Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τρία ενδιαφέροντα άρθρα-αναλύσεις από ΕΚΤΑ-ΠΗΓΑΣΟΣ
1516 αναγνώστες
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010
22:37

Η κρίση γεννά κεντρικές οικονομικές διοικήσεις

Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλος ‘Κρίσεις: είναι δυνατόν να αποτελούν κατασκευασμένο προϊόν;’ (02/04/09), εξέτασα την κατασκευασμένη από μία ομάδα μεγάλων τραπεζιτών της εποχής κρίση του 1790 στις ΗΠΑ, που προκλήθηκε από ένα τεράστιο κραχ στην μη οργανωμένη αγορά ομολόγων και  οδήγησε α) στην ίδρυση της “Πρώτης Τράπεζα Των ΗΠΑ”, που ήταν στην πράξη η πρώτη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, με την άδεια να τυπώνει χρήμα και να το δανείζει στο αμερικανικό κράτος, με το σκεπτικό ότι χρειάζονταν κάποιος ελεγκτής και ρυθμιστής της ρευστότητας στο χρηματιστηριακό σύστημα, β) στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ως οργανωμένης αγοράς ομολόγων, με τη δικαιολογία ότι ήταν η έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων και μίας οργανωμένης αγοράς ομολόγων που είχαν προκαλέσει την κρίση  και γ) στη δημιουργία πολύ μεγάλου αμερικανικού δημόσιου χρέους, καθώς το κράτος αναγκάστηκε να δανειστεί από τους τραπεζίτες προκειμένου να βγει από την κρίση.

Ή κρίση του 1790 είναι μία, μόνο, από τις εκατοντάδες που έχουν λάβει χώρα στα τελευταία 200 χρόνια και η πλειοψηφία αυτών εξελίσσεται σε 4 στάδια: στο πρώτο, το έξυπνο χρήμα (οι ελίτ των τραπεζιτών) μειώνει το κόστος του χρήματος και αυξάνει τη ρευστότητα με αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική ανάπτυξη αλλά και μία σειρά από υπερτιμημένες καταστάσεις σε διάφορες αγορές, καθώς η τεράστια ρευστότητα πληθωρίζει την οικονομία δημιουργώντας φούσκες – στο δεύτερο στάδιο το έξυπνο χρήμα κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας και οι φούσκες καταρρέουν σα χάρτινοι πύργοι προκαλώντας κραχ στη χρηματιστηριακή οικονομία, το οποίο, στη συνέχεια μεταφέρεται και στην πραγματική – στο τρίτο στάδιο, το έξυπνο χρήμα έρχεται ως από μηχανής Θεός για να σώσει την κατάσταση, ασκώντας πιέσεις στους αποδυναμωμένους πολιτικούς για την υιοθέτηση μίας σειράς μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών (όπου οι συνεργάτες του έξυπνου χρήματος μπαίνουν επικεφαλής) που θα προστατέψουν το σύστημα από επόμενες κρίσεις – στο τέταρτο στάδιο οι πολιτικοί λαμβάνουν τα μέτρα και το έξυπνο χρήμα τους δανείζει χρήματα για να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρρωσης από την κρίση.

Το ΔΝΤ πριν και μετά την κρίση

Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται εδώ και αιώνες με την πιο πρόσφατη κρίση να είναι διεθνής, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε εκθετική αύξηση του παγκόσμιου χρέους (στο μεγαλύτερο βαθμό στην ιστορία σε περίοδο ειρήνης) αλλά και στην υιοθέτηση μίας σειράς μέτρων με διεθνή απήχηση και επιρροή. Ένα από αυτά αφορά στο ΔΝΤ, το οποίο μόλις δώδεκα μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης, περνούσε το δικό του οικονομικό Γολγοθά καθώς η αποτυχία του να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στις χώρες στις οποίες είχε δανείσει κεφάλαια στα τελευταία χρόνια, είχε οδηγήσει τους καλύτερους ‘πελάτες’ του (Κορέα, Βραζιλία, Ρωσία και Αργεντινή) να το εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν χρηματοδότηση από αλλού έστω και με υψηλότερο επιτόκιο, με αποτέλεσμα να απομείνουν στο ταμείο του, μόλις, 400 εκ. δολάρια και να αναγκαστεί να απολύσει 400 από του 2600 υπαλλήλους του.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο, και αφού στο τιμόνι του μπήκε ο Strauss-Kahn, η τύχη του άλλαξε, καθώς το έξυπνο χρήμα πέτυχε την ψήφιση της συμφωνίας των G20 στο Λονδίνο, στις 2 Απριλίου του 2009, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ θα αποκτούσε το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα στο δικό του, παγκόσμιο, νόμισμα (SDR), τα οποία μία σειρά κρατών θα αγόραζε έναντι ενός μικρού επιτοκίου, προκειμένου να δοθεί στον οργανισμό η απαραίτητη ρευστότητα για να παράσχει ‘στήριξη’ σε χώρες που έχριζαν οικονομικής βοήθειας. Με αγορές ομολόγων από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, το ΔΝΤ εξοικονόμησε γρήγορα 80 δις δολάρια, ενώ η G20 (20 μεγαλύτερα κράτη του κόσμου), συμφώνησε η ρευστότητα του ΔΝΤ να αυξηθεί στο 1 τρις δολάρια, παρέχοντας του την άδεια να τυπώσει 250 δις στο δικό του νόμισμα (χωρίς κανένα αντίκρισμα) με το δικαίωμα να τυπώσει περισσότερα αν έκρινε πως αυτό θα βοηθούσε τη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε, ουσιαστικά, μία παγκόσμια κεντρική τράπεζα, με την άδεια να εκδίδει ομόλογα εκ του μηδενός και να τυπώνει χρήμα χωρίς κανένα αντίκρισμα, τα οποία χρησιμοποιεί για να παράσχει δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη λαμβάνοντας από αυτές τόκο ο οποίος ενισχύει το ταμείο και τη δύναμη της.

Σε έκθεση του μετά τη σχετική απόφαση ο Strauss-Kahn έγραψε: “Το ΔΝΤ απέκτησε τη δύναμη ενός κεντρικού ιδρύματος στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα’. Πέρα από την οικονομική παντοδυναμία που απέκτησε το ΔΝΤ χάρη στην κρίση, έγινε, σύμφωνα με τα άρθρα της απόφασης των G20 α) ‘ο επόπτης της διεθνούς οικονομίας’  β) ‘παγκόσμιος δανειστής’ γ) διεθνής οικονομικός σύμβουλος ενώ σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο τμήμα του ρόλου του είναι να αποφασίζει πότε πρέπει να ενισχύει την παγκόσμια ρευστότητα. Αυτή η ‘πυρηνική ‘ δύναμη δόθηκε σε ένα ίδρυμα το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η νέα αγορά καλυμμένων ομολόγων στις ΗΠΑ

Υπάρχει ένα είδος ομολόγων που ονομάζονται ‘καλυμμένα’ και τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό πως καλύπτονται από ένα περιουσιακό πακέτο αυτού που τα εκδίδει, έτσι ώστε αν αποτύχει να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή των τόκων του, ο δανειστής να έχει το δικαίωμα να κατάσχει την περιουσία του πακέτου. Ο τύπος αυτός των ομολόγων υπάρχει στην Ευρώπη από το 1765 και αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στο δανεισμό της Ελλάδας κατά την επανάσταση του 1821 αλλά και πολλές φορές αργότερα, με αποτέλεσμα το κράτος να οδηγηθεί σε τραγικές απώλειες κρατικής περιουσίας, τις φορές που δε μπόρεσε να πληρώσει τους δανειστές του. Εξαιτίας της φύσης τους τα ομόλογα αυτά δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά στις ΗΠΑ καθώς όσες φορές προτάθηκε από το έξυπνο χρήμα η δημιουργία μίας αγοράς γι’ αυτά, η πρόταση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να αποσυρθεί.

Στις 30 Ιουλίου του 2008, ωστόσο, εν μέσω της κρίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε θετικά για τη δημιουργία μίας αγοράς καλυμμένων ομολόγων και στις 18 Μαρτίου του 2010 δημοσιεύτηκε ο η Νομοθετική Πράξη Αγοράς Καλυμμένων Ομολόγων ΗΠΑ, ανοίγοντας την πόρτα στους δανειστές να μπορούν να ζητούν τα ομόλογα που εκδίδουν οι πολιτείες, οι νομαρχίες και οι δήμοι των ΗΠΑ να καλύπτονται από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αμέσως η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση και να δηλώσει πως θα αποδέχεται τα καλυμμένα ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή δανείων.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στις 07 Μαΐου 2009 η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων, με σκοπό την ‘ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές’ και με στόχο την αγορά καλυμμένων ομολόγων αξίας 60 δις. Το πρόγραμμα αποφασίστηκε να διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει καλυμμένα ομόλογα αξίας 38 δις ευρώ. Η απόφαση αυτή έδωσε, στην ουσία, την άδεια στην ΕΚΤ να εκδίδει χρήμα χωρίς αντίκρισμα, κάτι το οποίο υποτίθεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει, σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Ακόμη, ενώ σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση τα ομόλογα έπρεπε να έχουν βαθμολογία, τουλάχιστον, ΑΑ, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πριν από μερικές ημέρες η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα αποδεχόταν τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών παρά το γεγονός ότι έχουν πάρει βαθμολογία ‘junk’ από τον οίκο S&P. Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ αποδέχεται, πλέον, τοξικά ομόλογα ως εγγύηση, με τον ίδιο τρόπο που κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Η τελευταία, προκειμένου να ‘στηρίξει’ την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ αγόρασε το 2009 το 90% των τοξικών ενυπόθηκων δανείων, αξίας, περίπου 1 τρις δολαρίων, τυπώνοντας το ποσό αυτό χωρίς κανένα αντίκρισμα και χρεώνοντας το στο κράτος των ΗΠΑ.

Αν η κρίση επεκταθεί και μεταδοθεί και σε άλλες, πλην της Ελλάδας, χώρες, (η Πορτογαλία είναι, ήδη, επίσημα το νέα θύμα), τότε η ΕΚΤ θα βρεθεί μπροστά στο ‘δίλλημα’ να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα αξίας εκατοντάδων δις ευρώ. Και στην περίπτωση που είτε οι τράπεζες είτε τα κράτη δε μπορέσουν να τα αποπληρώσουν, τότε η περιουσία του πακέτου που θα τα εγγυάται θα περάσει σε αυτήν.

Συμπερασματικά, η κρίση οδηγεί, για άλλη μία φορά στη ισχυροποίηση και όχι στη διάλυση του συστήματος και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μας φέρνει πιο κοντά σε μία ‘παγκοσμιοποιημένη’ οικονομική εποπτεία και δράση.  

Πάνος Παναγιώτου - διευθυντής ΕΚΤΑ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρατεταμένη κρίση στις αγορές παρά την ψήφιση της βοήθειας από Γερμανία & Ιταλία

Σε μία ημέρα που Γερμανία και Ιταλία ψήφισαν υπέρ της παροχής δανείων στην Ελλάδα και που οι ιθύνοντες της ΕΚΤ επανέλαβαν πως η κρίση παραμένει αμιγώς ελληνική, η χρηματοπιστωτική αγορά είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Τα ασφάλιστρα ελληνικού χρέους (CDS) απογειώθηκαν στις 953 μονάδες βάσης, με την υπολογιζόμενη με αυτά πιθανότητα πτώχευσης της χώρας να φτάνει στο 53,34%, ενώ σε κάποια στιγμή ξεπέρασε και το 55%. Αυτό σημαίνει πως το  κόστος για να ασφαλιστεί χρέος 10 εκ δολαρίων από την περίπτωση ασφάλειας για 5 χρόνια, ανέρχεται στα 950 χιλιάδες δολάρια ανά έτος, δηλαδή, περίπου στα στο μισό του κεφαλαίου στα 5 χρόνια.

Επιπλέον, το spread  του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έφτασε στις 1042 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να φτάνει το 13,17%, επιβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα τελεί σε χρηματοπιστωτική πτώχευση. Το ίδιο, όμως, επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή και για την Πορτογαλία, με την τιμή των CDS της να φτάνει στις 449 μονάδες βάσης και την πιθανότητα της για πτώχευση στο 32,09%, παραμένοντας στην 6η θέση μεταξύ των περισσότερο πιθανών προς πτώχευση χωρών (η Ελλάδα βρίσκεται στην 1ην θέση). Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας απογειώθηκε στο 6,62%, ποσοστό το οποίο είναι απολύτως απαγορευτικό για την αναχρηματοδότηση των αναγκών της και συνεπάγεται πως η χώρα έχει μπει στο δρόμο για την αναζήτηση οικονομική στήριξης από την Ευρώπη. Στην υψηλότερη τιμή από υιοθέτηση του ευρώ κινήθηκαν τα spreads και για την Ισπανία, της οποίας τα CDS καταγράφουν ταχύτατη άνοδο αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο την, υπολογιζόμενη με αυτά, πιθανότητα πτώχευσης της χώρας.  

Η κρίση, όμως, έχει μεταδοθεί και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με τις τράπεζες να αρνούνται να δανείσουν η μία την άλλη και να προτιμούν να αυξήσουν τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ. Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία έχει ξεκινήσει μαζί με την ελληνική κρίση και στις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή οικονομία να στεγνώνει από ρευστό και αυτό να αποθηκεύεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές η εικόνα είναι έντονα πτωτική με την Ευρώπη να υποχωρεί από τα, προσφάτως, υπερτιμημένα επίπεδα τιμών στα οποία είχε βρεθεί και το ΧΑ να ταλαιπωρείται από μία παρατεταμένη αδυναμία. Στις ΗΠΑ, ένα ʽλάθοςʼ προκάλεσε πανικό την Πέμπτη και πτώση και την Παρασκευή, με όλους τους βασικούς δείκτες να διορθώνουν. Σύμφωνα με όσα προβάλλονται στα διεθνή ΜΜΕ μετά από ένα ανθρώπινο λάθος που προκάλεσε απώλειες στους δείκτες ακολούθησαν σήματα πώλησης των μηχανικών συστημάτων με αποτέλεσμα να λάβει χώρα ένα ολιγόλεπτο κραχ τεράστιων διαστάσεων. Ωστόσο, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να ακολουθήσει η πολύ μεγάλη ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά της ημέρας, μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς το σύστημα εντολών ήταν μπλοκαρισμένο, τα μηχανικά συστήματα συνέχιζαν να ποντάρουν στην πτώση και οι traders τελούσαν σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης, με αποτέλεσμα να απουσιάζει αυτός που έδωσε χιλιάδες εντολές αγορών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μία παράπλευρη συνέπεια του κραχ της Πέμπτης ήταν η μεγάλη πτώση των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε αυτά σε αναζήτηση ασφαλούς επενδυτικού καταφύγιου. Με τις ΗΠΑ να έχουν προγραμματισμένες δημοπρασίες ομολόγων μέσα στις επόμενες 60 ημέρες, αξίας μεγαλύτερης των 300 δις δολαρίων, το ʽλάθοςʼ της Πέμπτης τους απέφερε κέρδη της τάξης των 18,18 δις. Επίσης, δεδομένου ότι έπονται μέχρι το τέλος του χρόνου δημοπρασίες ομολόγων άνω του 1,2 τρις δολαρίων, η ελληνική κρίση υπολογίζεται πως θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση από τις ΗΠΑ περισσότερο από 300 δις δολάρια κατά το 2010 εξαιτίας της μείωσης του κόστους δανεισμού τους.

Τέλος, σε ένα τελευταίο σχόλιο για το ʽλάθοςʼ της Πέμπτης, είναι πολύ ενδιαφέρον πως τα ακριβότερα μηχανικά συστήματα της Wall Street προέβησαν σε σήματα πώλησης εκείνη την ημέρα, ενώ το 3F είχε, ήδη, προβεί σε σήμα πώληση αρκετές ημέρες πριν, προστατεύοντας τους επενδυτές στο μέγιστο δυνατό βαθμό.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αλλαγή πλεύσης

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα του Μαίου υποχωρόντας κατά 12,86%
κλείνοντας την Παρασκευή στις 1630,47 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες
συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 192 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 3,2 εκ. ευρώ
μειώνοντας τις συνολικές εκροές στα 31,6 εκ. ευρώ.
Έχοντας πλέον πάρει δύσκολες αποφάσεις η Ελληνική οικονομία καλείται να εκπονήσει το
πιο φιλόδοξο σχέδιο σταθεροποίησης στην ιστορία της. Η αγορά έχει προεξοφλήσει μεγάλο
μέρος από τις δυσμενείς και άμεσες συνέπειες του προγράμματος (φορολογία, ύφεση,
επισφάλειες κ.α.) οδηγώντας μέσα σε μια καλή σχετικά χρονιά για τις ξένες αγορές τις
αποτιμήσεις 25% χαμηλότερα σε επίπεδο δείκτη, ενσωματώνοντας ακόμα και οριακά
σενάρια για την λειτουργία σημαντικών επιχειρήσεων. Η αρνητική αυτονόμηση των
τελευταίων έξι μηνών είχε πολλά επιχειρήματα που δικαιολογούσαν και με το παραπάνω την
εικόνα της αγοράς. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της πρώτης βοήθειας
η οποία θα αποπληρώσει το ομόλογο της 19ης Μαΐου, η επόμενη μέρα για το Χρηματιστήριο
εκτιμούμε ότι θα είναι διαφορετική. Πλέον η χώρα θα παίξει το στοίχημα της αναδιάρθρωσης
όχι μόνο σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών αλλά και σε μίκρο επίπεδο καθώς οι
παράγοντες κόστους και οι συνθήκες της αγοράς φαίνεται ότι θα επιβάλλουν την
συγκέντρωση ακόμα και σε κλάδους ταμπού όπως ο τραπεζικός κλάδος. Και με βάση αυτή
την παράμετρο μπορεί να γίνει η μεγάλη ανατροπή αφού σε ένα πρόγραμμα εκτεταμένων
αποκρατικοποιήσεων και τραπεζικών συγκεντρώσεων η προσέλκυση ενδιαφέροντος από το
εξωτερικό μπορεί να επανεκκινήσει την αγορά και να δώσει στο ΧΑ τον εσωτερικό καταλύτη
που θα κάνει την διαφορά. Σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται το νέο «στόρι» της ελληνικής
αγοράς σε αποτιμήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις υπερβολές του παρελθόντος και
κυρίως από επίπεδα τιμών που ενσωματώνουν πολύ αξία ακόμα και με μηδενική ανάπτυξη.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια βάση πάνω από το
προηγούμενο χαμηλό των 1.664 μονάδων με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του σε
χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Η φύση και δομή της πτώσης δίνουν την εντύπωση ενός
παρατεταμένου ξεπουλήματος (sell off) χαρακτηριστικό του τελευταίων σταδίων
τερματισμού των τάσεων. Χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το που θα ολοκληρωθεί η
εκτόνωση της πτώσης η αγορά έχει μπει στην τελική ευθεία για το χαμηλό έτους το οποίο
τουλάχιστον χρονικά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά. Επίπεδα αναφοράς αποτελούν πλέον τα
προηγούμενα χαμηλά (1450 μονάδες) στα οποία η αγορά έχει δώσει στην δεκαετία δύο
μακροπρόθεσμους πυθμένες από τους οποίους ξεκίνησαν μεγάλα και δυνατά ράλι τιμών. Οι
ταλαντωτές βρίσκονται σε υποτιμημένες περιοχές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα
δημιουργώντας προϋποθέσεις για κινήσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Αν και ακόμα δεν έχει
υπάρξει κάποιο σινιάλο εισόδου από τους κλασικούς τεχνικούς δείκτες (MACD, κινητοί μέσοι)
η αντίδραση που ωριμάζει θα έχει αρκετή ένταση με πρώτο στόχο τις 1.950 μονάδες και
δεύτερο επίπεδο την περιοχή των 2.100 μονάδων όπου και θα κριθεί για την επιτυχία του το
εγχείρημα αντιστροφής της τάσης η θα παραμείνει άλλη μια σημαντική αντίδραση. Το μεγάλο
ανοδικό περιθώριο ωστόσο που υπάρχει από τα τρέχοντα επίπεδα θεωρούμε ότι υποσκελίζει
σαν αμοιβή ρίσκου το περιθώριο πτώσης δίνοντας μεγάλο προβάδισμα σρο ανοδικό σενάριο.
Στα μακροπρόθεσμα μοντέλα που παρακολουθούμε η σχέση ΑΕΠ/Κεφαλαιοποίηση έχει
προσεγγίσει (27%) εκ νέου το κομβικό σημείο του 25%. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι το ΑΕΠ
φέτος θα μειωθεί κατά 4% η σχέση αυτή δεν μεταβάλλει ιδιαίτερα τα θεωρητικά επίπεδα
τερματισμού της πτώσης η οποία με βάση το μοντέλο μας εξαντλείται πλήρως 10% - 15%
κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (~ 1.500 - 1.430 μονάδες). Ως εκ τούτου μεταβάλλουμε
πλέον την στρατηγική μας αυξάνοντας προοδευτικά τις τοποθετήσεις ανά 100 μονάδες
πτώσης (+25%) με όριο τις 1400 μονάδες όπου και θα εξαντλούσαμε πλήρως την ρευστότητα μας.
Η επιλογή των τίτλων που μας αρέσουν περιλαμβάνει πλέον και κυκλικές
μετοχές ειδικά από τον τραπεζικό κλάδο με έμφαση σε Εθνική Τράπεζα, Alpha bank ενώ σε
ότι αφορά άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις επισημαίνουμε τις Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ,
Motor oil και ΟΠΑΠ οι οποίες εκτιμούμε ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο στο ξεκίνημα της
προσπάθειας ανάκαμψης της αγοράς.

Τεχνική εικόνα


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgiΤο σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις