Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Παραμονή κοντά στο "σημείο μηδέν" για τον ΓΔ
743 αναγνώστες
Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010
00:07

Παραμονή κοντά στο "σημείο μηδέν" για τον ΓΔ

Ένα πολύ επικίνδυνο φλερτ με το χαμηλό του Μαρτίου του 2009 και του Μαρτίου του 2003 συνεχίζει να παίζει ο ΓΔ, καθώς παραμένει κοντά σε αυτά τα επίπεδα τιμών, με την αδυναμία και τη νευρικότητα ως τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Το έξυπνο χρήμα φαίνεται να συντηρεί μία επώδυνη κατάσταση χρηματιστηριακής αναιμίας στο ΧΑ, με κάθε απόπειρα ανοδικής αντίδρασης να έρχεται αντιμέτωπη με οργανωμένες πωλήσεις που της φράζουν το δρόμο, κρατώντας το ΧΑ σε ακραία υποτιμημένα επίπεδα στο μακροπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και μακράν φθηνότερο από τα υπόλοιπα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του κόσμου.

Το παιχνίδι παίζεται σε τρία επίπεδα: από τη μία το χρηματιστηριακό, όπου το αδύναμο ΧΑ υποτίθεται πως αποτελεί την παρατεταμένη επιβεβαίωση της ανορεξίας των ξένων επενδυτών για άνοιγμα θέσεων στην Ελλάδα και από την άλλη διακριτική χρηματοπιωστική επίθεση που γίνεται με τρόπο τέτοιο ώστε να διατηρεί τα επιτόκια και τα CDS σε τέτοιο ύψος που να εξασφαλίζεται η συντήρηση της κατάστασης χρηματοπιστωτικής πτώχευσης για τη χώρα. Πράγματι, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν, ήδη, υποβαθμιστεί σε junk από τη Fitch και σε μία βαθμίδα πάνω από το junk από την S&P, θα έπρεπε, φυσιολογικά, τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο να ξεπουλούσαν ελληνικά ομόλογα οδηγώντας σε μία ασταμάτητη ανοδική τάση τα επιτόκια τους, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει αποσυρθεί από τη δανειοδότηση μέσα από την αγορά ομολόγων, όσο εξασφαλίζει δανεισμό από το πακέτο στήριξης.

Μάλιστα, καθώς και στο τρίτο επίπεδο, αυτό της πραγματικής οικονομίας, η Ελλάδα βάλλεται από εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της με την πιθανότητα μίας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους της να θεωρείται όλο και μεγαλύτερη σε Λονδίνο και Φρανφούρτη και με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να απειλούν με νέες υποβαθμίσεις, είναι σχεδόν παράλογο για οποιοδήποτε σοβαρό επενδυτικό σχήμα να κρατά στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικά ομόλογα. Και όμως, συμβαίνει ακριβώς αυτό και οι πωλήσεις είναι τόσες ώστε να εξασφαλίζουν την παραμονή των ελληνικών επιτοκίων σε ύψη που εγγυώνται τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής πτώχευσης.

Την ίδια στιγμή η πίεση στην Ισπανία αυξάνεται ενώ αυτή στην Πορτογαλία παραμένει εξαιρετικά ισχυρή, με τη χώρα να φιγουράρει ως η 7η πιθανότερη προς πτώχευση στον κόσμο. Έτσι, προς το παρόν το γνωστό παιχνίδι της επίθεσης εναντίον Ελλάδας και χωρών της νοτιονατολικής Ευρώπης παραμένει ζωντανό και όσο αυτό θα ισχύει θα κρύβονται σημαντικοί κίνδυνοι στις αγορές μετοχών αλλά και θα ωριμάζουν οι προς το παρόν άγουρες επενδυτικές ευκαιρίες.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις