Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΧΑ: κρίσιμη δοκιμασία - Ανάλυση ΕΚΤΑ
650 αναγνώστες
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010
23:58

ΧΑ: κρίσιμη δοκιμασία-Ελλάδα:2η πιθανότερη για πτώχευση πίσω από τη Βενεζουέλα

Με απώλειες 2,86% ξεκίνησε την εβδομάδα ο ΓΔ, κλείνοντας στις 1804,91 μονάδες, αφού πρώτα έφτασε μέχρι τις 1793 μονάδες. Η μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F2010 βαθμολόγησε τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ με –58,84%, τιμή που είναι η χαμηλότερη από τις 16 Απριλίου όταν και ξεκίνησε το τρέχον σερί 7 αρνητικών βαθμολογιών. Η μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ βαθμολογείται με τιμή
–41,75%, που είναι η χαμηλότερη από τις 09 Απριλίου, ενώ η μακροπρόθεσμη τάση βαθμολογείται αρνητικά για 6ο, διαδοχικό μήνα, με τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο. Όσον αφορά στην υπερμακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ, η οποία και συχνά αποτυπώνει και το χρηματιστηριακό μικροκλίμα, δηλαδή χρηματιστηριακούς κύκλους που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του έτους και μπορούν να επεκταθούν μέχρι και τα 4-5 έτη, αυτή παραμένει αρνητική από το πρώτο τρίμηνο του 2008, με εξαίρεση μία οριακά θετική τιμή τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αντίθεση με όλους τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, για τους οποίους η αντίστοιχη τιμή είναι θετική.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 1804,91 μονάδες τον έφερε στο χαμηλό του, του Φεβρουαρίου και στη δοκιμασία του 100% της σχετικής στήριξης. Ο βραχυπρόθεσμος ΕΚΤΑ 600, που μετρά το βαθμό παρέμβασης σε μία μετοχή αναζητώντας ακραία επίπεδα τιμών από τα οποία μπορεί να επέλθει αντιστροφή, έδωσε τη χαμηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Ιανουάριο,  κάτω από την αντίστοιχη της 8ης Φεβρουαρίου, που ήταν και το χαμηλό του μήνα. Από τότε και μετά κάθε φορά που ο δείκτης έφτανε στη δοκιμασία του αρνητικού ΕΚΤΑ 600 1ου βαθμού, δηλαδή στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, αντιδρούσε ανοδικά, παραμένοντας πάνω από αυτό. Έτσι την Τρίτη, αυτό θα είναι ένα ακόμη από τα τεστ για το ΓΔ, ο οποίος καλείται να κινηθεί όπως και στις προηγούμενες φορές στους τελευταίους 2,5 μήνες, προκειμένου να αποφύγει μία περαιτέρω πτώση, η οποία μπορεί να φέρει ένα επιπλέον 2,5% – 5%, σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη.

Οι ακραία πτωτικές μετρήσεις συνεχίζονται και από άλλους δείκτες, όπως αυτόν που δείχνει την απόσταση του ΓΔ από τον ΚΜΟ του 50 ημερών, που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο αλλά και τον ΚΜΟ 200 ημερών, που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.  Τη Δευτέρα ο ΓΔ συμπλήρωσε 4 διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις και έτσι την Τρίτη θα δοκιμάσει και χρονική στήριξη, καθώς από δεν υπήρξε περίπτωση στο τελευταίο 6άμηνο που να έκλεισε αρνητικά για 5 διαδοχικές συνεδριάσεις. Στα τελευταία 3 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης 5 διαδοχικών αρνητικών συνεδριάσεων είναι, μόλις, 1,69%, ένα ακόμη στοιχείο ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνεδρίασης της Τρίτης.

Μελετώντας τη θετική συσχέτιση του ΓΔ με την ΕΤΕ, δηλαδή το βαθμό στον οποίο ο ΓΔ επηρεάζεται από την κίνηση της ΕΤΕ, διαπιστώνουμε πως αυτός αγγίζει το 100%, γεγονός που συνεπάγεται ότι η συμπεριφορά της ΕΤΕ στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να είναι καταλυτικής σημασίας και για την πορεία του ΓΔ. Αντίθετα, η θετική συσχέτιση του ΓΔ με την ΕΕΕΚ, μία από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν, δεν ξεπερνά το 20%.

Στο διάγραμμα παρέμβασης των 9 μετοχών με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον ΓΔ διαπιστώνουμε πως 6 από αυτές βρίσκονται πάνω από την τιμή που κατέγραφαν στο χαμηλό της 8ης Φεβρουαρίου, ενώ 3 έχουν περάσει κάτω από αυτήν. Την καλύτερη απόδοση σε αυτό το διάστημα καταγράφει η ΕΕΕΚ, με κέρδη 22,96% και ακολουθεί η ΚΥΠΡΟΥ με άνοδο 14,1%, η Eurobank με κέρδη 7,33%, ο ΟΠΑΠ στο +6,56%, η Πειραιώς στο +3,62% και η ALPHA στο +1,01%.

Αντίθετα, η ΕΤΕ έχει υποστεί απώλειες της τάξης του 13,88%, κυριαρχώντας για άλλη μία φορά στην πτώση και αυξάνοντας τις υποψίες ότι το ΧΑ δέχτηκε εκ νέου επίθεση από οργανωμένα κεφάλαια κατά τη διάρκεια του Απριλίου, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν από τις 08 Φεβρουαρίου και τα ΕΛΠΕ, (-11,15%) αλλά και ο ΟΠΑΠ (-9,89%).

Μπορεί τη Δευτέρα το ΧΑ να δέχτηκε μία ακόμη χρηματιστηριακή επίθεση αλλά ήταν τα ελληνικά ομόλογα και τα CDS που υπέστησαν συντριβή, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να απογειώνεται στο 9,60%, τα spreads με το γερμανικό ομόλογο να φτάνουν στις 660 μονάδες βάσης πριν υποχωρήσουν λίγο κάτω από τις 650 σε νέο ρεκόρ από το 1998 και τα ελληνικά CDS να εκτοξεύονται στις 710 μονάδες βάσης και νέο ιστορικό υψηλό, φέρνοντας την Ελλάδα στη 2η θέση στις υποψήφιες προς πτώχευση χώρες, μόνο από τη Βενεζουέλα, με πιθανότητα πτώχευσης, με βάση αυτόν τον υπολογισμό, της τάξης του 43,61, όταν ο αντίστοιχος για τη Βενεζουέλα είναι 43,94%.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

27/04 08:53  oberon
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις