Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΕΤΕ-ρία κερδοσκόπων
639 αναγνώστες
Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010
23:45

Σε ανάλυση μου την 1η Οκτωβρίου είχα υποστηρίξει πως ήταν, πλέον, ώρα για κατοχύρωση κερδών, για μειωμένες χρηματιστηριακές προσδοκίες για τους επόμενους 6 μήνες και για υιοθέτηση αμυντικής στρατηγικής. Στα τέλη Οκτωβρίου έγραψα πως ενώ οι διεθνείς αγορές θα συντηρούσαν τα κέρδη τους μέχρι το τέλος του έτους, με το έξυπνο χρήμα να παρεμβαίνει αρκετά στον Dow Jones, ώστε να διατηρηθεί μία μικρή ανοδική δυναμική, στο ΧΑ η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική καθώς οι τράπεζες θα προκαλούσαν μεγάλη βλάβη, ακολουθώντας πτωτική πορεία και παρασύροντας το ΓΔ χαμηλότερα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκα εκτεταμένα στο πρόβλημα της σύνθεσης του ΓΔ και ειδικότερα στην εντυπωσιακά μεγάλη βαρύτητα που έχει σε αυτόν η μετοχή της ΕΤΕ, υποστηρίζοντας πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να εξετάσει άμεσα το θέμα και να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές, μοιράζοντας καλύτερα τα ποσοστά της συμμετοχής των μεγάλων εταιριών στο ΓΔ, ώστε να εμποδίσει κερδοσκοπικά παιχνίδια τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βύθιση του ΧΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύνθεση του ΓΔ και η βαρύτητα της ΕΤΕ σε αυτόν παρέμειναν ως είχαν και το αποτέλεσμα, δυστυχώς, ήταν αυτό που φοβόμουν: η ΕΤΕ ‘κατεδαφίστηκε’, οι υπόλοιπες τράπεζες ακολούθησαν και το ΧΑ συνετρίβη. Σας θυμίζω, όμως, ότι από την ώρα που ξέσπασε η κρίση, τόσο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (πριν και μετά τις εκλογές του 2009), διαβεβαίωναν  ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν δυνατές και θα παρέμεναν αλώβητες, καθώς είχαν άρτια μικροοικονομικά μεγέθη και άψογα θεμελιώδη στοιχεία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είχαν εκτεθεί στους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα τράπεζες του εξωτερικού.

Και όμως, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του 2008 ενώ είναι οι μόνες μεταξύ 82 χρηματιστηρίων που έχουν καταρρεύσει και στο 2009, χάνοντας περισσότερο από το 50% της αξίας τους από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Καταλύτης και οδηγός της πτώσης η μετοχή της ΕΤΕ, η οποία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είχε, ήδη, χάσει το 40% της αξίας της, καταγράφοντας, με μικρή διαφορά από τις πρώτες δύο, την 3η χειρότερη απόδοση μεταξύ των μετοχών τραπεζών του ΧΑ.

Στο διάστημα από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η ΕΤΕ έχασε 12,39% περισσότερο απ’ ότι ο ΓΔ, και καθώς η συμμετοχή της σε αυτόν είναι μεγαλύτερη από 13%, αυτό συνεπάγεται πως τον πίεζε έντονα χαμηλότερα και τον οδηγούσε προς την κατάρρευση.

Από την αρχή της πτώσης μέχρι σήμερα η ΕΤΕ έχει χάσει 16% περισσότερο από το ΓΔ με τις απώλειες της να φτάνουν το 53,58%. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετοχή είναι ότι επηρεάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε τεράστιο βαθμό και αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση στις 100 να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο χειραγώγησης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών τότε υπάρχει μία βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό κινείται ‘ελεύθερα’.

Υποπτεύομαι πως από τα μέχρι τώρα άρθρα μου γι’ αυτό το θέμα, έχει γίνει αντιληπτό πως δεν είμαι πεπεισμένος πως η ΕΤΕ είναι απόλυτα ελεύθερη από εξωτερικές παρεμβάσεις. Στο επερχόμενο σεμινάριο μου στην Αθήνα, στις 28/02, θα παρουσιάσω για πρώτη φορά τα στοιχεία που με κάνουν να έχω αυτές τις αμφιβολίες και θα αφήσω στην διακριτική ευχέρεια των συμμετεχόντων να αποφασίσουν αν πιστεύουν ότι η τρέχουσα πτώση της ΕΤΕ είναι κατάρρευση προερχόμενη από τη ‘δίκαιη’ και ελεύθερη εφαρμογή των κανόνων προσφοράς και ζήτησης στην αγορά μετοχών, ή αποτέλεσμα κερδοσκοπικής χειραγώγησης.

Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής ΕΚΤΑ
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi


Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις