Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Πτώση στο ΧΑ με απογείωση των spreads και των CDS-Τεχνική εικόνα ΓΔ
621 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010
22:01

Πτώση στο ΧΑ με απογείωση των spreads και των CDS

Μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας για το δανεισμό της Ελλάδας ύψους 120 δις ευρώ, τα CDS έφερναν τη χώρα στην 1η θέση μεταξύ των πιθανότερων προς πτώχευση κρατών, δίνοντας της πιθανότητες για πτώχευση που άγγιζαν το 50%. Μετά από μία μεγάλη διορθωτική κίνηση, η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στην 1η θέση της σχετικής λίστας μετά τα γεγονότα της Τετάρτης. Έτσι, σε αυτήν τη φάση βαθμολογούνται θετικά τόσο η μακροπρόθεσμη, όσο και η μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη τάση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αλλά και των ελληνικών CDS, κάτι το οποίο είναι πολύ αρνητικό για τη χώρα και εξαιρετικά επικίνδυνο για άλλες ευάλωτες στην κρίση χώρες, όπως η Πορτογαλία, που βλέπει τα επιτόκια δανεισμού της να απογειώνονται.

Τεχνική εικόνα ΓΔ

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, η μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ βαθμολογήθηκε, κατά κανόνα, με αρνητικές τιμές, με την αρνητική βαθμολογία να παραμένει εν ισχύ μέχρι την αρχή του Μαρτίου. Το δυνατό ανοδικό ράλι του Μαρτίου έφερε θετική βαθμολογία της μεσοπρόθεσμης τάσης του ΓΔ, η οποία διήρκεσε μέχρι τις αρχές του Απριλίου, όταν και δόθηκε εκ νέου αρνητική βαθμολογία, η οποία και διατηρείται μέχρι σήμερα, υποδεικνύοντας ότι σε όλο αυτό το διάστημα η καλύτερη επιλογή είναι η αποχή από αγοραστικές θέσεις στο ΧΑ με μεσοπρόθεσμη προοπτική (1-3 μήνες).

Ωστόσο, το μέγεθος της τρέχουσας πτώσης έχει οδηγήσει σε, στατιστικά, υποτιμημένη κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με το ΓΔ να απέχει από τον ΚΜΟ 50 ημερών του κατά -19,37%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από το Νοέμβριο του 2009 και το δεύτερο μεγαλύτερο από το Νοέμβριο του 2008. Η σημαντικότερη στήριξη του ΓΔ εντοπίζεται στο χαμηλό του 2009, από το οποίο και απέχει κατά 13,11%.

Στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα η τεχνική ανάλυση βαθμολογεί αρνητικά τη σχετική τάση του ΓΔ από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά υποδεικνύοντας πως η καλύτερη στρατηγική σε όλο αυτό το διάστημα ήταν η αποχή από μακροπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις (ορίζοντας 6 μηνών). Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, έχουν δοθεί τεχνικοστατιστικές μετρήσεις που υποδεικνύουν υποτιμημένη μακροπρόθεσμη κατάσταση, με την τιμή του ΓΔ να απέχει από τον ΚΜΟ 200 ημερών του κατά –37,22%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το Μάρτιο του 2009. Επίσης, το χαμηλό του 2009 αποτελεί και μακροπρόθεσμη στήριξη για το ΓΔ.

Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το σημαντικότερο, ίσως, τεχνικό χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη αστάθεια, η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 2001, με ανώτατα όρια του εύρος των ημερήσιων κινήσεων του ΓΔ να κυμαίνονται μεταξύ +-7%, γεγονός που  συνεπάγεται μεγάλα επίπεδα ρίσκου αλλά και τη δυνατότητα για την εκμετάλλευση βραχυπρόθεσμων ανοδικών εξάρσεων. Η πιο πρόσφατη θετική βαθμολογία της βραχυπρόθεσμης τάσης του ΓΔ δόθηκε την Πέμπτη 29 Απριλίου και διατηρήθηκε μέχρι το μέσον της συνεδρίασης της Τρίτης, 05 Μαΐου, όταν ο ΓΔ έλαβε αρνητική βαθμολογία μόλις η τιμή του πέρασε κάτω από τις 1812 μονάδες.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Ενδιαφέρον άρθρο από τον κ.Πάνο Παναγιώτου.
Μην πολεμάς το σύστημα..εκμεταλλεύσου τις αδυναμίες του (1):
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις