Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Χρηματοπιστωτικές αλήθειες που...πληγώνουν
667 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010
23:48

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ʽστηρίζουνʼ την Ελλάδα. Δεν της παρέχουν οικονομική βοήθεια, αφού έτσι και αλλιώς αυτή δε ζητήθηκε, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, αλλά τη στηρίζουν. Αυτή ήταν η συνταρακτική απόφαση που από κοινού πήραν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σε ένα θέατρο παραλόγου το οποίο μου θυμίζει κάποια αντίστοιχα, πολύ πιο παλιά.

Αναρωτιέμαι, ωστόσο, αν υπήρχε μία περίπτωση στο εκατομμύριο η απόφαση να έλεγε το αντίθετο. Φανταστείτε το μέγεθος του σοκ και του οικονομικού τυφώνα που θα προκαλούσε στην Ευρώπη, ως σύνολο, μία δήλωση όπως: ʽη Ευρώπη δε στηρίζει ένα από τα πρώτα μέλη της, την Ελλάδα, σε αυτήν την περίοδο κρίσης, η οποία, εντελώς συμπτωματικά, συνέπεσε με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών. Η Ελλάδα είναι ολομόναχη. Όπως έστρωσε ας κοιμηθεί.ʼ

Η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη δε στηρίζει την Ελλάδα αλλά τον εαυτό της. Και όταν λέμε Ευρώπη, εν προκειμένω, εννοούμε τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το Δεκέμβριο του 2008 είχα προβλέψει ότι η Ελλάδα δε θα έβγαινε από την ευρωζώνη, ούτε θα πτώχευε, ακριβώς γιατί αυτό δε τίποτε από αυτά τα δύο δε συμφέρει στους δανειστές της, αυτούς που εμπορεύονται το χρέος της. Είχα προβλέψει, επίσης, ότι δε θα της αρνιόταν κανείς τα δάνεια, σε όλο 2009 καθώς ο ʽτοκογλύφοςʼ στην οικονομική κρίση χαίρεται.

Δε μου προκάλεσε καμία εντύπωση το γεγονός ότι η δήλωση στήριξης συνοδεύτηκε από απόφαση για επιτήρηση της Ελλάδας από εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην πρώτη υπαγόμαστε και στη δεύτερη ανήκει το νόμισμα που χρησιμοποιούμε. Ούτε καν μου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας υποστήριξε ότι ʽη ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά, καθώς σε παρόμοιες κρίσεις εκτός Ευρωζώνης, το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία που δεν έχει η Ευρωζώνηʼ παρά το γεγονός πως είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ έχει τόσο καλή φήμη, όσο ο Αλ Καπόνε. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πόρτες της σε τόσους επιτηρητές που δε θα μου έκανε εντύπωση και αν προσκαλούσαμε συμβουλευτική επιτροπή από το Βατικανό.

Ασχέτως, όμως, πόσοι θα κληθούν για βοήθεια ή για να αναλάβουν το ρόλο του παρατηρητή, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν πρέπει να ελπίζει σε ουσιαστική και πραγματική στήριξη από κανέναν παρά μόνο από την ίδια. Για όσους θεωρούν ότι η γνώση της ιστορίας και του παρελθόντος είναι χρήσιμη και μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το σήμερα και το αύριο, θα αναφέρω ένα τραγικό παράδειγμα, από την ύλη του επερχόμενου σεμιναρίου μου στην Αθήνα, στα τέλη του μήνα.

Το πρώτο δάνειο που έλαβε η χώρα μας ως ανεξάρτητο κράτος, μετά την επανάσταση του 1821, εκδόθηκε σε ομόλογα ονομαστικής αξίας 800 χιλιάδων βρετανικών λιρών. Το δάνειο αυτό (υπό τη μορφή ομολόγων), διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με την ονομασία ʽLondon Greek Committeeʼ, στο 59% της ονομαστικής του αξίας (!) έτσι ώστε η πώληση ενός ομολόγου 100 λιρών, σήμαινε πως η Ελλάδα θα λάμβανε μόνο τα 59 από αυτά και τα υπόλοιπα θα αποτελούσαν το αντάλλαγμα που ζητούσαν οι δανειστές μας για να μας ασφαλίσουν (41% discount).

Ωστόσο, το επιτόκιο ήταν 5% στην ονομαστική αξία του δανείου, δηλαδή στο σύνολο των 800 χιλιάδων λιρών. Από το εναπομείναν ποσό, 38 χιλιάδες λίρες αφαιρέθηκαν ως χρηματιστηριακά έξοδα και έτσι το τελικό ποσό που θα λάμβανε, πλέον, η Ελλάδα, μειώθηκε στις 300 χιλιάδες λίρες..

Οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, όμως, (δηλαδή οι δανειστές μας), υποχρεούνταν να καταβάλλουν μόνο το 10% της ονομαστικής αξίας ενός ομολόγου προκειμένου να το αγοράσουν, με την υπόσχεση ότι θα κατέβαλλαν τα υπόλοιπα .. αργότερα. Μα το πιο τραγικό απʼ όλα τα παραπάνω, ήταν αυτό που αναγράφονταν στο πίσω μέρος των ομολόγων, ως ρήτρα. Αλλά αυτό θα το αφήσω για το επερχόμενο σεμινάριο μου στο οποίο σας καλώ όλους να παραβρεθείτε.

Ως συμπέρασμα, οτιδήποτε ζούμε σήμερα δεν είναι παρά η συνέχεια σε ένα έργο που παίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια. Και αν δεν αντιληφθούμε ότι ο  μόνος τρόπος για να μην είμαστε μόνοι είναι να μας χρειάζονται και όχι να χρειαζόμαστε εμείς βοήθεια από παντού, τότε μάλλον θα συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε σε αυτό το έργο για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής ΕΚΤΑ
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις