Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΔΕΚΑ:Οι γαλάζιες κορόνες και το δικαστικό Βατερλό-Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΔ
904 αναγνώστες
Κυριακή, 2 Μαΐου 2010
10:15

Μια κινέζικη παροιμία λέει «μην ξεκινήσεις μια μεγάλη μάχη αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα την κερδίσεις». Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα -αγνοώντας προφανώς την κινεζική παροιμία-, ξεκίνησε μια μεγάλη δικαστική μάχη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι προφανώς θα την έχανε! (βλέπε τη χθεσινή απαλλαγή του πρώην Δ.Σ. της ΔΕΚΑ που ζήτησε η εισαγγελέας)…

Και ενώ πράγματι χρηματιστηριακό σκάνδαλο την περίοδο εκείνη ΥΠΗΡΧΕ, η Νέα Δημοκρατία πήγε για μαλλί και… βγήκε κουρεμένη!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτον, από το μεγάλο σκάνδαλο της χρηματιστηριακής φούσκας 1999 - 2000 δεν τιμωρήθηκε σχεδόν κανείς (εκτός από ελάχιστους που την πλήρωσαν από… σπόντα) ιδιοκτήτης εισηγμένης, κανείς λομπίστας και γενικότερα κανείς από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου της εποχής, ανεξαρτήτως κόμματος, χρώματος και ιδεολογίας.

Δεύτερον, κανείς δεν διώχτηκε καν δικαστικά από τους πολιτικούς της κυβέρνησης Σημίτη, καθώς, όπως έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, κανένας πολιτικός δεν διώκει κανέναν συνάδελφό του, σε οποιοδήποτε κόμμα και αν ανήκει (κόρακας κοράκου μάτι…).

Τρίτον, η Νέα Δημοκρατία, αντί να χτυπήσει στη ρίζα του σκανδάλου, κυνήγησε δικαστικά τους… υπαλλήλους της ΔΕΚΑ, αναδεικνύοντας μάλιστα την υπόθεση ως το αδιάσειστο στοιχείο εμπλοκής του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση του χρηματιστηριακού σκανδάλου!

Για χρόνια και χρόνια, μάλιστα, μιλούσε για τη στάση της ΔΕΚΑ τη διετία 1999 - 2000, σε μια λογική συμψηφισμού των σκανδάλων που έγιναν επί της εποχής της (δομημένα ομόλογα, Βατοπέδιο κ.λπ.).

Και έπειτα από όλα αυτά, πάμε στην ουσία της υπόθεσης.

Η Νέα Δημοκρατία καλούνταν να αποδείξει στη συγκεκριμένη δίκη δύο πράγματα ταυτόχρονα: Πρώτον, ότι από τη στάση των στελεχών της ΔΕΚΑ το Δημόσιο υπέστη ζημιά. Και δεύτερον, ότι η ζημιά αυτή ήταν αποτέλεσμα απιστίας και όχι λανθασμένης εκτίμησης.

Όσοι ήξεραν στοιχειωδώς από δικαστικά έλεγαν από τότε ότι περίπτωση απιστίας, ακόμη και να υπήρχε, άντε να την αποδείξεις.

Έλα όμως που μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη κατέπεσε και το επιχείρημα της ζημιάς του Δημοσίου! Και αυτό γιατί αν π.χ. το 2007 πρόσθετε τα μερίσματα της περιόδου στις τρέχουσες τιμές πολλών μετοχών (όπως Εθνική Τράπεζα κ.ά.) μπορεί να έβγαιναν και κέρδη…

Έρχεται λοιπόν τώρα η εισαγγελέας και ζητά την απαλλαγή των μελών του πρώην Δ.Σ. της ΔΕΚΑ, υποστηρίζοντας ότι «ακόμη και οι μάρτυρες κατηγορίας έκαναν λόγο για λανθασμένο υπολογισμό της ζημιάς που φέρεται να υπέστη το Δημόσιο» και επίσης ότι «η αγορά των μετοχών ήταν μακροχρόνια κερδοφόρα»…

Η εισαγγελέας δηλαδή βγάζει τους «κακούργους» ήρωες… Η όλη κατηγορία κατέπεσε πανηγυρικά, όπως επίσης κατέπεσαν και οι γαλάζιες πολιτικές κορόνες μιας ολόκληρης δεκαετίας!

Υ.Γ. 1: Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πόσο δίκιο έχει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν λέει ότι «η κατάρα είναι γαϊδάρα και γυρίζει στον αφέντη της»…

Υ.Γ. 2: Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δεν φοβάστε μήπως πάθετε τα ίδια, αν αρχίσετε σήμερα και εσείς τα περί διώξεων και τα περί εξεταστικών επιτροπών επί παντός επιστητού;

Πηγή:Euro2day.gr-Χαμαιλέων
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi


Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΔ:

Ο λαλίστατος κ. Έβερτ, αλλά και κάποιοι άλλοι στην Blogo-γειτονιά μας ζάλισαν ότι δήθεν με δικές τους ενέργειες θα τιμωρηθούν κάποιοι για το "σκάνδαλο του χρηματιστηρίου".

Τώρα φυσικά "ποιούν την νήσσαν"

Ο κ. Έβερτ, ειδικά από τότε που ο γαμπρός του βρέθηκε μπλεγμένος στην υπόθεση Βατοπεδίου, έχει κυριολεκτικά καταπιεί τη γλώσσα του.

Το κακό όμως έγινε...

Ποιος θα αποκαταστήσει τώρα αυτούς τους ανθρώπους που διασύρθηκαν τόσα χρόνια στα δικαστήρια και τελικά δικαιώνονται; Γιατί φυσικά μετά την πρόταση της εισαγγελέως είναι σίγουρο ότι θα απαλλαγούν.

Και κυρίως ποιος θα αποκαταστήσει τη ζημιά που έγινε στη χρηματιστηριακή αγορά όλα αυτά τα χρόνια, από την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας του Ελληνικού λαού το 1999-2000;

Μήπως μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Έβερτ;

Η απάντηση "Έλα μωρέ στην Ελλάδα είμαστε", απορρίπτεται μετά βδελυγμίας...

Η ασχετοσύνη και η ανευθυνότητα εξακολουθούν να βασιλεύουν στην Ελλάδα του "ότι δηλώσεις είσαι"...

Μπάμπης Εγγλέζος

Σχόλια

03/05 23:13  Babis Englezos
Κάρφωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην υπουργός, Πέτρος Δούκας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι.

“Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης καθώς τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο Γιάννης Αγγέλου και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Χρημάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κατάθεσή του τόνισε ότι για τον ίδιο ήταν η πρώτη φορά που άκουγε την ύπαρξη της Μονής και ότι το τηλεφώνημα δεν το θεώρησε παρέμβαση αλλά θεώρησε ότι δήλωνε ενδιαφέρον για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Όπως είπε το θέμα ελέγχθηκε από το υπουργείο και δεν βρέθηκε τίποτα που να μην είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις ή να δημιουργεί υποψία περί της ηθικής πλευράς και κατέληξε λέγοντας πως ουδέποτε του ζητήθηκε να κάνει κάτι παρεμβατικό.

Στην Εξεταστική κατέθεσε ο κ. Σανιδάς ο οποίος επέμεινε στη θεωρία περί παραπλανηθέντων υπουργών και δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε πολιτικές ευθύνες για να στείλει την υπόθεση στη Βουλή.

Σημ:"Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις" ο κ. Δούκας μας επιβεβαιώνει πανηγυρικά.

Μόνο που δεν ξέρω αν του έγινε η ερώτηση (και αν απάντησε) γιατί όλα αυτά δεν τα είχε πει στην πρώτη κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή.
Προφανώς τότε ήλπιζε ακόμη να μπει στις λίστες της Ν.Δ.

Έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμα...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις