Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΓΔ: άνοδος κόντρα στο διεθνές ρεύμα & δοκιμασία χρονικών αντιστάσεων
622 αναγνώστες
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010
23:15

Κόντρα στο γενικότερο διεθνές χρηματιστηριακό ρεύμα έκλεισε ο ΓΔ τη Δευτέρα, σε μία συνεδρίαση όπου τις διεθνείς αγορές τέθηκε σε ισχύ η εξίσωση της πτώσης, με το δολάριο να ενισχύεται και τα εμπορεύματα και τις μετοχές να καταγράφουν πτώση.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,78%, με το ΓΔ να ενισχύεται κατά 0,36%, αφού πρώτα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης. Ο δείκτης τραπεζών έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,19% και FTSES με απώλειες 0,39%.

Από τις τραπεζικές μετοχές πρωταγωνίστησε αυτή του ΤΤ, η οποία έκλεισε μα άνοδο 2,51%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Πειραιώς που έκλεισε ενισχυμένη κατά 1,67% και τη Eurobank που έκλεισε στο +0,75%. Αμετάβλητες παρέμειναν οι ALPHA και ΕΤΕ ενώ με απώλειες έκλεισαν οι MARFB και Κύπρου.

Στο τοπ 5 των μετοχών με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών η εικόνα ήταν μικτή, με τις ΑΛΑΠΙΣ και Πειραιώς να κλείνουν με κέρδη, την ΕΤΕ στο μηδέν και τις Κύπρου και MARFB με μικρές απώλειες.

Με την άνοδο της Δευτέρας ο ΓΔ απέφυγε να καταγράψει απώλειες για 3η διαδοχική συνεδρίαση, μετά το αρνητικό κλείσιμο της Πέμπτης και της Παρασκευής, όταν απέτυχε να διαπεράσει την αντίσταση του βραχυπρόθεσμου ΕΚΤΑ 600 2ου βαθμού, στον οποίο έχουν σταματήσει και τα 2 προηγούμενα μεγάλα ράλι του, του περασμένου Οκτωβρίου και του περασμένου Αυγούστου.

Το πτωτικό σερί των 2 διαδοχικών συνεδριάσεων ήταν το μεγαλύτερο από τα μέσα του Φεβρουαρίου, καθώς από τότε και μετά ο ΓΔ δεν είχε κλείσει αρνητικός για περισσότερο από 1 συνεδρίαση τη φορά. Προς το παρόν, έχει καταφέρει να κρατηθεί πάνω από τις 2100 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι ιδιαίτερο σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη τάση του.

Για να το πετύχει αυτό έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό ανοδικό ράλι, με το μηχανικό σύστημα 3F να έχει βαθμολογήσει θετικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του σε όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, συμπληρώνοντας ένα ανοδικό σερί 11 διαδοχικών συνεδριάσεων με θετική βαθμολογία, το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο από τον περασμένο Απρίλιο. Από την αρχή της ανόδου του Μαρτίου του 2009, έχουν καταγραφεί, μόλις, άλλα 3 σερί μεγαλύτερα των 10 διαδοχικών συνεδριάσεων με θετική βαθμολογία, με το μεγαλύτερο να είναι αυτό του περασμένου Μαρτίου, που έφτασε στις 13 συνεδριάσεις και τα άλλα 2 να είναι αυτά του περασμένου Απριλίου και Οκτωβρίου, που έφτασαν τις 12 συνεδριάσεις. Αυτό συνεπάγεται πως με βάση αυτή τη τεχνικοστατιστική μέτρηση, το τρέχον ράλι είναι από τη μία πλευρά εξαιρετικά δυνατό αλλά από την άλλη έχει φτάσει σε δοκιμασία πολύ σημαντικών χρονικών αντιστάσεων.

Οι συνεδριάσεις στο πρώτο μισό του Μαρτίου, έλαβαν θετική βαθμολογία από το 3F τόσο στο βραχυπρόθεσμο όσο και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από τον περασμένο Απρίλιο, άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο της δύναμης του ράλι. Στις 10 του μηνός η βαθμολογία της βραχυπρόθεσμης τάσης ήταν στο +38,05% και στο κλείσιμο της Δευτέρα στο +8,88%. Αυτό φανερώνει μία σημαντική απώλεια δυναμική η οποία, αν δεν αποκατασταθεί, κινδυνεύει να οδηγήσει στην 1η αρνητική βαθμολόγηση της βραχυπρόθεσμης τάσης από το τέλος του Φεβρουαρίου.

Η πρωταγωνίστρια μετοχή της Δευτέρας από τον κλάδο των τραπεζών, ήταν αυτή του ΤΤ, η οποία έκλεισε πάνω στην αντίσταση από το χαμηλό του Ιανουαρίου αλλά και σε απόσταση –1,93% από τον ΚΜΟ 50 ημερών της τον οποίο και δοκιμάζει ως κινητή αντίσταση.

Τον ΚΜΟ 50 ημερών της αλλά και αντίσταση από το υψηλό της του Ιανουαρίου δοκιμάζει και η Πειραιώς. Το 3F έχει βαθμολογήσει τη βραχυπρόθεσμη τάσης με θετική τιμή για 11 διαδοχικές συνεδριάσεις, κάτι που το καθιστά το 2ο μεγαλύτερο ράλι από τον περασμένο Απρίλιο, με τη χρονική αντίσταση να τοποθετείται στις 12 συνεδριάσεις.

Σε προηγούμενη ανάλυση μας στην έναρξη του Μαρτίου, όταν υποστηρίξαμε ότι ο μήνας είχε αυξημένες πιθανότητες να κλείσει με κέρδη, είχαμε γράψει πως με τη λήξη του Φεβρουαρίου είχε συμπληρωθεί ένα πτωτικό σερί 4 μηνών για το ΓΔ, το οποίο ήταν το 2ο μεγαλύτερο από το 1994, μαζί με αυτά του 2003 και του 2004 και πίσω από αυτό του κραχ του 2008.

Πράγματι, μέχρι στιγμής ο Μάρτιος έχει φέρει κέρδη για το ΓΔ, τα οποία ξεπερνούν το 10% και αν ο μήνας ήταν να κλείσει σήμερα, τότε θα είχε φέρει την 3η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2003.

Η άνοδος του Μαρτίου σε συνδυασμό με την άνοδο από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, ήταν τόσο σημαντική, που ο ΓΔ, πλέον, χάνει, μόλις, 3,32% από την αρχή της χρονιάς, όταν στο χαμηλό του έφτανε να χάνει 17,75%. Με τη βοήθεια των νέων διαγραμμάτων παρέμβασης από την επερχόμενη έκδοση του μηχανικού συστήματος, 3F2010, βλέπουμε πως οι 3 μετοχές του τραπεζικού κλάδου που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη αρνητική και θετική παρέμβαση από την αρχή του έτους, είναι οι ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς, με την 1η να καταγράφει πτώση 11,6%, έχοντας σε αυτό το διάστημα, έχοντας φτάσει να ενισχύεται μέχρι 11,16% αλλά και να καταγράφει απώλειες της τάξης του 28,73%.

Μέσα από το νέο 3F2010 επίσης, βλέπουμε πως η θετική συσχέτιση της ΕΤΕ με το ΓΔ από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, κυμάνθηκε μεταξύ 90% και 100%, στοιχείο που επιβεβαιώνει την απόλυτη επιρροή της μετοχής στην κίνηση του ΓΔ αλλά και στην πορεία του ΧΑ γενικότερα.

Μελετώντας τη θετική συσχέτιση της 2ης σε επιρροής στο ΓΔ μετοχής, της ΕΕΕΚ, διαπιστώνουμε πως ενώ αυτή είχε περάσει σε αρνητικό επίπεδο στις αρχές του έτους, στην πορεία απογειώθηκε στο +80%, γεγονός που αποτελεί μία ένδειξη ότι και αυή η μετοχή χρησιμοποιήθηκε από τα οργανωμένα κεφάλαια για να βοηθήσει στην πρόσφατη άνοδο του ΧΑ.

Κλείνουμε με μια ματιά στις εξελίξεις από την αγορά ασφάλισης από το ρίσκο πτώχευσης και από την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου και οι δύο κατέγραψαν πτώση τη Δευτέρα, με τις τιμές των CDS να παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να βάζει παύση στο ανοδικό του ράλι και με το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου να παραμένει κοντά στο χαμηλό του από τα τέλη του Ιανουαρίου.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

16/03 09:20  PREMIUM
Συμφωνώ για τα περί...αντιστάσεων ! http://www.capital.gr/h.asp?s=ΥΑΛΚΟ Μαθαίνω...ΠΡΟΕΔΡΕ ! Νάσαι καλά !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις