Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ευχαριστημένο με τα νέα μέτρα το έξυπνο χρήμα..προς το παρόν
778 αναγνώστες
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010
23:22

Η χρηματιστηριακή οικονομία μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή με τον υπερυπολογιστή στο έργο ʽmatrixʼ που προσομοίωνε τις ζωές των κατοίκων ολόκληρου του πλανήτη. Πριν από λίγες ημέρες ένα ʽλάθοςʼ το οποίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος ακριβώς και πώς το έκανε, οδήγησε τα μηχανικά συστήματα σε αυτόματες πωλήσεις αξίας 1 τρις δολαρίων καταλύοντας την αμερικανική και τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά. Τη Δευτέρα, η απόφαση της συμφωνίας για την ʽυποστήριξη του ευρώʼ, οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών των CDS των περιφερειακών ευρωπαϊκών κρατών και των spreads, προκαλώντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στα τελευταία 10 έτη και αλλάζοντας το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τοπίο μέσα σε λίγες ώρες. Ένα τοπίο το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ευρωπαίων ιθυνόντων, είναι αποτέλεσμα λανθασμένων δημοσιονομικών και πολιτικών επιλογών δεκαετιών.

Και εν ριπή οφθαλμού οι τιμές των ελληνικών CDS μειώθηκαν κατά 36,82%,  οι πιθανότητες για πτώχευση της Ελλάδας έπεσαν στο 38,40% από το 55,60% και τα spreads κατέρρευσαν από τις 1000 στις 535 μονάδες. Μα αν χρειάζονταν ένα Σαββατοκύριακο για να επιτευχθεί τέτοια πρόοδος τότε γιατί περιμέναμε 9 μήνες κοιτώντας την Ελλάδα να βουλιάζει σε ένα (τραγικό;) έλλειμμα της τάξης του 13% και ένα χρέος της τάξης του 110% του ΑΕΠ, τα οποία είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα των αρχών της δεκαετίας του 90; Η απάντηση είναι γιατί η ελληνική κρίση οδήγησε στην επίτευξη των στόχων του έξυπνου χρήματος ανοίγοντας την ευρωπαϊκή πόρτα στο ΔΝΤ και κάνοντας το συνοδοιπόρο στο ευρωπαϊκό όνειρο, κάτι το οποίο φάνταζε ασύλληπτο πριν από μερικούς μήνες, αλλά και δημιουργώντας μία κεντρική ευρωπαϊκή διοίκηση με ναυαρχίδα την ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας όλες τις αποκλειστικές προβλέψεις που έγιναν μέσα από τη στήλη, τόσο στο τελευταίο διάστημα, όσο και πολύ νωρίτερα.

Μέσα στα πλαίσια του ʽαντίδωρουʼ του έξυπνου χρήματος ήταν και η εκρηκτική άνοδος της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς μετοχών αλλά και του ΧΑ, με την καθόλα ʽελεύθερηʼ ΕΤΕ να απογειώνεται κατά 16,89% προκαλώντας άνοδο στο ΓΔ της τάξης του 9,13%, γιατί ξαφνικά οι επενδυτές κατάλαβαν ότι η δυνατότερη ελληνική τράπεζα, μάλλον, δεν πρόκειται να πτωχεύσει και έτσι αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, παρά το γεγονός πως τα ομόλογα της παραμένουν υποβαθμισμένα σε junk  από την S&P. Σε άρθρα μου το 2008 έφερα μία σειρά παραδειγμάτων από παλαιότερες οικονομικές / χρηματιστηριακές κρίσεις, δείχνοντας πως όλες κατέληξαν σε ισχυροποίηση και περισσότερο κεντρικό έλεγχο του συστήματος και όχι σε διάλυση του. Αυτό προέβλεψα πως θα συνέβαινε και με την τρέχουσα κρίση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και μέχρι στιγμής συμβαίνει με τον δραματικότερο τρόπο.

Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής ΕΚΤΑ

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις