Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Επικίνδυνο φλερτ με τα προ της τελικής συμφωνίας επίπεδα τιμών για ΓΔ, επιτόκια και CDS
714 αναγνώστες
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010
23:00

Μετά τη θριαμβευτική έναρξη στην εβδομάδα ακολούθησαν 2 συνεδριάσεις πτώσεις οι οποίες ακύρωσαν όλα τα κέρδη του ΓΔ και τον έσπρωξαν κάτω από την τιμή που είχε πριν ανακοινωθούν οι όροι της συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ, ΔΝΤ. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πως τόσο τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας όσο και το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους 5 ετών (CDS), έχουν επιστρέψει, επίσης, κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας.

Έτσι, προς το παρόν φαίνεται ότι η πίεση στην Ελλάδα παραμένει επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις του κυρίου Παναγιώτου, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού για το τί θα έπρεπε να περιμένουμε την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης των όρων της συμφωνίας απάντησε πως δεν περίμενε κάποια ουσιαστική αλλαγή.

Με βάση τα στοιχεία της Τετάρτης, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το ακριβότερο επιτόκιο μακροπρόθεσμου δανεισμού μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, το οποίο φτάνει το 7,01%, όταν το αντίστοιχο (10ετές) της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 4,41%, της Ιταλίας στο 3,89%, της Ισπανίας στο 4,85% και της Γερμανίας στο 3,14%. Το πρόβλημα, λοιπόν, της χρηματοδότησης του μακροπρόθεσμου χρέους της χώρας εξακολουθεί να είναι άλυτο και οι ελπίδες ότι η βραχυπρόθεσμη λύση του δανεισμού από το ΔΝΤ και τη ΕΕ αλλά και της υιοθέτησης των μέτρων θα έφερνε άμεσα χρηματιστηριακά αποτελέσματα στην αγορά ομολόγων, προκαλώντας μία δριμεία πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, φαίνεται να μειώνονται σημαντικά.

Ίσως η χειρότερη εξέλιξη την Τετάρτη ήταν αυτή της εκρηκτικής αύξησης των ελληνικών CDS, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 55,34 μονάδες βάσης (14,54%), φτάνοντας στις 435,88 μονάδες βάσης, δέκα παραπάνω από αυτές των CDS του Ιράκ. Έτσι, με βάση αυτόν τον υπολογισμό, η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας αυξήθηκε στο 31%, όσο δηλαδή ήταν και πριν την ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας και η Ελλάδα παραμένει, πάντα με βάση τα CDS,  η 5η πιθανότερη προς πτώχευση χώρα στον κόσμο.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το ΧΑ υποδέχτηκε τις αρνητικές αυτές εξελίξεις με νέα πτώση, με το ΓΔ να κλείνει, οριακά, κάτω από τις 2000 μονάδες και τον ΚΜΟ 50 ημερών του. Όπως και την Τρίτη, όλες οι μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΓΔ έκλεισαν με απώλειες με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ, ο οποίος στο διήμερο έχει ενισχυθεί κατά 3,02%, πηγαίνοντας κόντρα στο γενικό ρεύμα, με την ΕΤΕ να έχει χάσει, στο ίδιο διάστημα, 8,62% και την ΑLPHA 9,94. Σε σχέση με την τιμή τους πριν την ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας, οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank καταγράφουν κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΓΔ καταγράφουν απώλειες, με το ΓΔ να χάνει, σε αυτό το διάστημα, 0,19%. Από τον πυθμένα του Φεβρουαρίου ο ΓΔ διατηρεί μία απόσταση ασφαλείας της τάξης του 10,02%, έχοντας μεταφερθεί λίγο πιο πάνω από το μέσο του εύρους της ποσοστιαίας κίνησης του σε αυτό το διάστημα.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις