Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Πτώση με αστάθεια σε υψηλό 10ετίας
694 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010
23:26

Πτωτικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο για ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς από την αρχή δέχτηκε σημαντικές πιέσεις με όλες τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Η ΕΤΕ οδήγησε και πάλι την πτώση μην αφήνοντας εξ αρχής περιθώρια για ανάσα στο ΓΔ αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το πρόσφατο χαμηλό της, κάτι που δεν ισχύει για το σύνολο των τραπεζών μετοχών. Πτώση κατέγραψε και η διεθνής αγορά μετοχών με την Ευρώπη να συνεχίζει τη διορθωτική της πορεία και τις ΗΠΑ να παίρνουν τη σκυτάλη σημειώνοντας σημαντικές απώλειες.

Στη χρηματοπιστωτική αρένα άνοδο κατέγραψαν τα spreads του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ενώ πολύ μεγάλη άνοδο κατέγραψαν τα ελληνικά CDS τα οποία έφτασαν τις 725 μονάδες βάσης αυξάνοντας τη με βάση αυτά πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας στο 45% όταν πριν μερικές ημέρες είχε υποχωρήσει στο 32%.

Πολύ μεγάλη ήταν και η άνοδος των CDS των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών, με αυτά της Πορτογαλίας να ενισχύονται κατά 50 μονάδες βάσης ή 17%, φέρνοντας τη χώρα στην 8η θέση μεταξύ των πιθανότερων προς πτώχευση κρατών και της Ισπανίας να αυξάνονται 16,37%, άνοδος που ήταν η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο την Πέμπτη.

Αν υπήρχε ένα βασικό χαρακτηριστικό στη χτεσινή συνεδρίαση αυτό ήταν η πολύ μεγάλη αστάθεια, που στις αγορές μετοχών Ευρώπης και ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύμηνο υψηλό επίπεδο, ενώ στο ΧΑ σε υψηλό 10ετίας. Το αποτέλεσμα είναι το χρηματιστηριακό ρίσκο και η νευρικότητα να αυξάνονται και η καταγραφή κερδών να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής έχει δοθεί μία καλή ευκαιρία για την εκμετάλλευση της τρέχουσας διορθωτικής τάσης στη διεθνή αγορά μετοχών και μία πολύ καλή ευκαιρία από την πτώση του ευρώ.

Όσον αφορά στο τελευταίο, η Πέμπτη πρόσφερε πολλές συγκινήσεις, καθώς, μετά τη δοκιμασία του μακροπρόθεσμου πυθμένα στο 1,21 καταγράφηκε ανοδική αντίδραση που το έφερε στο 1,245 και στη συνέχεια με μία πολύ δυνατή κίνηση διάσπαση της αντίστασης στο επίπεδο αυτό που οδήγησε στην πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρώ εδώ και καιρό. Αν αυτή η τάση καταφέρει να μετατραπεί σε κάτι πιο ουσιαστικό, είναι πιθανό να επηρεαστεί θετικά και το ελληνικό χρηματιστήριο δεδομένης της πολύ μεγάλης θετικής συσχέτισης ευρώ – ΓΔ, η οποία καταγράφεται εδώ και 20 μήνες.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις