Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ-Πρωταπριλιά με κέρδη σε Ευρώπη και ΧΑ
557 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010
23:03

Πρωταπριλιά με κέρδη σε Ευρώπη και ΧΑ

Η πρώτη ημέρα του νέου μήνα έφερε κέρδη στην Ευρώπη και το ΧΑ, με τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες να ενισχύονται σημαντικά και τον DAX να κλείνει σε νέο πολύμηνο υψηλό επίπεδο τιμών. Συνεχίστηκε έτσι η ανοδική τάση που χαρακτήρισε το Μάρτιο, ο οποίος έφερε κέρδη για όλους τους βασικούς διεθνείς δείκτες αλλά και για το ΓΔ του ΧΑ. Την καλύτερη απόδοση κατά το Μάρτιο είχε ο DAX ο οποίος κέρδισε 9,92%, ενώ κατά 9,52% ενισχύθηκε ο Nikkei. Αμέσως μετά βρίσκουμε το ΓΔ ο οποίος ενισχύθηκε κατά 8,07%, ενώ με κέρδη πάνω από 5% έκλεισαν οι δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα διαγράμματα παρέμβασης από το νέο μηχανικό σύστημα 3F2010, οι διεθνείς δείκτες κατέγραψαν πιο ομαλή ανοδική τάση απ’ ότι ο ΓΔ, με το κλείσιμο του μήνα να τους βρίσκει στο υψηλότερο σημείο τους, ενώ ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 8,07% όταν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου είχε φτάσει να ενισχύεται περισσότερο από 12%. Παρόλα αυτά, ο Μάρτιος ήταν ένας, καθόλα, θετικός μήνας για την αγορά μετοχών.

Σύμφωνα με το διάγραμμα ‘ρουλέτας’ από το 3F2010, το οποίο αποτυπώνει το ποσοστό των συνεδριάσεων που έλαβαν θετική ή αρνητική βαθμολογία από το 3F σε ένα χρονικό διάστημα, η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ βαθμολογήθηκε θετικά στο 73,91% του Μαρτίου, ενώ η μεσοπρόθεσμη στο 95,65%, τιμές που ήταν οι καλύτερες από τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ εξακολουθεί να λαμβάνει αρνητική βαθμολογία.

Το διάγραμμα ‘ρουλέτας’ Μαρτίου για το Nasdaq είναι εντυπωσιακό, καθώς έλαβε θετική βαθμολόγηση και για τις τρεις βασικές του τάσεις, βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη, στο 100% του διαστήματος, με εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Εξίσου θετικό και το διάγραμμα ‘ρουλέτας’ του DAX.

Μία ματιά στα πολυετή διαγράμματα των βασικών διεθνών δεικτών μετοχών, μας δείχνει πως το μακροπρόθεσμο ανοδικό ράλι συνεχίζεται, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν κλείσει σε νέα πολύμηνα υψηλά το Μάρτιο.

Η εικόνα είναι διαφορετική στο ΧΑ όπου ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας με κέρδη μετά από 4 διαδοχικούς με απώλειες. Θυμίζουμε πως σε ανάλυση μας στις 2 Μαρτίου με τίτλο: ‘Μπορεί ο Μάρτιος να κλείσει με κέρδη;’ είχαμε υποστηρίξει ότι το ΧΑ ήταν υποτιμημένο αναφέροντας πως ‘ο ΓΔ έχει παραμείνει κάτω από τον ΚΜΟ 50 ημερών του για διάστημα 73 συνεδριάσεων που είναι το 2ο μεγαλύτερο από το 1994, στοιχείο που υποδηλώνει ακραία πτωτική κατάσταση όσον αφορά στη χρονική διάσταση της τάσης. Στο κλείσιμο του Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 4, διαδοχικοί μήνες πτώσης για το ΓΔ. Από το 1994 μόνο σε μία περίπτωση καταγράφηκε πτωτικό ράλι μεγαλύτερης διάρκειας και αυτό ήταν κατά τη διάρκεια του κραχ του 2008. Αυτό σημαίνει πως ο ΓΔ δοκιμάζει ισχυρή χρονική στήριξη στο Μάρτιο και αυτό σε συνδυασμό με την στατιστικά ακραία πτωτική του κατάσταση κάνει το σκηνικό ενδιαφέρον.”

Αν και ο ΓΔ δέχτηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα από το Νοέμβριο και μετά, δε συνέβη το ίδιο και στις διεθνείς αγορές και είναι ενδιαφέρον πως η μακροπρόθεσμη τάση του Nasdaq βαθμολογείται θετικά από το 3F για 12 διαδοχικούς μήνες (Απρίλιος 2009 – Μάρτιος 2010).

Από την αρχή της ανόδου του περασμένου Μαρτίου ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 89,02% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ των διεθνών δεικτών, ενώ το σύνολο αυτών βρίσκεται, σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους διακύμανσης τους στο τελευταίο 12άμηνο. Αντίθετα, ο ΓΔ ενισχύεται μεν κατά 40,7% αλλά είχε φτάσει να καταγράφει κέρδη πάνω από 95% μέχρι τον Οκτώβριο.

Από τα τέλη του 2008 είχαμε προβλέψει πως το έξυπνο χρήμα θα επιχειρούσε την αναζωπύρωση της πραγματικής οικονομίας μέσω της δυνατής χρηματιστηριακής ανάπτυξης. Από τότε έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη άνοδος από το 1935. Ενδεικτική της χρηματιστηριακής ανάπτυξης είναι η τεράστια αύξηση της κεφαλαιοποίησης των 20 μεγαλύτερων τραπεζών και χρηματιστηριακών ιδρυμάτων των ΗΠΑ: για παράδειγμα, στις 9 Μαρτίου του 2009 η κεφαλαιοποίηση της Bank of America ήταν 24 δις δολάρια και 12 μήνες αργότερα είχε απογειωθεί στα 181 δις. Η J.P. Morgan είδε την κεφαλαιοποίηση της να αυξάνεται από τα 59 στα 178 δις , η Citigroup από τα 5,7 στα 118 δις και η Goldman Sachs από τα 37 στα 94 δις.

Επιστρέφουμε στο ΧΑ όπου τη Μ. Πέμπτη οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη και στο υψηλό τους της ημέρας. Από τον πυθμένα του Φεβρουαρίου τόσο οι τράπεζες όσο και ο ΓΔ ενισχύονται σημαντικά, με το ΤΤ να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση. Στο διάστημα αυτό ο ΓΔ έχει κερδίσει 15,98%, η ΕΤΕ 16,98% και η Eurobank 38,61%.

Παρά τις πρόσφατες πιέσεις που δέχτηκε ο ΓΔ εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις 2100 μονάδες, σημείο ορόσημο για τη διάσωση της μακροπρόθεσμης τάσης του, ενώ μετά το κλείσιμο της Μ. Πέμπτης, το p/e του διαμορφώθηκε στις 12,4 μονάδες που είναι το 6ο χαμηλότερο μεταξύ 64 χρηματιστηρίων του κόσμου. Ως προς αυτό το στοιχείο, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το p/e της Ισπανία, χώρας με εξίσου μεγάλο οικονομικό πρόβλημα με αυτό της Ελλάδας, είναι στις 11 μονάδες, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από το ΧΑ.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

05/04 20:19  favlos
Χρόνια Πολλά στον ΣΕΔ και τα μέλη του!
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις