Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Πτώση από αντιστάσεις για το ΧΑ & ακριβός δανεισμός για την Ελλάδα
615 αναγνώστες
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010
00:24

Κάθε τεχνικό λόγο να κλείσει πτωτικά είχε ο ΓΔ τη Δευτέρα και ακριβώς αυτό έκανε, χάνοντας 0,49%, με την ΕΤΕ να κλείνει χαμηλότερα κατά 1,19%, το ΔΤΡ στο –1,37%, το FTSES στο –0,08% και τον FTSEM να κάνει την εξαίρεση κλείνοντας στο +0,24%. Η πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών έκλεισαν χαμηλότερα με την ALPHA να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες με 2,76%.

Αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, από το μεσημέρι και μετά ο ΓΔ πέρασε κάτω από το μηδέν, καθώς δέχτηκε πιέσεις υπό τη δοκιμασία μίας σειρά αντιστάσεων, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και χρονικών κύκλων. Ο ΓΔ δοκιμάζει την αντίσταση από το χαμηλό του περασμένου Νοεμβρίου, το οποίο έχει αγγίξει, ήδη, 3 φορές, χωρίς να καταφέρει να το διαπεράσει, ενώ, επιπλέον, υποχώρησε από τη χρονική αντίσταση των 5 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, όπως έχει συμβεί στα 11 από τα 12 βραχυπρόθεσμα ράλι του από το Μάρτιο του 2009 και μετά.

Αντιστάσεις δε δοκιμάζει μόνο ο ΓΔ, όμως αλλά και οι ΕΤΕ και ALPHA, με την πρώτη να υποχωρεί από τη δοκιμασία του χαμηλού της του Δεκεμβρίου και τη δεύτερη από το πρόσφατο υψηλό της που κατέγραψε νωρίτερα στο Μάρτιο. Επιπρόσθετα η ALPHA, δοκίμαζε χρονική αντίσταση 4 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων την οποία δε μπόρεσε να διαπεράσει, κάτι που συνέβη στα 6 από τα 7 τελευταία της ανοδικά σερί.

Σε χρονική αντίσταση σταμάτησε και η MARFB καθώς από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα η μετοχή δε μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τις 4 ανοδικές διαδοχικές συνεδριάσεις, ενώ, παράλληλα, η MARFB δοκιμάζει και το προηγούμενο υψηλό της του Μαρτίου.

Έτσι, η Δευτέρα ήταν, τεχνικά, μία πολύ δύσκολη συνεδρίαση για το ΓΔ και το γεγονός ότι έκλεισε με μέτριες προς μικρές απώλειες ίσως αποτελεί περισσότερο θετική παρά αρνητική εξέλιξη. Μελετώντας την εικόνα των τριών βασικών τάσεων του ΓΔ, με το νέο διάγραμμα ‘ρουλέτα’ το οποίο βρίσκουμε στο 3F2010, το οποίο θα εκδοθεί στις 30 Απριλίου, παρατηρούμε πως στο 76% των συνεδριάσεων του Μαρτίου η βραχυπρόθεσμη τάση βαθμολογήθηκε θετικά, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 95% για τη μεσοπρόθεσμη τάση. Η εικόνα αυτή είναι η πιο θετική από τον περασμένο Οκτώβριο και πολύ πιο θετική από αυτήν του Φεβρουαρίου, όπου, μόλις στο 40% των συνεδριάσεων η βραχυπρόθεσμη τάση βαθμολογήθηκε θετικά, ενώ στο 100% αυτών η μεσοπρόθεσμη έλαβε αρνητική βαθμολογία.

Παρά την πτώση του τη Δευτέρα, ο ΓΔ παραμένει πάνω από τα χαμηλά του, του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου και τις 2100 μονάδες, επίπεδο το οποίο έχουμε αναφέρει σε πολλές αναλύσεις μας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως για τη μακροπρόθεσμη τάση. Επιπλέον, ο ΓΔ παραμένει πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών του κάτι που ισχύει και για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Τέλος, όσον αφορά στην τεχνική εικόνα του ΧΑ, τα νέα διαγράμματα απόδοσης που βρίσκουμε στην έκδοση 2010 του 3F, μας δείχνουν πως όλες οι τραπεζικές μετοχές του ΧΑ αλλά και ο ΓΔ βρίσκονται, όχι μόνο ενισχύονται πολύ κατά τη διάρκεια του Μαρτίου αλλά και έχουν καταφέρει να παραμείνουν κοντά στο υψηλό τους για το μήνα. Έτσι, προς το παρόν, το στοίχημα της ανόδου παραμένει ανοιχτό, με σημαντικότερες τις δοκιμασίες των αντιστάσεων τιμών, τις οποίες αναφέραμε παραπάνω.

Όσον αφορά στη μακροτεχνική ανάλυση, η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν απέδωσε κάτι στη χώρα μας μέχρι στιγμής, καθώς η Ελλάδα αναγκάστηκε να προσφέρει τη Δευτέρα 5 φορές μεγαλύτερο premium απ’ ότι η Ισπανία προκειμένου να δανειστεί με ορίζοντα 7 ετών, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της αυξήθηκε στο 6,32%, το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις