Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η επιδείνωση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής εικόνας φέρνει πτώση στο ΧΑ
882 αναγνώστες
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010
22:50

Πλήγμα χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό δέχτηκε η εικόνα της Ελλάδας την Πέμπτη, καθώς τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών αυξήθηκαν στις 470 μονάδες βάσης, ενώ τα ελληνικά CDS κατέγραψαν την 5η μεγαλύτερη άνοδο στον κόσμο κατά 27,28 μονάδες βάσης, ή 5,47%, αυξάνοντας τις υπολογιζόμενες με αυτά πιθανότητες για πτώχευση της χώρας στο 35,56%, μία ανάσα από την 3η θέση στη λίστα των πιθανότερων προς πτώχευση χωρών, την οποία καταλαμβάνει το Πακιστάν. Τη μεγαλύτερη άνοδο στην αγορά CDS κατέγραψε η Ταϊλάνδη, ενώ στη δεκάδα επανήλθαν η Ισπανία και η Ιρλανδία.  

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 7,60%, συνεχίζοντας να επιβεβαιώνει την αδυναμία της Ελλάδας να επιστρέψει στην αγορά δανείων, ενώ αυτό της Πορτογαλίας έχει μειωθεί στο 4,59%, επιτρέποντας στη χώρα να προγραμματίσει το δανεισμό της με σχετική ασφάλεια. Κοντά στο 4% παραμένει το επιτόκιο της Ισπανίας, η οποία φαίνεται να λαμβάνει τη σκυτάλη από την Πορτογαλία και να προβάλλεται ως η χώρα με τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ κοντά στο 4% παραμένουν τα επιτόκια δανεισμού 10ετίας και για την Ιταλία και τη Βρετανία. Αντίθετα, η Γερμανία εξακολουθεί να απολαμβάνει επιτόκιο δανεισμού κάτω του 3%.

Στο ΧΑ, η ανοδική προσπάθεια του ΓΔ στην αρχή της συνεδρίασης δε στέφθηκε από επιτυχία και στη συνέχεια δέχτηκε πιέσεις και βρέθηκε να καταγράφει σημαντικές απώλειες με αποτέλεσμα το 3F2010 να βαθμολογήσει, οριακά, αρνητικά την βραχυπρόθεσμη τάση του υποδεικνύοντας, στην ουσία, πλάγια κίνηση στον αντίστοιχο ορίζοντα. Στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η βαθμολογία παραμένει αρνητική για 5η διαδοχική εβδομάδα και στο μακροπρόθεσμο για 6ο διαδοχικό μήνα. Ο ΓΔ απέχει κατά –14,01% από τον ΚΜΟ 50 ημερών του και κατά –31,83% από τον ΚΜΟ 200 ημερών του, τιμές που είναι κοντά σε ακραία πτωτικά επίπεδα.

Το εβδομαδιαίο διάγραμμα ρουλέτας του ΓΔ που μετρά το ποσοστό των αρνητικών και θετικών βαθμολογιών στους τρεις βασικούς ορίζοντες, είναι 100% αρνητικό στο μακροπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και 75% θετικό στο βραχυπρόθεσμο, με κίνδυνο να γίνει 50% θετικό αν και η Παρασκευή κλείσει με απώλειες. Τη μεγαλύτερη πτώση, την Πέμπτη, κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, η οποία έχασε 6,24% αλλά σε εβδομαδιαίο ορίζοντα μόνο ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ καταγράφουν απώλειες.

Από την αρχή του έτους η εικόνα του ΓΔ είναι εντυπωσιακά αρνητική, καθώς χάνει το 21,83% της αξίας του, με την ΕΤΕ να καταρρέει έχοντας χάσει 37,51% και την ΕΕΕΚ να αποτελεί τη μόνη μετοχή με κέρδη (15,75%) μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΓΔ.  Στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας του ΓΔ βαθμολογήθηκε αρνητικά στο 100% των συνεδριάσεων, με το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να βαθμολογείται αρνητικά στο 75% των συνεδριάσεων και το βραχυπρόθεσμο στο 55%, ζωγραφίζοντας μία εικόνα που φέρνει το τρέχον 6άμηνο στα 3 χειρότερα από το 2000.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις