Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΧΑ: Συνέχεια διόρθωσης από χρονικές αντιστάσεις
597 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010
23:54

Την 5η συνεδρίαση του βραχυπρόθεσμου διορθωτικού της κύκλου συμπλήρωσε το ΧΑ την Τετάρτη, χάνοντας ακόμη μία ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το θετικό χρηματιστηριακό καιρό, καθώς οι διεθνείς αγορές μετοχών βρέθηκαν να καταγράφουν κέρδη, με τους βασικούς δείκτες να πλησιάζουν στα προηγούμενα είτε να καταγράφουν νέα πολύμηνα υψηλά επίπεδα τιμών. Το ευρωδολάριο κινήθηκε με ιδιαίτερη αστάθεια αλλά σε σημαντικές περιόδους της ημέρας κατέγραψε άνοδο, βοηθώντας την αγορά μετοχών και εμπορευμάτων. Η αστάθεια αυτή αποτυπώθηκε περισσότερο στην τιμή του πετρελαίου και του χρυσού, που ταλαιπωρήθηκαν από σημαντικές ενδοημερήσιες διακυμάνσεις αλλά δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την διεθνή αγορά μετοχών η οποία διατηρήθηκε, σταθερά, σε θετικό έδαφος.

Αντίθετα στο ΧΑ, ο ΓΔ και οι βασικοί επιμέρους κλαδικοί δείκτες βρέθηκαν να κινούνται πάνω και κάτω από το μηδέν, με τις πιέσεις να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει με απώλειες 1,09%, ο δείκτης τραπεζών να κλείσει μειωμένος κατά 2,59%, ο FTSEM στο -1,22% και ο FTSES στο -0,36%.

Από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ο αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η ALPHA, η οποία κατέγραψε απώλειες 3,41%, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο -2,92% και την Πειραιώς στο -2,73%. Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψε η MARFB, με -1,45% ενώ καμία από τις τραπεζικές μετοχές δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος.  Στο τοπ 5 των μετοχών με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών βρίσκουμε τις ΑΛΑΠΙΣ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΜΙΓ, με τον ΟΠΑΠ να είναι ο μόνος που έκλεισε με κέρδη (0,24%).

Δεν είχε μόνο αρνητικές εξελίξεις, ωστόσο, η Τετάρτη, καθώς το CDS της Ελλάδας μειώθηκε ελαφρά παραμένοντας κάτω από τις 300 μονάδες βάσης, ενώ απώλειες κατέγραψε τόσο το επιτόκιο του 10ετούς όσο και αυτού του 2ετούς ελληνικού ομολόγου, τα οποία, παρόλα αυτά, παραμένουν σε δυσβάσταχτα επίπεδα τιμών. Επιπλέον, αν και η πτώση του επιτοκίου των 3μηνων ομολόγων έχει μειωθεί από το 5% στο 3%, είναι εξαιρετικά υψηλό αν συγκριθεί με αυτό προ 4 μηνών, όταν ήταν κάτω από το 1%.

Επιστροφή στο ΧΑ και στο ΓΔ ο οποίος συνέχισε την ήπια, μέχρι στιγμής, διορθωτική του κίνηση, παραμένοντας πάνω από τις 2000 μονάδες αλλά και από τον ΚΜΟ 50 ημερών του, από τον οποίο διατηρεί απόσταση της τάξης του +2,43%.  

Η μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση του βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου βαθμολογώντας αρνητικά τη βραχυπρόθεσμη τάση για 1η φορά από την αρχή του Μαρτίου, κάτι για το οποίο είμασταν προετοιμασμένοι εδώ και 2 ημέρες, όπως γράψαμε σε προηγούμενες αναλύσεις. Αν και ο βραχυπρόθεσμος ανοδικός κύκλος ολοκληρώθηκε, ο μεσοπρόθεσμος παραμένει σε ισχύ, με το μηχανικό σύστημα να συνεχίζει να βαθμολογεί θετικά τη μεσοπρόθεσμη τάση με τιμή +17,25%, που είναι η χαμηλότερη από τις 4 Μαρτίου.  Η αρνητική βαθμολογία της βραχυπρόθεσμης τάσης του ΓΔ επιβεβαίωσε τη χρονική αντίσταση των 13 συνεδριάσεων, κάνοντας το ράλι του Μαρτίου του 2009 να παραμένει το μεγαλύτερο των τελευταίων 2 ετών.

Από την κορύφωση της περασμένης Πέμπτης, ο ΓΔ έχει χάσει 2,34%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση έχει καταγράψει η ΑΛΦΑ με απώλειες 6,35%, η MARFB με απώλειες 5,56% και ακολουθούν η Πειραιώς με απώλειες 5,03% και η Κύπρου με απώλειες 4%. Τις μικρότερες απώλειες έχουν καταγράψει οι 2 μετοχές που πρωταγωνίστησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ανόδου του Μαρτίου, δηλαδή οι ΕΤΕ και Eurobank, με την πρώτη να έχει χάσει κατά την τρέχουσα διόρθωση 2,62% και τη δεύτερη 1,51%.

Η θετική συσχέτιση της ΕΤΕ με το ΓΔ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διορθωτικής κίνησης αγγίζει το 100%, ένδειξη που επιβεβαιώνει ότι η μετοχή συνεχίζει να οδηγεί το ΓΔ.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις