Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΓΔ: συνέχεια στην ήπια διόρθωση εν μέσω διεθνούς ανόδου
585 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010
23:12

Χαμένη ευκαιρία ήταν η συνεδρίαση της Τρίτης για το ΓΔ, καθώς, έχοντας βρεθεί σε υπερτιμημένα τεχνικοστατιστικά επίπεδα τιμών, μετά το εντυπωσιακό ράλι από τα χαμηλά του, του Φεβρουαρίου και όντας αντιμέτωπος με μία σειρά χρονικών και ποσοστιαίων αντιστάσεων, δέχτηκε πιέσεις και έκλεισε με απώλειες, σε μία ημέρα όπου η διεθνής αγορά απόλαυσε πολύ καλό χρηματιστηριακό καιρό.

Καταλύτης της καλής διεθνούς χρηματιστηριακής εικόνας της Τρίτης η πτώση του δολαρίου και αντίστοιχα η άνοδος του ευρώ, με το ευρωδολάριο να ξεκινά μία δυνατή ανοδική αντίδραση από το 1,366 και να εκτοξεύεται μέχρι το 1,378, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση και στην αγορά μετοχών και εμπορευμάτων.

Το πετρέλαιο, ακολούθησε παράλληλη πορεία με το ευρωδολάριο και ενώ στο ημερήσιο χαμηλό του βρέθηκε κάτω από τα 79,50 δολάρια, στη συνέχεια απογειώθηκε αγγίζοντας μέχρι και τα 82 δολάρια. Αντίστοιχα, ο χρυσός, πέταξε από τα 1111 δολάρια στα 1127, επιβεβαιώνοντας τη λειτουργία της ʽεξίσωσης της ανόδουʼ στη συνεδρίαση της Τρίτης. Από την άλλη πλευρά, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, με τους CAC και DAX να πλησιάζουν ακόμη πιο κοντά στις προηγούμενες κορυφές τους και το FTSE να κλείνει πάνω από το προηγούμενο υψηλό του.

Παρά το θετικό χρηματιστηριακό καιρό αλλά και την άνοδο της ΕΤΕ, η οποία αντέδρασε ανοδικά προς το τέλος της συνεδρίασης, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,5%, με το δείκτη τραπεζών να χάνει 0,54%, το FTSEM 1,23% και το FTSES 1,43%. Από τις μετοχές τραπεζών μόνο οι ΕΤΕ και Κύπρου έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ΤΤ και MARFB. Στο τοπ 5 των μετοχών με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, μόνο η ΕΤΕ έκλεισε ανοδικά ενώ οι ΑΛΑΠΙΣ, Eurobank, ALPHA, MARFB με απώλειες.

Η μηχανική τεχνική ανάλυση βαθμολόγησε τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ με 1,52%, τιμή που ουσιαστικά είναι ουδέτερη αλλά και η μικρότερη από την έναρξη του Μαρτίου, ενώ η βαθμολογία της μεσοπρόθεσμης τάσης παρέμεινε στο +21,16%.

Παρά την πτώση του, ο ΓΔ κρατήθηκε πάνω από τις 2100 μονάδες αλλά και τον ΚΜΟ 50 ημερών του, ενώ συμπληρώνοντας 12 συνεδριάσεις θετικής βαθμολογίας της βραχυπρόθεσμης τάσης του, ισοφάρισε σε διάρκεια την άνοδο του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δείκτη 3FRally Up & Down, από το Νοέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 7 βραχυπρόθεσμα ράλι που απέσπασαν θετική βαθμολογία για διάστημα μεγαλύτερο των 10 συνεδριάσεων και από αυτά τα 6 ολοκληρώθηκαν ή έκαναν παύση στις 12 συνεδριάσεις, όσες δηλαδή έχει καταγράψει και το τρέχον ράλι, ενώ μόνο στο ράλι του περασμένου Μαρτίου συμπληρώθηκαν 13 συνεδριάσεις. Αυτό σημαίνει πως την Τετάρτη ο ΓΔ θα κληθεί είτε να ισοφαρίσει σε διάρκεια το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο ράλι των τελευταίων 2,5 ετών, αποσπώντας εκ νέου θετική βαθμολογία από το 3F είτε θα σταματήσει όπου και τα 6 προηγούμενα μεγάλα ράλι από το Νοέμβριο του 2008 και μετά. Αντίστοιχες χρονικές αντιστάσεις δοκιμάζει και η ΕΤΕ, η οποία έχει αποσπάσει, επίσης, θετική βαθμολογία σε κάθε συνεδρίαση του Μαρτίου.

Μία από τις μετοχές που κατέγραψαν ένα αξιόλογο ράλι στο Μάρτιο είναι αυτή του ΟΤΕ. Η μετοχή βρήκε στήριξη στο χαμηλό της του Φεβρουαρίου και έφτασε να ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ, πριν δεχτεί πιέσεις από την αντίσταση του χαμηλού της του Δεκεμβρίου (το οποίο έχει διασπαστεί) αλλά και τον ΚΜΟ της 50 ημερών. Κλείνουμε μία ματιά στην αγορά CDS και ελληνικών ομολόγων, όπου το CDS για την Ελλάδα κατέγραψε οριακή άνοδο, ενώ τα επιτόκια του δεκαετούς, πενταετούς και διετούς ελληνικού ομολόγου κατέγραψαν πτώση.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις