Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η πτώση των spreads και των CDS δε βοήθησε το ΓΔ
927 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Μαΐου 2010
22:19

Όταν τα spreads των δεκαετών ομολόγων μίας ευρωπαϊκής χώρας, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, μειώνονται από τις 1000 στις 485 μονάδες μέσα σε λίγες ημέρες, κάτι καλό πρέπει να έχει κάνει η χώρα αυτή για το έξυπνο χρήμα. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί με τα spreads του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το επιτόκιο τους να έχει μειωθεί από το 13% στο 7,53% ταχύτατα, αποδεικνύοντας πως το ʽελληνικό πρόβλημαʼ  ήταν, τελικά, ευρωπαϊκό, κάτι που γράψαμε πρώτοι και σε αποκλειστικότητα μέσα από τη στήλη, όταν τα διεθνή ΜΜΕ, οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες ιθύνοντες αρνούνταν να παραδεχτούν την πραγματική διάσταση και την ουσία του προβλήματος.

Και ενώ πριν μερικές ημέρες η Ελλάδα προβάλλονταν ότι είχε πιθανότητα προς πτώχευση της τάξης του 55%, την Τρίτη, η υπολογιζόμενη με βάση τα CDS πιθανότητα μειώθηκε στο 35,38%, καταγράφοντας για άλλη μία ημέρα εξαιρετικά μεγάλη μείωση, καθώς τα ελληνικά CDS υποχώρησαν κατά 62,22 μονάδες βάσης ή 10,65%. Παράλληλα, μεγάλη υποχώρηση κατέγραψαν και τα CDS της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με τις χώρες αυτές να βρίσκονται στο τοπ 10 με τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση των τιμών τους την Τρίτη και παράλληλα τη μεγαλύτερη μείωση της πιθανότητας τους προς πτώχευση.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα τέτοια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα φιγούραρε στην 1η θέση μεταξύ των πιθανότερων προς πτώχευση χωρών, την Τρίτη πέρασε στην 4η αφήνοντας τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και το Πακιστάν στην πρώτη τριάδα. Ταυτόχρονα, η Πορτογαλία βρέθηκε εκτός 10άδας επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης των τιμών των ασφαλίστρων πτώχευσης μετά τη συμφωνία για ʽστήριξηʼ της ευρωζώνης με 1 τρις ευρώ.

Στο ΧΑ ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες μετά τα πολύ μεγάλα κέρδη της Δευτέρας αλλά το μηχανικό σύστημα 3F2010 συνέχισε να βαθμολογεί θετικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του αν και με χαμηλότερη τιμή από αυτήν της προηγούμενης συνεδρίασης. Η αστάθεια παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και είναι ενδιαφέρον πως, σύμφωνα με το δείκτη Rally Up & Down, στις τελευταίες 28 εβδομάδες μόνο σε 5 περιπτώσεις ο ΓΔ έκλεισε με το ίδιο πρόσημο για δύο διαδοχικές εβδομάδες ενώ στις υπόλοιπες υπήρξε εναλλαγή ανόδου και πτώσεων.

Ένα ενδιαφέρον τεχνικοστατιστικό στοιχείο παίρνουμε από τα διαγράμματα ρουλέτας του νέου 3F2010, καθώς, σύμφωνα με αυτά η τρέχουσα εβδομάδα είναι η πρώτη μετά από αυτήν που τελείωσε στις 12 Μαρτίου, που ο ΓΔ λαμβάνει θετική βαθμολογία σε όλες τις συνεδριάσεις της. Αν και μόλις φτάνουμε στο μέσο της εβδομάδας, το στοιχείο αυτό μας δίνει και έναν πολύ σημαντικό στόχο / προϋπόθεση ώστε ο ΓΔ να πετύχει ένα ουσιαστικό ανοδικό ράλι, αποσπώντας θετική βραχυπρόθεσμη βαθμολογία και στις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδας. Προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην υπάρξει άλλη σημαντική συνεδρίαση πτώσης γιατί σε αυτήν την περίπτωση το 3F αναμένεται να δώσει εκ νέου αρνητική βαθμολογία και σήμα εξόδου.

Όσον αφορά στα διαγράμματα παρέμβασης αυτά μας δείχνουν πως τη μεγαλύτερη πίεση την Τρίτη δέχτηκε η μετοχή της ΕΤΕ αλλά και αυτή της Eurobank. Από τις 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΓΔ μόνο η ΔΕΗ καταγράφει απώλειες από την αρχή της εβδομάδας, ενώ τα κέρδη για την ΕΤΕ εξακολουθούν να είναι της τάξης του 10,29%, για την Πειραιώς 9,53%, για την ALPHA 8,01% και για το ΓΔ 6,43%. Πάνω από τον πυθμένα του Φεβρουαρίου βρίσκονται μόνον η ΕΕΕΚ, η Eurobank, η ΚΥΠΡΟΥ και η ΔΕΗ, ενώ ο ΓΔ απέχει από αυτόν κατά -3,94%.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις