Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


H εκδήλωση της Capital Link, Δευτέρα 31-5-2010 στο Ζάππειο-2 αναλύσεις από την ΕΚΤΑ
613 αναγνώστες
Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010
23:16

H εκδήλωση της Capital Link, Δευτέρα 31-5-2010 στο Ζάππειο

Του Μπάμπη Εγγλέζου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε στο Ζάππειο, τη Δευτέρα 31-5-2010, η εταιρεία Capital Link, στην οποία δόθηκαν βραβεία στις εταιρείες που διαθέτουν τα καλύτερα τμήματα σχέσεων με επενδυτές, ή αλλιώς του IRO’s (Investor Relations Officers)

Οι IRO’s είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός, ο οποίος δείχνει σε μεγάλο βαθμό την σοβαρότητα της κάθε εταιρείας. Μέσα στα πλαίσια της Εταιρικής Διακυβέρνησης οι εταιρείες διαθέτουν τμήμα σχέσεων με επενδυτές, το οποίο έρχεται σε επαφή με τους μετόχους, Θεσμικούς και Ιδιώτες, με σκοπό να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στις Γεν. Συνελεύσεις, να λύσει τις όποιες απορίες τους, να δημοσιεύσει τα δελτία τύπου, τις οικονομικές καταστάσεις, τα αποτελέσματα κλπ

Η εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη και συμμετείχαν όλοι οι φορείς της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, μαζί με την Υπουργό Οικονομίας Κα Λούκα Κατσέλη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης συνέβη κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, που δεν το έχω συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον ΣΕΔ, τον Μετοχικό Ακτιβισμό, την Εταιρική Διακυβέρνηση, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και πολλές φορές έχω συγκρουστεί με διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών που δεν σέβονται τους μετόχους τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την Εταιρική Διακυβέρνηση, έχουν “τύποις” ανεξάρτητα μέλη και όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε χρόνια στον ΣΕΔ.

Το βραβείο για την καλύτερη Εταιρική Διακυβέρνηση το πήρε η εταιρεία ΤΙΤΑΝ Α.Ε., μια εταιρεία στην οποία έχω δώσει αρκετές φορές συγχαρητήρια στο παρελθόν, αλλά ομολογώ ότι αυτό που συνέβη δεν το περίμενα:
Ο Πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ κ. Τάκης Κανελλόπουλος, ανεβαίνοντας στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο μίλησε για λίγα λεπτά για την Εταιρική Διακυβέρνηση και είπε πράγματα, τα οποία κυριολεκτικά δεν πίστευα ότι ακούω από τα χείλη ενός εισηγμένου επιχειρηματία και μάλιστα ενώπιον όλων των φορέων της Κεφαλαιαγοράς και των μεγαλυτέρων εισηγμένων εταιρειών.

Ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι ο ΤΙΤΑΝΑΣ προσπαθεί να εφαρμόζει χρηστή Εταιρική Διακυβέρνηση, σεβόμενος τους μετόχους του, ΧΩΡΙΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟ Δ.Σ. στο οποίο η διοίκηση δεν θέλει ανθρώπους που θα λένε “ναι σε όλα” και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. αποτελείται από ανεξάρτητα μέλη, όπως και ο εσωτερικός έλεγχος. Επίσης τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει ένα από τα καλύτερα τμήματα σχέσεων με επενδυτές και ιδιαίτερο γραφείο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Ακούγοντας όλα αυτά συγκινημένος, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στον κ. Κανελλόπουλο και στον ΤΙΤΑΝΑ γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι σέβεται πρώτα τον εαυτό του, αλλά και τους μετόχους του.
Μάλιστα όλα αυτά τα έχω διαπιστώσει ο ίδιος, γιατί όποτε πηγαίνω στη Γεν. Συνέλευση του ΤΙΤΑΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Δ.Σ. είναι στο πάνελ των ομιλητών και μπορεί ο κάθε μέτοχος να υποβάλλει ερωτήσεις σε όποιο μέλος του Δ.Σ. επιθυμεί.

Εγώ προσωπικά απένειμα το βραβείο καλύτερου Website το οποίο δόθηκε στην Coca cola και μετά τα συγχαρητήρια που έδωσα στον κ. Κανελλόπουλο, τόνισα ότι το Website είναι ο “ακρογωνιαίος λίθος” της Εταιρικής Διακυβέρνησης γιατί ένα καλά σχεδιασμένο και, έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένο website δείχνει μια εταιρεία η οποία, όπως είπα και πιο πάνω, σέβεται τον εαυτό της, σέβεται τους μετόχους της και σέβεται ολόκληρη την Ελληνική Κεφαλαιαγορά στην οποία συμμετέχει.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν οι πιο σοβαρές εταιρείες του Χ.Α. και είναι λυπηρό το γεγονός ότι έλειπαν οι περισσότερες κρατικές εισηγμένες, εκτός από τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, κάτι που επεσήμανε και η Κα Υπουργός στην ομιλία της!!!

Οι κρατικές εισηγμένες οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα, να είναι υποδείγματα σεβασμού προς τους μετόχους και είναι απαράδεκτο από μια τέτοια εκδήλωση να λείπουν  ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ,ΟΛΠ,ΟΛΘ, ΑΤΕ,ΤΤ, ακόμα και η ΤτΕ, από τη στιγμή που είναι εισηγμένη όφειλε να είναι υπόδειγμα Εταιρικής Διακυβέρνησης και διαφάνειας, αλλά αν ίσχυαν όλα αυτά μάλλον δεν θα έφτανε η Ελληνική Οικονομία εδώ που έφτασε!!!

Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να αλλάξει φιλοσοφία και να κάνει τις κρατικές εισηγμένες πραγματικά παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς παραδείγματα αποφυγή που είναι σήμερα.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 Αναλύσεις από την ΕΚΤΑ:
1.
Οι περίεργες συμπτώσεις της υπόθεσης "ελληνική κρίση": Rothschild
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

2. Διχασμένη Ευρώπη δείχνουν οι χρηματιστηριακές αποδόσεις
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgiΤο σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις