις 6500 μονάδες. Κάπου εκεί ο διεθνής κύκλος αύξησης της ρευστότητας ολοκληρώθηκε και μαζί του τελείωσε και ο μεγάλος κύκλος ανάπτυξης του ΧΑ. Μέχρι το 2003 ο ΓΔ είχε υποχωρήσει κάτω από τις 1500 μονάδες επίπεδο το οποίο δοκίμασε και το 2009. Φτάνοντας στο σήμερα, ο ΓΔ βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 12 ετών, έχοντας επιστρέψει για άλλη μία φορά κάτω από την τιμή που είχε το καλοκαίρι του 1990.

Σε ανάλυση του κυρίου Παναγιώτου στις 21/05/1999 διαβάζουμε τα εξής: ‘Αν στο μυαλό των επενδυτών χαραχτεί, σε αυτήν τη φάση, η μακροπρόθεσμη προοπτική, κινδυνεύουν να υποστούν πολύ μεγάλες απώλειες όταν έρθει η κορύφωση. Αυτοί που αγόρασαν μετοχές το 1929 χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι το 1950 για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτοί που αγόρασαν το 1965 έπρεπε να περιμένουν ως το 1982, δηλαδή 16 χρόνια.’

Λίγο αργότερα, σε ανάλυση της 15/06/1999 διαβάζουμε τα εξής: ‘

Πιστεύω ότι η μεταφορά του έξυπνου χρήματος από τις μετοχές νέας οικονομίας σε αυτές του χρυσού, πετρελαίου και ακινήτων, έχει, ήδη, αρχίσει και θα συνεχιστεί όσο βαδίζουμε προς τη νέα δεκαετία. Κανένα από τα έξυπνα κεφάλαια δεν ποντάρει σε άνοδο πενταετίας στις μετοχές τεχνολογίας, ενώ αντίθετα, η πλειοψηφία των επενδυτών πιστεύει ότι αυτό είναι δεδομένο.

Και όμως, χρυσός, πετρέλαιο και ακίνητα είναι είτε σε ιστορικά είτε σε πολυετή χαμηλά, με τα σημάδια του αντιπληθωρισμού και της επερχόμενης χρηματιστηριακής εκτόνωσης να μας χτυπούν την πόρτα. Όλα τα διαγράμματα απόδοσης δηλώνουν ακραία ανοδική κατάσταση σε μετοχές και ακραία πτωτική σε χρυσό, πετρέλαιο και ακίνητα.

Επιπλέον, η θετική παρέμβαση που δέχτηκε το πετρέλαιο από την αρχή του χρόνου και μάλιστα σε κατάσταση ιστορικών χαμηλών, είναι σχεδόν αδύνατο να προέρχεται από δεύτερης κατηγορίας κεφάλαια.

Πιστεύω ότι η στροφή σε αμυντικές επενδύσεις έπρεπε να έχει συμβεί ήδη, ή πρέπει να γίνει άμεσα. Αυτό, με πολυετή προοπτική μίας, ίσως και δύο δεκαετιών. Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μία δεκαετία όπου θα πρωταγωνιστήσει ο χρυσός, το πετρέλαιο και τα ακίνητα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις μετοχές.”

Αν συνάγεται ένα συμπέρασμα από τα παραπάνω αυτό είναι πως η ιδανική τεχνική για την καταγραφή κερδών από την πολυετή διακράτηση μετοχών θέλει την τοποθέτηση να γίνεται όταν επίκειται η έναρξη ενός μεγάλου κύκλου αύξησης της ρευστότητας και όχι σε οποιαδήποτε ενδιάμεση φάση.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις