Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Άνοδος 3,51% στο ΧΑ και πτώση ρεκόρ σε spread και CDS το νέο αντίδωρο του έξυπνου
669 αναγνώστες
Τρίτη, 13 Απριλίου 2010
00:25

Με άνοδο 3,51% έκλεισε το ΧΑ τη Δευτέρα, καταγράφοντας μία εντυπωσιακή ανοδική κίνηση στην αρχή της συνεδρίασης, φτάνοντας μέχρι και στο 5%, πριν σταθεροποιηθεί χαμηλότερα για να κλείσει με μεγάλα κέρδη. Αντίθετα, το ασφάλιστρο ελληνικού χρέους 5 ετών (CDS) υποχώρησε κατά 60,69 μονάδες βάσης, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 14,24% που ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο. Με βάση τα CDS η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας μειώθηκε από το 32% στο 27%, πτώση που αν και εντυπωσιακή δε μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από το τοπ 5 των πιθανότερων προς πτώχευση στον κόσμο, πάνω ακόμη και από το Ιράκ.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των ομολόγων και αντίστοιχα η πτώση των επιτοκίων τους, με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα, με το 2ετές να χάνει 88 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 6% και το 10ετές να κλείνει στο 6,65%. Παρά την εντυπωσιακή πτώση τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη και να κάνουν το δανεισμό της Ελλάδας από την αγορά απαγορευτικό.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η εξώθηση της Ελλάδας σε μία συμφωνία ʽσωτηρίαςʼ μέσω του βάναυσου χρηματιστηριακού πολέμου που δέχτηκε και η απόλυτη ικανοποίηση των συμφερόντων του έξυπνου χρήματος αλλά και μίας σειράς μεγάλων κρατών από τις εξελίξεις που ως ντόμινο προκλήθηκαν με επίκεντρο την ελληνική κρίση, έφερε τη Δευτέρα το δεύτερο ʽαντίδωροʼ του έξυπνου χρήματος για τη χώρα μας, με εντυπωσιακές κινήσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Πέρα από αυτό, η συμφωνία οδήγησε στο κλείσιμο θέσεων που πόνταραν στην πτώση των βραχυπρόθεσμων, κυρίως, ομολόγων, καθώς  τα επιτόκια τους, σύμφωνα με προηγούμενες αναλύσεις του κυρίου Παναγιώτου, βρίσκονταν, ήδη, σε μία κατάσταση φούσκας, η οποία τα είχε απογειώσει σε επίπεδα που δεν αντικατόπτριζαν σε καμία περίπτωση την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, η συμφωνία ανάγκασε πολλούς ευκαιριακούς κερδοσκόπους να αποχωρήσουν από το παιχνίδι της εκμετάλλευσης της πτώσης των ελληνικών ομολόγων, γεγονός θετικό για την Ελλάδα.

Στο ΧΑ οι τράπεζες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη με την Eurobank να πρωταγωνιστεί κερδίζοντας πάνω από 11% και την ΕΤΕ να κλείνει στο +5,22%. Μεγάλα τα κέρδη, στο +9,32% και για την Πειραιώς ενώ στο 5,15% έκλεισε η ALPHA. Σύμφωνα με τα διαγράμματα παρέμβασης από το νέο 3F2010, η ανοδική προσπάθεια στο ΧΑ παραμένει ζωντανή, με το ΓΔ να απέχει κατά 14,1% από το χαμηλό του και την τιμή του να έχει μεταφερθεί στα 3/4 του εύρους της κίνησης του από τις 08 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα,. Πάνω από το 50% του εύρους της από τον πυθμένα μέχρι σήμερα βρίσκεται και η ΕΤΕ, με άνοδο κατά 16,44%, ενώ εντυπωσιακά είναι τα κέρδη για 4 από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΓΔ, τις ΕΕΕΚ, Eurobank, Περαιώς και Κύπρου.

Ο ΓΔ έκλεισε πάνω από τις 2000 μονάδες και τον ΚΜΟ 50 ημερών του, συμπληρώνοντας ένα διήμερο ράλι το οποίο είναι το μεγαλύτερο από το χαμηλό του Φεβρουαρίου. Τέλος, το ευρώ απογειώθηκε προσωρινά, φτάνοντας μέχρι και το 1,368 για να υποχωρήσει αισθητά στη συνέχεια, στο 1,3581 ενώ η αντίδραση των διεθνών αγορών ήταν χλιαρή, με τους βασικούς δείκτες να ενισχύονται οριακά.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

13/04 09:21  oberon
"Με βάση τα CDS η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας μειώθηκε από το 32% στο 27%, πτώση που αν και εντυπωσιακή δε μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από το τοπ 5 των πιθανότερων προς πτώχευση στον κόσμο, πάνω ακόμη και από το Ιράκ."

Μόνο 27% λοιπόν. Λαμπρά.

Κάτι λέει παρακάτω για ΚΜΟ, αλλά δεν τα κατάλαβα.

Κατάλαβα όμως ότι σύντομα θα έχουμε "νέο σχολείο". Αν μπείτε τώρα (σε λίγο θα πρέπει να ψάξετε περισσότερο) στο http://www.tanea.gr/ θα δείτε τα τρία κύρια θέματα της παιδείας μας και τί φάτσα έχει αναλάβει να τα λύσει.
Αν πάει σε νηπειαγωγείο για επίσκεψη, τα πιτσιρίκια θα κάνουν ομαδική κοπάνα.

Κ. Παναγιώτου,
27% μόνον;
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις