Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΓΔ:κλείσιμο σε νέο πολύμηνο χαμηλό με βαρίδι την ΕΤΕ
641 αναγνώστες
Τρίτη, 18 Μαΐου 2010
23:30

Στη χαμηλότερη τιμή από τις 20 Μαρτίου του 2009 και κοντά σε αυτήν του Οκτωβρίου του 2008 έκλεισε ο ΓΔ την Τρίτη, χάνοντας μία ακόμη ευκαιρία να ακολουθήσει την Ευρώπη σε μία ανοδική συνεδρίαση. Η εκκίνηση ήταν θετική αλλά η ΕΤΕ έπαιξε και πάλι το ρόλο του αρνητικού πρωταγωνιστή και οδήγησε το ΓΔ σε απώλειες και το ΧΑ σε άλλη μία ημέρα αδυναμίας.

Όλα αυτά παρά το γεγονός πως η χρηματοπιστωτική εικόνα της Ελλάδας παρουσίασε βελτίωση, με τα spreads του ελληνικού ομολόγου να μειώνονται στις 503,4 μονάδες βάσης, όταν πρόσφατα είχαν απογειωθεί και πάνω από τις 1000 και με τα ελληνικά CDS να καταγράφουν μικρή πτώση δίνοντας στην Ελλάδα πιθανότητα πτώχευσης της τάξης του 40%, μικρότερη κατά 1,5% από τη Δευτέρα. Μείωση κατέγραψαν και τα CDS της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σε μία ημέρα που για την Ευρώπη ήταν θετική από κάθε άποψη.

Στο ΧΑ, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και έτσι το μηχανικό σύστημα 3F2010 βαθμολόγησε τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ αρνητικά για 4η διαδοχική συνεδρίαση, ενώ συνεχίζει να βαθμολογεί αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη τάση του για 6η διαδοχική εβδομάδα και τη μακροπρόθεσμη για 6ο διαδοχικό μήνα. Σύμφωνα με το 3F2010, οι επενδυτές έπρεπε να έχουν κλείσει τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους στο ΧΑ στα τέλη Οκτωβρίου και έκτοτε να παραμείνουν εκτός αγοράς. Πρόκειται για το 4ο μεγαλύτερο διάστημα αρνητικής βαθμολογίας της μακροπρόθεσμης τάσης από το 1994, γεγονός ενδεικτικό του πλήγματος που έχει δεχτεί το ελληνικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο της αρνητική βαθμολογίας η ΕΤΕ της οποίας η μακροπρόθεσμη τάση βαθμολογείται αρνητικά εδώ και 6 μήνες, διάστημα που είναι το 3ο μεγαλύτερο από το 1994.

Την ώρα που το ΧΑ ταλαιπωρείται το δολάριο απολαμβάνει ένα εξαιρετικά ισχυρό ράλι, το οποίο αποφέρει τεράστια κέρδη στους κερδοσκόπους που το προετοίμασαν και το προκάλεσαν αλλά και όσους είχαν την προνοητικότητα να το εκμεταλλευτούν. Ο δείκτης δολαρίου έχει απογειωθεί από τις 74 στις 87 μονάδες και στοχεύει στις 90 όπου είναι και το υψηλό του για το 2009. Την ίδια στιγμή το ευρώ υπόκειται μία συντριπτική πτώση, η οποία δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από την πραγματική εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τουλάχιστον όταν αυτή συγκρίνεται με την πολύ χειρότερη εικόνα της αμερικανικής. Ωστόσο, αν η κρίση έχει βοηθήσει σε κάτι, αυτό είναι στην κατανόηση πως η χρηματιστηριακή οικονομία υπακούει σε πολύ διαφορετικούς κανόνες από την πραγματική και πολλές φορές λειτουργεί σα μεγεθυντικός φακός ο οποίος μπορεί να κάνει ένα μικρό πρόβλημα να φαίνεται απροσπέλαστο και μέχρι να συμβεί η σύγκλιση της πραγματικής με τη χρηματιστηριακή εικόνα, η βλάβη στην πρώτη μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις