Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Φωτογραφίες και ομιλίες των μελών Δ.Σ. του ΣΕΔ από την Ημερίδα της πίτας 30-1-2010
755 αναγνώστες
Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010
14:07

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-(ΣΕΔ)
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
website: www.sed.gr  e-mail: info@sed.gr
Τηλ.:210-4911427  6937-389366

Αθήνα, 7/2/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη Εκδήλωση-Ημερίδα, για το κόψιμο της πίτας του 2010,
που έγινε στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ το Σάββατο 30-1-2010.

Το υψηλό επίπεδο των τοποθετήσεων, ο εποικοδομητικός διάλογος, αλλά και η συγκίνηση στις βραβεύσεις των μελών και φίλων του ΣΕΔ, έκανε αυτή την εκδήλωση για την 10η πίτα του Συνδέσμου ξεχωριστή από όλες τις προηγούμενες.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προσέλευση των επενδυτών που ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι ομιλητές ήταν μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Το Δ.Σ. του ΣΕΔ ευχαριστεί όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και όσους βοήθησαν για την επιτυχία της.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την Εκδήλωση-Ημερίδα και οι ομιλίες των μελών του Δ.Σ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος...............Ο Γεν.Γραμματέας
Χάρης Εγγλέζος...........ΓιάννηςΣαρρής

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Φωτογραφίες από την Εκδήλωση-Ημερίδα της πίτας:


Ο Πρόεδρος του ΣΕΔ κόβει την πίτα του 2010, εν μέσω μελών και φίλων του Συνδέσμου


Η τυχερή του νομίσματος Κα Βασιλική Δρακοπούλου με τον Πρόεδρο κ. Εγγλέζο,τον Αντιπρόεδρο κ. Γ.Ζαφειρόπουλο και τον Ειδ. Γραμματέα κ. Χ.Σαμαρά


Οι καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Γιάννης Φίλος και Απόστολος Αποστόλου, εν μέσω μεταπτυχιακών φοιτητών.Το πάνελ των ομιλητών μελών του Δ.Σ. από αριστερά:
Χαρ.Εγγλέζος Πρόεδρος, Γ.Σαρρής Γ.Γραμματέας, Σ.Χαραλάμπους μέλος Δ.Σ., Β.Νταγκουνάκης Αντιπρόεδρος,Τρ.Κατσαρέλης μέλος Δ.Σ.,Χ.Σαμαράς Ειδ.Γραμματέας, Γ.Κουμπάρος Αντιπρόεδρος, Γ.Κόκκας Νομ.Σύμβουλος.Ο Πρόεδρος του ΣΕΔ κάνει την ανασκόπηση του 2009 και τον προγραμματισμό δράσης του 2010


Οι βραβευθέντες στην εκδήλωση φωτογραφίζονται με τον Πρόεδρο του ΣΕΔ.
Από αριστερά:Δημ.Γονιδάκης,Γ.Μάρκοβιτς,Η.Φαραγγιτάκης,Χ.Εγγλέζος,Π.Αλεξάκης,Κ.Παπαδάκης, Γ.Κουμπάρος (ΔΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ)


Μια άποψη της αίθουσας.Διακρίνονται από αριστερά η Ιωάννα Δεμεντή,Ο Δημήτρης Κούκος, ο Γιώργος Καισάριος και ο Κώστας Παπαδάκης που κρατά την τιμητική πλακέτα του ΣΕΔ


Μια άλλη άποψη της αίθουσας διακρίνονται μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασ.Λεβέντης, ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ.Μωραϊτάκης, ο τ. Πρόεδρος του Χ.Α. κ. Παν.Αλεξάκης και ο Πρόεδρος του Money Show κ. Ηλ.Φαραγγιτάκης


Ο Πρόεδρος του ΣΕΔ παραδίδει την τιμητική πλακέτα στον τ. Πρόεδρο του Χ.Α. κ. Παν. Αλεξάκη

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ομιλία του Προέδρου του ΣΕΔ κ. Χάρη Εγγλέζου:

Θέμα: Ανασκόπηση 2009-Προγραμματισμός δράσης 2010

Φίλες και φίλοι,

Όταν πριν από 10 χρόνια στις 18-3-2000, κάναμε σε αυτόν ακριβώς το χώρο την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΔ σίγουρα κανείς δεν φανταζόταν τι θα συνέβαινε 10 χρόνια μετά.
Τη  χρονιά που πέρασε ο ΣΕΔ πρόσθεσε μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία του, αυτή τη φορά με καθοριστικές κινήσεις και γεγονότα πρωτόγνωρα για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.
Αναμφίβολα το μεγαλύτερο γεγονός για τον ΣΕΔ το 2009, αλλά και για ολόκληρη την 135ετή ιστορία του Χ.Α. ήταν η αναγνώριση του ΣΕΔ από τη Βουλή. Στις 20-3-2009 με νομοσχέδιο που είχε εισηγητές από όλα τα κόμματα η Βουλή των Ελλήνων όρισε τη σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φορέων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν 6 φορείς οι οποίοι είναι:
ΕΝΕΙΣΕΤ ,ΣΜΕΧΑ, Ε.Θ.Ε. ,ΕΕΤ,ΣΕΔΥΚΑ και ο ΣΕΔ
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α. που ένας μη επαγγελματικός φορέας, αναγνωρίσθηκε από τη Βουλή σαν εκπρόσωπος των Ιδιωτών Επενδυτών στη χώρα μας.
Γι αυτό λέμε ότι αυτή ήταν αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή της 10χρονης ιστορίας του Συνδέσμου μας.
Επίσης το 2009 έγινε κάτι που επίσης είναι πρωτοποριακό για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά:
Το Επενδυτικό & Χρηματιστηριακό Συνέδριο, που πρώτος ξεκίνησε ο ΣΕΔ το 2002, έγινε ΔΙΑΡΚΕΣ. Διήρκεσε δηλαδή όλο το χρόνο με Προσυνεδριακές Ημερίδες και ολοκληρώθηκε με την τελική φάση που έγινε στο HILTON τον Δεκέμβριο.
Ήταν ένα τεράστιο Συνέδριο που όμοιό του δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με τη Συμμετοχή πολλών Εισηγμένων εταιρειών, πολλών ΑΧΕ, και μεγάλου πλήθους επενδυτών.
Παράλληλα ο ΣΕΔ κατά τη διάρκεια του 2009 έκανε και πολλές παρεμβάσεις, σε εισηγμένες εταιρείες, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στους φορείς και στα ΜΜΕ, καταγγέλλοντας παραβατικές συμπεριφορές εισηγμένων εταιρειών, μετά από καταγγελίες και παράπονα επενδυτών.
Έγιναν παρεμβάσεις για τις εταιρείες:
Rilken, ΝΕΛ, SELMAN, ΛΑΝΕΤ, Τσουκαρίδης, Citibank, Τεχνική Ολυμπιακή, BETANET, ΒΩΒΟΣ, RAINBOW, ΡΟΚΑΣ, ΕΒΖ, ΑΕΓΕΚ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ μικρογεύματα, Intracom, ΕΤΕ κ.α.
Τέλος το 2009 επεβλήθη από την Ε.Κ. πρόστιμο στα Δ.Σ. των εταιρειών  Βερνίκος και Λεβεντάκης μετά από καταγγελίες και παρεμβάσεις του ΣΕΔ που ξεκίνησαν από το 2004, όταν έγινε η απαράδεκτη “εξαγορά”, εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας.
Στο Forum του ΣΕΔ και στην ενότητα Μετοχικός Ακτιβισμός, είναι αναρτημένες όλες αυτές οι παρεμβάσεις και μπορεί όποιος επισκέπτης θέλει να τις διαβάσει.
Επίσης πρόσφατα το προσωπικό μου blog http://babisenglezos.blogspot.com/ , έλαβε διαπίστευση από το Υπουργείο Παιδείας πάνω σε θέματα Επενδυτικής Παιδείας και ενημέρωσης των επενδυτών.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο ΣΕΔ είναι ο μοναδικός φορέας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, που δεχόμενος τα παράπονα και τις καταγγελίες των επενδυτών, για παραβατικές ή απαξιωτικές συμπεριφορές διοικήσεων εισηγμένων εταιρειών, κάνει εδώ και χρόνια παρεμβάσεις για αυτές τις συμπεριφορές είτε διαμαρτυρόμενος προς τις εισηγμένες, είτε κοινοποιώντας επιστολές καταγγελίας προς την Ε.Κ. τους φορείς τον τύπο και τις λίστες επικοινωνίας του με περισσότερους από 25.000 αποδέκτες μεταξύ των οποίων είναι όλα τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα από το γραφείο του Πρωθυπουργού μέχρι τον τελευταίο Βουλευτή, όλοι οι φορείς της Κεφαλαιαγοράς και χιλιάδες Ιδιώτες επενδυτές. Οι λίστες διαρκώς πλουτίζονται με νέα e-mails.
Όταν ο ΣΕΔ δέχεται κάποια καταγγελία επενδυτή, η καταγγελία εισάγεται προς διαβούλευση, στις εσωτερικές λίστες επικοινωνίας στις οποίες συμμετέχουν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ., τα μέλη της ελεγκτικής Επιτροπής, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και αρκετά μέλη μας που έχουν δηλώσει επιθυμία να λαμβάνουν αυτή την ενημέρωση.(Περίπου 40 μέλη)
Έτσι όταν ο ΣΕΔ βγάζει μια επιστολή, αυτή έχει προέλθει από διαβούλευση περίπου 40 ατόμων, που λαμβάνουν το αρχικό σχέδιο της επιστολής και μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Έτσι λειτουργεί ο ΣΕΔ εδώ και χρόνια. Με πραγματική άμεση Δημοκρατία.
Για το 2010 θα προτείνω στο Δ.Σ. του ΣΕΔ τις παρακάτω δραστηριότητες:
Διοργάνωση του 8ου Επενδυτικού & Χρηματιστηριακού Συνεδρίου που θα αρχίσει τον Μάρτιο και στην πρώτη προσυνεδριακή Ημερίδα και παράλληλα θα γιορτάσουμε
τα 10 χρόνια του ΣΕΔ
Το Συνέδριο θα είναι και πάλι Διαρκές. Δηλαδή θα διαρκέσει όλο το 2010 με προσυνεδριακές Ημερίδες και θα ολοκληρωθεί με την τελική φάση στο τέλος του χρόνου.
Ο ΣΕΔ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, που αφορούν νόμους και κανόνες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και καταγγελίες για παραβατικές συμπεριφορές εισηγμένων εταιρειών, ΑΧΕ και άλλων επαγγελματιών της Κεφαλαιαγοράς, αφού προηγουμένως κάνει το δικό του φιλτράρισμα στις καταγγελίες που δέχεται από τους επενδυτές.
Και φυσικά θα συνεχίσουμε  τον Μετοχικό Ακτιβισμό. Ένα θεσμό που εφαρμόζεται σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές του κόσμου και συνίσταται στην ενεργό συμμετοχή των επενδυτών-μετόχων στα δρώμενα των επιχειρήσεων. Η χρηστή εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η διαφάνεια, η πλήρης έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και τελικά ο σεβασμός των μετόχων μειοψηφίας και των επενδυτών από τους μεγαλομετόχους και τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών, καθώς επίσης η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η προστασία του περιβάλλοντος και τέλος, η βελτίωση του επιπέδου Επενδυτικής Παιδείας και η απόκτηση Επενδυτικής Συνείδησης εκ μέρους των Ελλήνων επενδυτών, είναι μερικοί από τους κυριότερους στόχους του Μετοχικού Ακτιβισμού, που σκοπό έχουν να καταστήσουν το Χρηματιστήριο σύγχρονο και αξιόπιστο μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Σας ευχαριστώ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ομιλία του Αντιπροέδρου κ. Γιώργου Κουμπάρου:

Θέμα:Αξιολόγηση της Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων
εταιρειών από τους Ιδιώτες Επενδυτές


Φίλες και φίλοι,

Ο ΣΕΔ μπορεί να αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης σε επίπεδο που στις περισσότερες αναπτυγμένες αγορές θεωρείται αυτονόητο αλλά το θέμα είναι τι γίνεται πρακτικά και πώς την εκλαμβάνει ο επενδυτής του Χ.Α. σήμερα.

Μοιραία οι συγκρίσεις θα γίνουν με την Αμερική γιατί εκεί έχουμε το βέλτιστο επίπεδο σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Η ενημέρωση του μετόχου σε αυτή την αγορά γίνεται τακτικά και επί θεμάτων ουσίας, ξεπερνώντας το επίπεδο των απλών ανακοινώσεων.  Όσοι ξέρουν τι είναι τα 10-Q και 10-Κ reports που εκδίδουν ανά τρίμηνο οι αμερικάνικες εισηγμένες καταλαβαίνουν ότι η ενημέρωση του μετόχου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την δική του επιλογή και διάθεση παρά από την επιλογή και διάθεση της εταιρείας.  Το ίδιο ισχύει και για την πληροφόρηση που γίνεται προς τους αναλυτές όπου και εκεί υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ του τι γίνεται εδώ σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές.  Αυτό φαίνεται και στην διαφορά της ποιότητας των research reports που έχουν λίγο να κάνουν με την κατάρτιση των αναλυτών και πολύ με την διάφεση της εταιρέιας να παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση.
Πέρα από την ενημέρωση όμως, η συμμετοχή του απλού μετόχου στις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης είναι, εδώ και δεκαετίες, εκεί που εμείς ελπίζουμε να φτάσουμε σε κάποιες δεκαετίες.  Το υλικό που λαμβάνει ταχυδρομικώς κάθε μέτοχος ή μεριδιούχος αμοιβαίου κεφαλαίου στην Αμερική πριν από μια Γενική Συνέλευση, περιλαμβάνει όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης με μια αρκετά λεπτομερή ανάλυση των θέσεων της διοίκησης καθώς και την σύσταση ψήφου από πλευράς της διοίκησης.  Εσωκλείεται ψηφοδέλτιο και προπληρωμένος φάκελος επιστροφής του.  Το υλικό αυτό διανέμεται μέσω των θεματοφυλάκων με έξοδα των εταιρειών και των θεματοφυλάκων.  Με αυτόν τον τρόπο οι μόνοι μέτοχοι που δεν συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση είναι αυτοί που δεν θέλουν να συμμετάσχουν.  Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι εφικτή και η online συμμετοχή και ψήφος στην Γενική Συνέλευση μέσω του διαδικτυακού τόπου της εταιρείας από όσους έχουν φροντίσει να εκδώσουν ψηφιακή πιστοποίηση ταυτότητας.  
Πέρα όμως από την απίστευτη για τα δικά μας δεδομένα ευκολία συμμετοχής, αυξανόμενος αριθμός εταιρειών προβλέπουν από τα καταστατικά τους την συγκεντρωτική ψήφο – τα cumulative voting rights - στην εκλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου.  Η εξήγηση της συγκεντρωτικής ψήφου είναι πολύ απλή.  Μια εταιρεία με 1 εκατ. μετοχές έχει 1 εκατ. ψήφους στην γενική συνέλευση.  Για την εκλογή ενός 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, κάθε ψήφος έχει 7 σταυρούς.  Ένας μέτοχος με χίλιες μετοχές αντί να επιλέξει 7 από τα υποψήφια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να δώσει από 1000 σταυρούς, στον καθέ έναν, μπορεί να επιλέξει ένα υποψήφιο μέλος και να του δώσει 7000 σταυρούς.  Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες της εκπροσώπησης οργανωμένων μειοψηφιών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών.
Σημαντικό ρόλο βέβαια σε όλα αυτά έχουν τα παντοδύναμα συνταξιοδοτικά ταμεία – τα γνωστά pension funds – που εδώ και δεκαετίες έχουν πλήρως διαμορφωμένες και ουσιαστικά ενεργές διαδικασίες μετοχικού ακτιβισμού.  Η S&P και η Moodys καθώς και άλλες εταιρίες, πέρα από τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις εδώ και κάποια χρόνια έχουν και αξιολογήσεις εταιρικής διακυβέρνησης.  Με όλα αυτά δεν θέλω να παρουσιάσω μια εξιδανικευμένη εικόνα και να σας πω ότι η εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης και ο μετοχικός ακτιβισμός είναι πανάκεια. Με αποκορύφωμα την περίπτωση της Enron υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων στην Αμερική για να με διαψεύσουν.

Στο θέμα σεβασμού του μετόχου μειοψηφίας, υπάρχει χάος μεταξύ του τι επικρατεί στις άλλες αναπτυγμένες αγορές σε σχέση με το τι επικρατεί εδώ.  Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει χάος για το τι επικρατεί σε κάποιες αναδυόμενες ή περιφερειακές αγορές όπως η Ινδία ή η Σερβία σε σχέση με το τι επικρατεί εδώ. Το νομοσχέδιο της εναρμόνισης μας με την 8η ευρωπαϊκή οδηγία σε αυτά τα θέμα τα το έφαγαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.  Στη συνέχεια έπεσε θύμα των πρώτων 100 ημερών και τώρα υποκύπτει στα spreads των ελληνικών ομολόγων.  Δεν προτείνω βέβαια ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ώρα που τα spreads καίγονται να αρμενίσουν την βάρκα της εταιρικής διακυβέρνησης.  Αλλά όταν τα πράγματα ηρεμήσουν πρέπει να αποτελεσει πρώτη προτεραιότητα από όλους τους φορείς της Κεφαλαιαγοράς.

Επειδή ξεκίνησαμε λέγοντας ότι θα δούμε την πρακτική πλευρά του θέματος και στην ουσία το μόνο που είδαμε είναι πώς ότι ισχύει έξω, γα μας ακόμα ίπταται σε πολύ θεωρητικό επίπεδο ας δούμε λοιπόν τι κάνουν οι επενδυτές του ΧΑ στην παρούσα κατάσταση.  Αυτό που προτείνω να κάνουν μέχρι να δούμε εφαρμόσιμους νόμους και κάποιο στοιχειώδη σεβασμό από τις εισηγμένες για τους μετόχους μειοψηφίας είναι  να προστατεύσουν τους εαυτούς τους εδώ και τώρα.  Πέρα από τις διαμαρτυρίες και τις ενέργειες για ένα καλύτερο μέλλον στην εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης χρειαζόμαστε προστασία τώρα.  Και προς το παρόν είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να μας την παρέχουμε έστω και σε κάποιο περιορισμένο βαθμό.  Έχουμε, (χωρίς να τις χρειαζόμαστε πραγματικά), σχεδόν 300 εισηγμένες στο ΧΑ αν βγάλουμε τις υπό αναστολή, επιτήρηση και ειδικών χαρακτηριστικών άντε 200 και κάτι (που πάλι πολλές είναι).  Με τόσες πολλές επιλογές υπάρχει χώρος και για κάποια κριτίρια εταιρικής διακυβέρνησης.   Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες που έχουν ιστορία έμπρακτου σεβασμού των μετόχων μειοψηφίας είναι μετρημένες στα δάκτυλα.  Η αριθμητική τους σύγκριση με αυτές που επανειλημμένα έχουν καταρρακώσει την έννοια είναι αποκαρδιωτική.  Και δυστυχώς, οι περιπτώσεις αυτές δεν αποτελούν «προνόμιο» της μικρής κεφαλαιοποίησης.  Παραβάτης συχνά είναι το ίδιο το κράτος όταν βρίσκεται στη θέση του βασικού μετόχου.
Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν και το ποιόν και την ιστορία των διοικήσεων.  Δεν λέω ότι οι επενδυτικές μας επιλογές πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης.  Αλλά στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα με τα free float κάποιων εισηγμένων να παλεύουν τα μονοψήφια νούμερα, δεν νοούνται επενδυτικές επιλογές χωρίς κάποιο κριτήριο εταιρικής διακυβέρνησης.  Ο σημερινός επενδυτής του ΧΑ πέραν του οικονομικού και επιχειρηματικού ρίσκου που καλείται να αξιολογήσει πριν από μια επιλογή, σήμερα είναι δυστυχώς υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να αξιολογήσει και το «διοικητικό» ρίσκο και να προφυλάξει τα χρήματα του από το ενδεχόμενο να τα εμπιστευθεί σε μια διοίκηση που θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος να υπηρετήσει το συμφέρον του βασικού μετόχου είναι να καταπατήσει αυτό των μετόχων μειοψηφίας.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ομιλία του Ειδ.Γραμματέα κ. Χρήστου Σαμαρά:

Θέμα:Σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των βασικών μετόχων και των μετόχων μειοψηφίας
και συνήθεις μέθοδοι καταδολίευσης των εταιρειών από τους βασικούς μετόχους


Στις εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες ο βασικός μέτοχος μαζί ενδεχομένως με τις ψήφους του οικογενειακού του ή του άμεσα φιλικού του περιβάλλοντος ασκεί τη διοίκηση της εισηγμένης. Παράλληλα υπάρχει η αποδοχή ή η ανοχή των περισσότερων μετόχων μειοψηφίας.

Πρέπει κατ’ αρχάς ο επενδυτής μειοψηφίας να αντιλαμβάνεται ότι τα συμφέροντά του,  θεωρητικά μόνο ταυτίζονται με εκείνα του βασικού μετόχου, δηλαδή θεωρητικά και οι δυο ενδιαφέρονται για την όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία, τόσο της εταιρείας στο οικονομικό και ανταγωνιστικό  περιβάλλον της αγοράς, όσο και της  μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Αυτό βεβαίως, η συνταύτιση των συμφερόντων δηλαδή,  δεν συμβαίνει απολύτως, αλλά μόνο εν μέρει.
Συχνά σε εταιρείες  με πολύ μεγάλη μετοχική διασπορά, ο βασικός μέτοχος και οι συν αυτώ συγγενικές μετοχές μπορεί να ασκεί τη διοίκηση και να ελέγχει και πρακτικά την εταιρεία, με ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο πολύ χαμηλότερα του 50% που μπορεί να αγγίζουν ακόμα και το 20%.

Όσο μικρότερο ποσοστό έχει ο Βασικός μέτοχος στο μετοχικό κεφάλαιο, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο έχει να ασκεί τη διοίκηση, όχι με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των μετόχων αλλά κυρίαρχα το στενό προσωπικό του συμφέρον, που έρχεται πλέον σε σύγκρουση με αυτό των υπολοίπων,  καθότι το προσωπικό συμφέρον (και όφελος) τον αφορά κατά 100% ενώ το γενικό συμφέρον τον αφορά μόνο κατά το ποσοστό του στην εταιρεία.
Τα δε οφέλη που μπορεί έτσι να προσποριστεί για ίδιον συμφέρον, είναι και σημαντικά, και αφανή-αφορολόγητα, και πλέον άμεσα.  
Φυσικά είναι και παράνομα και καταχρηστικά γιατί δεν προέρχονται από τη λειτουργία της επιχείρησης αλλά από τη δόλια καταλήστευση του κοινού συμφέροντος των μετόχων.  Έχουμε τότε αυτό που θα λέγαμε κατάχρηση ή δολίευση των εταιρειών.

Άλλωστε συμβαίνει όσο πιο μικρός και ανίσχυρος νοιώθει ο μέτοχος  μειοψηφίας, όσο μικρότερο μερίδιο έχει, όσο δεν γνωρίζεται προσωπικά με τους λοιπούς μικρομετόχους, και δεν μπορεί να συνασπιστεί μαζί τους,  τόσο περισσότερο παραιτείται από τον ενεργό έλεγχο των πράξεων και μεθόδων του βασικού μετόχου και δεν παρεμβαίνει. Συνήθως η αντίδρασή του είναι να πουλήσει τις μετοχές του στην εταιρεία μέσω του Χρηματιστηρίου.

Πρέπει εδώ παρενθετικά να σημειώσουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλοί πχ 45% διότι έτσι ωθούν τον βασικό μέτοχο αντί να επιδιώκει να παράξει βαρέως φορολογούμενα κέρδη, να επιδιώξει άμεσα, μαύρα  και αφορολόγητα…

Για τη προστασία του επενδυτή μειοψηφίας και τη σωστή και χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, έχει τεθεί από τη πολιτεία ένα  κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο που η εφαρμογή του εποπτεύεται, όπως και οι εισηγμένες εταιρείες από τη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γενικοί στόχοι της εποπτείας της κεφαλαιαγοράς πρέπει να είναι:
• Η προστασία των επενδυτών  
• Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς
• Ο περιορισμός του συστημικού κινδύνου της αγοράς


Υπάρχουν λοιπόν νομοθετημένες και διατάξεις και προβλέψεις και έλεγχοι και Γεν. Συνελεύσεις μετόχων και εποπτεία.
Τώρα, σε ποιο βαθμό καταφέρνουν να προστατέψουν επαρκώς τα συμφέροντα του μετόχου μειοψηφίας, αυτό είναι άλλο θέμα.
Περιττό να πούμε ότι,  όσον αφορά την Ελλάδα, σε κανένα ΔΣ εισηγμένης εταιρίας δεν υπάρχει μέχρι σήμερα έστω και ένας γνήσιος εκπρόσωπος των μετόχων μειοψηφίας, που να μην βρίσκεται δηλαδή «στο περιβάλλον» του βασικού μετόχου.
Ομοίως και οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι ελεγχόμενοι από τη διοίκηση της εταιρείας  και όχι ανεξάρτητοι, αλλά αυτά είναι θέματα άλλης ευρύτερης συζήτησης.

Μη ξεχνάμε επίσης ότι πάντοτε ο νόμος και οι προβλέψεις του βρίσκονται μερικά βήματα πίσω, έπεται σε σχέση με τη φαντασία και τις σύνθετες μεθόδους, ακόμα και τη τεχνολογία  που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε παράνομος στην άσκηση της δραστηριότητάς του.

Ας δούμε τώρα μερικούς συνήθεις και ενδεικτικούς τρόπους δολίευσης των εταιρειών, από βασικούς μετόχους, χωρίς η παρακάτω λίστα μας να είναι εξαντλητική:

Η δολίευση δεν γίνεται κατά κανόνα με  ευθεία και άμεση διακίνηση μαύρων χρημάτων, ή με απόσπαση από το ταμείο, κάτι που εύκολα θα ερχόταν στην  αντίληψη του προσωπικού της εταιρείας αλλά και από τον ορκωτό ελεγκτή.
Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να παρέχεις εμμέσως σε κάποιον ένα οικονομικό όφελος. πχ συνειδητά να του πουλήσεις κάτι φτηνά,(ένα πάγιο της εταιρείας)  ή αντίστοιχα να αγοράσεις απ αυτόν κάτι ακριβά με χρήματα της εταιρείας.

Η δολίευση των εταιρειών από το βασικό μέτοχο  (δηλαδή η εξαπάτηση σε βάρος των μετόχων μειοψηφίας),  γίνεται κατά κανόνα όταν έχουμε μια  οποιασδήποτε έκτακτη πράξη σημαντικής αξίας.

Δηλαδή κατά την αγορά ή πώληση εταιρικών παγίων ακόμα και άυλων πχ κάποιο brand name, ή ενδεχομένως και υπηρεσιών,
ή σε ανεγέρσεις εταιρικών κτιρίων. Η και αγοροπωλησία κινητών πραγμάτων αξίας, πχ αυτοκίνητα. ή στη περίπτωση απόσχισης και συνεισφοράς κλάδων σε άλλες εταιρείες, δηλαδή γενικώς σε έκτακτες πράξεις σημαντικής αξίας που δεν ανήκουν στη καθημερινή της λειτουργία.

Η δολίευση (κατάχρηση) γίνεται συνήθως με μεθοδευμένη αξιολόγηση της αποτίμησης και της αντίστοιχης πράξης αγοροπωλησίας που θα παρουσιαστεί στα βιβλία της εταιρείας και τους υπόλοιπους μετόχους στη ΓΣ , ή με μη ειλικρινή  έλεγχο  ανεύρεσης των τυχόν πλέον συμφερότερων για την εταιρεία ενδιαφερόμενων αντισυμβαλλομένων, αγοραστών ή πωλητών,

γίνεται δηλαδή η πράξη με προμελετημένο αντισυμβαλλόμενο, και με προσυνεννόηση μαζί του για αντίστοιχη υπερτιμολόγηση ή υποτιμολόγηση και βεβαίως διακράτηση από το βασικό μέτοχο κάτω από το τραπέζι της διαφοράς πραγματικής με εικονική τιμή και κάποιες φορές το παράνομο διαμοιρασμό του οφέλους, μεταξύ των.

Ο εκτιμητής για να λογίζεται λοιπόν πραγματικά ως ανεξάρτητος πρέπει να μην έχει άλλα παράλληλα συμφέροντα (πχ να μην είναι συνεργαζόμενη με την εταιρεία τράπεζα) και πέρα από το θέμα του προσδιορισμού δίκαιης τιμής να μπορεί να ελέγξει και τις παρεχόμενες εγγυήσεις, την οικονομική επιφάνεια,  το αξιόχρεο,  και τη πιστοληπτική ικανότητα του αντισυμβαλλόμενου

Πρέπει επομένως  να μην του ανατίθεται αποκλειστικά από την διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας η έκφραση της αξιολόγησης ούτε να λογοδοτεί σ’ εκείνη, ούτε να εξαρτάται από τη διοίκηση της η αμοιβή του και το ύψος της αλλά μέσα από άλλο μηχανισμό, που δεν είναι του παρόντος να αναπτύξουμε ως πρόταση.

Η δολίευση γίνεται επίσης μέσα από την καθοδήγηση των εμπορικών και οικονομικών  σχέσεων της εισηγμένης -από και προς-  παράλληλες ή συμπληρωματικές προμηθευτικές εταιρείες συμφερόντων αποκλειστικά του βασικού μετόχου, ή κάποιου μέλους του ΔΣ ή και κάποιου εκ των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, ακόμα και μέσω παρεμβολής ως μεσάζοντα κάποιας off shore εταιρείας (δηλαδή με τη κατευθυνόμενη προμήθεια ή η πώληση πρώτων υλών ή τελικών προϊόντων ή υπηρεσιών),

Γίνεται επίσης με «φίλα προσκείμενους» προμηθευτές ή πελάτες της εισηγμένης που μπορεί να τιμολογούν-τιμολογούνται  με κατάλληλες τιμές ή εκπτώσεις ή παροχή πιστώσεων παρέχοντας έτσι ως αντιστάθμισμα μίζες και προμήθειες για τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης.
Αυτό μπορεί να γίνεται από πλευρά τους και μόνο από την ανάγκη να υπάρχει η προνομιακή ή αποκλειστική εμπορική συνεργασία.
Γίνεται ακόμα όταν υπάρχει οικονομική ή εργασιακή σχέση και απασχόληση συγγενών,  ή αγορά και πώληση ή εκμίσθωση  ακινήτων του βασικού μετόχου, με  αντισυμβαλλόμενους βασικούς προμηθευτές ή πελάτες της εταιρείας και κατάλληλη διαμόρφωση των τιμημάτων, μισθωμάτων κλπ.


Γίνεται με επιμερισμό κατά την ανάληψη σημαντικών έργων, όπου η μεν εισηγμένη θα πάρει το τμήμα του έργου με το μικρό έως μηδενικό περιθώριο κέρδους, θα κάνει δηλαδή το χαμαλίκι,  ενώ η μη εισηγμένη εταιρεία συμφερόντων του  βασικού μετόχου θα πάρει το φιλέτο με το μεγάλο περιθώριο κέρδους.
Μπορεί προς τούτο η εισηγμένη σκόπιμα (με πολιτική του βασικού μετόχου) να μη διατηρεί τον απαραίτητο πάγιο εξοπλισμό ή έμπειρο προσωπικό ή πιστοποιήσεις, ή να μην αναπτύσσει κλάδους και τεχνολογίες ώστε να «αναγκάζεται» στις περιπτώσεις αυτές να εκχωρεί σημαντικό κομμάτι των έργων σε εταιρείες του βασικού μετόχου.

Γίνεται δολίευση ακόμα και με τις τράπεζες και χρηματοδοτικούς οργανισμούς,  όταν δηλαδή έχουν δανειοδοτηθεί απ την ιδία τράπεζα  τόσο η εισηγμένη -που έχει βεβαίως σημαντικό όγκο δανείων και εργασιών, εγγυητικών κλπ- όσο και ο βασικός μέτοχος για προσωπικά του δάνεια καθώς υπάρχει πλέον όσμωση και στους όρους και στα επιτόκια δανεισμού του δεύτερου, πάντα επ’  ωφελεία του.
Ακόμα και στις καταθέσεις, αυτές του βασικού μετόχου θα χαίρουν ιδιαίτερα καλών επιτοκίων σε σχέση με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων τυχαίων πελατών για παρόμοια ποσά και διαστήματα.
Γίνεται ακόμα και με  αντιμισθία, δηλαδή συμμετοχή σημαντικών στελεχών τραπεζών ή άλλων συγκεκριμένων προσώπων στο ΔΣ της εταιρείας προκειμένου να εισπράττουν έτσι τις σχετικές αποζημιώσεις ως μέλη ΔΣ,  σε αντιστάθμισμα εξυπηρετήσεων τους προς τον βασικό μέτοχο.

Η δολίευση γίνεται επίσης με κατευθυνόμενη ανάθεση της διαφήμισης της εισηγμένης εταιρείας σε μέσα που υποστηρίζουν σε  σχόλια κλπ τη φήμη του βασικού μετόχου ή δεν ασκούν τη δέουσα κριτική, ενώ  κανονικά η διαφημιστική δαπάνη της εισηγμένης πρέπει να είναι κατανεμημένη σε αρκετά ΜΜΕ και αντίστοιχα με την αναγνωσιμότητα-ακροαματικότητα τους.

Γίνεται δολίευση με τη χρήση πολυτελών εταιρικών παγίων και αυτοκινήτων, αποκλειστικά από το βασικό μέτοχο, από υπερβολικά εξοδολόγια, τραπεζώματα  και πανάκριβες διαμονές σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ακόμα και διακοπές δήθεν ως επιχειρηματικά ταξίδια,  με προσωπικά έξοδα που χρεώνονται στην εισηγμένη ή αποστολή ακριβών προσωπικών δώρων σε ημέτερους ως δήθεν επιχειρηματικά κλπ

Γίνεται ακόμα με  λήψη απ το βασικό μέτοχο σημαντικής αξίας δώρων, ταξιδιών, παροχών σε χρήμα ή είδος , σημαντικές εκπτώσεις  κλπ  από εταιρικούς προμηθευτές, τράπεζες, διαφημιστές  κλπ δολίευση ιδίως αν είναι σε τακτή βάση ή και σε συσχέτιση με τη πορεία των οικονομικών σχέσεων των ανωτέρω με την εισηγμένη εταιρεία.

Γίνεται ακόμα και από πελάτες με καταβολή μίζας στον βασικό μέτοχο για προνομιακή εκπτωτική τιμολόγηση,  ή για παροχή σημαντικής επιχειρηματικής πίστωσης ή χρόνου αποπληρωμής.

Πίστωση που μπορεί να φτάσει συνειδητά για τον βασικό μέτοχο ακόμα και σε παράλογα επίπεδα σε σχέση με τη πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη, οπότε έχει συμβεί να αθετεί τις υποχρεώσεις του ο πελάτης, ζημιώνοντας και φεσώνοντας την εισηγμένη, αλλά ο βασικός να έχει εισπράξει ως μίζα σημαντικότατο μέρος της παρεχόμενης πίστωσης.

Έτσι η μεν εισηγμένη οδηγείται προς υπερχρέωση και εξάχνωση της κερδοφορίας της αλλά πλουτίζει ο διαχειριστής  μέτοχος (που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει πάνω από 20-25% της εταιρείας)

Προσπαθήσαμε στα πλαίσια της ολιγόλεπτης αυτής ομιλίας να περιγράψουμε και να φωτίσουμε μερικές καταχρηστικές μεθόδους κάποιων  βασικών μετόχων στην άσκηση της διοίκησης εισηγμένων. Σίγουρα υπάρχουν και αρκετές άλλες, πιο σύνθετες και πρωτότυπες,   που δεν έχουν περιπέσει στην αντίληψή μας. Και σίγουρα οι πειρασμοί κατά τη διαχείριση μιας εισηγμένης είναι πολλοί και σημαντικοί.

Δεν πρέπει όμως αφοριστικά να θεωρούμε ότι όλοι οι βασικοί μέτοχοι είναι ταυτόχρονα και απατεώνες ολκής.
Υπάρχουν και αρκετοί επιχειρηματίες που είναι άνθρωποι με αρχές και εντιμότητα.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ομιλία του Υπεύθυνου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
μέλους του Δ.Σ. κ. Τριαντάφυλλου Κατσαρέλη:


Θέμα:Παρουσίαση των εισηγμένων οι οποίες:
1) Εκδίδουν με συνέπεια Κοινωνικό Απολογισμό
2) Έχουν επιβραβευθεί με βάση το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αριστείας - EFQM

Πατήστε εδώ:
www.sed.gr/library/kats.ppt

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ομιλία:Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Κόκκας & Συνεργάτες.

Θέμα:"Η  προληπτική  νομική προστασία  επενδυτών  από τραπεζικά ομόλογα με  αφορμή την υπόθεση προϊόντων  της  LEHMAN BROTHERS"

(Α΄ Μέρος: Ανάπτυξη από Γ. Κόκκα )


Πολλοί επενδυτές, επαγγελματίες ή και καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου, επιλέγουν σήμερα και ένεκα των χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων όπως έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική τραπεζική πραγματικότητα, να επενδύουν μέρος ή και το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων τους σε τραπεζικά προϊόντα, συνήθως, όπως παρουσιάζονται, δήθεν «προστατευομένου κεφαλαίου στο 100% της αρχικής επένδυσής τους», μέσω συμβάσεων με ελληνικές ή αμερικανόφερτες τράπεζες, ή άλλες δραστηριοποιούμενες Ε.Π.Ε.Υ.
Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν λόγω των συνήθων παραπλανητικών τακτικών των που τεχνιέντως χρησιμοποιούν οι τράπεζες (ως ΕΠΕΥ) ή και γενικότερα όλες οι εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με τις οποίες συμβάλλονται, είναι ότι τέτοια επενδυτικά προϊόντα κρύβουν υπαρκτούς κινδύνους οι οποίοι, παρά το ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας όπως εν τοις πράγμασι ισχύει και εφαρμόζεται στην ελληνική έννομη τάξη, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορούν να αποτελέσουν την αιτία εμπλοκής των επενδυτών σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες ή και, ίσως, την πιθανή απώλεια των επενδυθέντων κεφαλαίων τους.
Τι μπορεί, ή τι πρέπει, λοιπόν να γίνει? Παρέχεται επαρκής προστασία από την ελληνική Έννομη Τάξη, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους διεθνείς υπερεθνικούς κανόνες δικαίου προς όλους τους επενδυτές, οι οποίοι, ασχέτως των οικονομικών γνώσεων τους επιλέγουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, επικίνδυνα τραπεζικά προϊόντα? Η πρόσφατη επικαιρότητα, με την υπόθεση της πτώχευσης της αμερικανικής εταιρίας LEHMAN BROTHERS και την συνακόλουθη απώλεια κεφαλαίων πολλών επενδυτών διδάσκει την ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ της προληπτικής νομικής προστασίας έναντι ίσως της, για να μιλήσουμε λίγο με ορολογία ποινικού δικαίου, κατασταλτικής προστασίας των επενδυτών σε τέτοιες περιπτώσεις, ήτοι έγερση αγωγών κλπ, κλπ.

Α. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (όπου θα επιχειρηθεί μια σύντομη ανάλυση της MiFID, Ν 3606/2007 κλπ)

Α.1 Κατ’ αρχήν και τελείως επιγραμματικά διαφαίνεται η τάση στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη λόγω και της οικονομικής κρίσης, να δημιουργούνται νέοι εποπτικοί φορείς γενικά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων  Λόγω της κρίσης ιδρύθηκαν πρόσφατα το European Systemic Risk Board (που εξετάζει και εποπτεύει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυρίως για αποφυγή συστημικών κινδύνων) και το European System of Financial Supervisors (που στοχεύει στην σύγκλιση των διαφόρων εποπτικών αρχών των Κρατών μελών της ΕΕ).
Σε επίπεδο καθαρά Ευρωπαϊκού δικαίου οι νομικές πράξεις που αφορούν τον ενιαίο χρηματοπιστωτικό χώρο εκδίδονται, ως γνωστόν, σύμφωνα με τη διαδικασία της συναπόφασης μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου (άρθρ. 251 ΣυνθΕΚ)
Όμως η εμπειρία από τη ρυθμιστική διαδικασία που είχε ακολουθηθεί μέχρι και τις αρχές της δεκαετία του 2000 κατέδειξε τέσσερις βασικές αδυναμίες:
1ον) τη βραδύτητα μέχρι την τελική υιοθέτηση Οδηγιών ή κανονισμών από τα κράτη μέλη,
2ον) έλλειψη ευελιξίας και ανταπόκρισης του κανονιστικού πλαισίου στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα των αγορών
3ον) ασάφεια, με αποτέλεσμα σημαντικές διαφοροποιήσεις κατά την ενσωμάτωση των Οδηγιών στις Εθνικές Έννομες Τάξεις και
4ον) απουσία διακρίσεων μεταξύ γενικών αρχών και λεπτομερών κανόνων εφαρμογής των γενικών αρχών
Α.2. Ας σταθούμε λίγο στη «MiFID», που παρουσιάζει και μεγαλύτερο πρακτικό ενδιαφέρον αυτή την στιγμή για την Ελλάδα. Τι είναι η «MiFID» και τι αλλάζει? Είναι το νέο πλαίσιο που διέπει την παροχή επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την οργάνωση και δραστηριοποίηση των εταιριών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) στην Ευρώπη, που έγινε Νόμος του Κράτους (ν.3606/2007). Σκοπεύει στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς, με την αύξηση του ανταγωνισμού, της διαφάνειας αλλά και της προστασίας των επενδυτών, μέσα από την εφαρμογή ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου σύγκλισης και εναρμόνισης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Αφορά κυρίως σε μέσα χρηματαγοράς, (έντοκα γραμμάτια, εμπορικά γραμμάτια), κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα), παράγωγα προϊόντα (χρηματοοικονομικά, πιστωτικά, ναυτιλιακά κλπ), συμβάσεις επί διαφορών (CFD’s) και μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια)

(Β΄ Μέρος: Ανάπτυξη από Α. Κοντούρη )

Οι νέες αρχές που υιοθετούνται είναι:
α) κατηγοριοποίηση πελατών (π.χ. ιδιώτες, επαγγελματίες και επιλέξιμοι αντισυμβαλλόμενοι)
β) Αξιολόγηση και έλεγχος καταλληλότητας και συμβατότητας πελάτη και προϊόντος (προσυμβατική και μετασυμβατική ενημέρωση
γ) πολιτική της λεγόμενης «βέλτιστης εκτέλεσης» και σωστή διαχείριση εντολών πελάτη
δ) Αυξημένες υποχρεώσεις πληροφόρησης (ανάλογα με την κατηγορία του πελάτη πρέπει να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση)
ε) Αρχή της διαφάνειας των συναλλαγών (προ- και μετασυναλλακτική διαφάνεια, παροχή αυξημένης πληροφόρησης κλπ)
Πώς όμως επιτυγχάνεται η αποτελεσματική εφαρμογή του Ν. 3606/2007? σχηματικά, σε οκτώ (8) βήματα:
Βήμα 1ο: Υποχρέωση από όλες τις ΕΠΕΥ ορισμού πιστοποιημένων στελεχών ανά κατάστημα
Βήμα 2ο: Καθορισμός ενημερωτικού υλικού για παροχή επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών
Βήμα 3ο: Υποδοχή και Κατηγοριοποίηση του πελάτη – επενδυτή
Βήμα 4ο: Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τον καθορισμό του επενδυτικού προφίλ του πελάτη
Βήμα 5ο: Ενημέρωση του πελάτη για τα διαθέσιμα επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες και παράδοση σε αυτόν του ενημερωτικού υλικού προς ουσιαστική μελέτη
Βήμα 6ο: Υπογραφή της σύμβασης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και των παραρτημάτων αυτής  και συμπλήρωση των λοιπών εξειδικευμένων εντύπων ανά προϊόν για την πραγματοποίηση της συναλλαγής
Βήμα 7ο: Πραγματοποίηση της συναλλαγής και παράδοσης του παραστατικού συναλλαγής στον επενδυτή
Βήμα 8ο: Ενημέρωση στον επενδυτή για το είδος και για τη μορφή της ενημέρωσης που θα λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα
(Βήμα 9ο: Ολοκλήρωση συνάντησης και αρχειοθέτηση)
Ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής έχει οριστεί η 01-11-2007.
Α.3. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και συγκεκριμένα κατά το άρθρ. 105 παρ. 6 της ΣυνθΕΚ καθιερώνεται η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναχθεί στο μέλλον σε μια υπερεθνική εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, χωρίς βεβαίως να έχει οριστεί μέχρι στιγμής ούτε ποιοι φορείς παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα υπάγονται στην εποπτεία της, ούτε ποια η διάρθρωση των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν γένει, ούτε και ποιες σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Κρατών - Μελών.

Β. ΠΡΟΛΗΨΗ – ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΝΟΜΗΣ ΤΑΞΗΣ
Β.1-2-3 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ενδεικτικά)
Β.1. πολλά άρθρα του ΑΚ, πέραν της ενδοσυμβατικής ή αδικοπρακτικής ευθύνης, όπως π.χ.
Ευθύνη από τις διαπραγματεύσεις (197, 198 ΑΚ) όπου καθιερώνεται, όπως νομολογιακά έχει κριθεί η υποχρέωση Συναλλακτικής επαφής, διαφώτισης και θεραπείας από την πλευρά μιας ΕΠΕΥ, υποχρέωση ενημέρωσης για κινδύνους μιας συναλλαγής και υποχρέωση περί μη δημιουργίας εντυπώσεων περί δήθεν εγγυημένης απόδοσης της σκοπούμενης επένδυσης.
Περαιτέρω, ΑΚ 919 ζημία αντίθετη με τα χρηστά ήθη: αντίθεση στα χρηστά ήθη αποτελεί και η συμπεριφορά κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν μια ΕΠΕΥ αποκρύπτει περιστατικά από τον αντισυμβαλλόμενό του
Β.2. Ν. 2251/94 Προστασία Καταναλωτή: ευθύνη του παρέχοντος Υπηρεσίες είναι είτε ενδοσυμβατική είτε αδικοπρακτική: παράνομη συμπεριφορά του παρέχοντος τις υπηρεσίες συναρτάται με την έλλειψη ασφάλειας των υπηρεσιών που αναμένει ο καταναλωτής καθώς και με την ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης του στην συγκεκριμένη αγορά υπηρεσιών -> ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια
Β.2.1. ΥΑ 12263/Β.500/11.04.1997 (Κώδικας Δεοντολογίας ΕΠΕΥ) Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην τρίτη αρχή δεοντολογίας όπου αναφέρεται ρητά «οι εταιρίες που κατά το Νόμο παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες και τα απασχολούμενα από αυτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα οφείλουν να ενημερώνονται σχετικά με τη οικονομική κατάσταση, τους στόχους και την εμπειρία των πελατών τους στον τομέα των επενδύσεων ώστε να παρέχουν τις κατάλληλες επενδυτικές συμβουλές».
Έτσι, και επιγραμματικά μια ΕΠΕΥ ευθύνεται βάσει των διατάξεων του Κώδικα δεοντολογίας για την καταλληλότητα της παρεχόμενης συμβουλής προς τον πελάτη, για την ενημέρωσή του με τρόπο εύληπτο και κατανοητό εφιστώντας την προσοχή του στους αναλαμβανόμενους κινδύνους, το κόστος και τη ρευστότητα της επένδυσης και τα χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από τις άλλες επενδύσεις που έχει κάνει ο πελάτης μέχρι εκέινη την στιγμή, καθώς και σε κάθε άλλο στοιχείο που θα ήταν απαραίτητο σε επενδυτή με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πελάτη για τη διαμόρφωση της επενδυτικής του απόφασης.
Β.2.2 Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί και η ΥΑ Ζ1-798/2008 : Καθιερώνεται η απαγόρευση αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις
Β.3. Εκ του άνω ισχύοντος Νομικού Πλαισίου συνάγονται οι πιο κάτω Βασικές Υποχρεώσεις των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών
α) Παροχή πληροφοριών στους αντισυμβαλλομένους πριν την σύμβαση αλλά και κατά την εξελικτική πορεία της ώστε να αποκτούν (σύμφωνα με την καλή πίστη και συναλλακτικά ήθη) γνώση του αντικειμένου της.
β) Υποχρέωση έρευνας και ανάλυσης των αναγκών, στόχων, οικονομικής κατάστασης και εμπειρίας των πελατών – επενδυτών και συνεπώς, πρότασης των κατάλληλων προϊόντων
γ) Υποχρέωση ενημέρωσης και επεξήγησης των όρων της προτεινόμενης σύμβασης, των αναλαμβανόμενων κινδύνων από τον επενδυτή και τις επιπτώσεις της στη διάρθρωση επενδύσεων του χαρτοφυλακίου του
δ) Υποχρέωση αποφυγής παραπλανητικής προβολής  και διαφήμισης τραπεζικών προϊόντων και τέλος
ε) Υποχρέωση αποφυγής αναγραφής καταχρηστικών όρων στις καταρτιζόμενες συμβάσεις
Β.4. ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ χρηματοπιστωτικού συστήματος εν γένει.
Β.4.1. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η ΤτΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 55 Α του Καταστατικού της και του Ν 2076/92, ασκεί την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Ελλάδα, (που συνήθως δραστηριοποιούνται και ως ΕΠΕΥ) επί των υποκαταστημάτων τους που εδρεύουν στην αλλοδαπή, καθώς και επί των Υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με έδρα σε τρίτες χώρες.
Β.4.2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: εποπτική αρχή όλων των επιχειρήσεων επενδύσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια.
Στην έννοια της εποπτείας περιλαμβάνονται ιδίως ο έλεγχος της φερεγγυότητας, της ρευστότητας της κεφαλαιακής επάρκειας και της συγκέντρωσης κινδύνων των ΕΠΕΥ και η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας. Η άσκηση της εποπτικής αρμοδιότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Ως προληπτικά μέτρα νοούνται εκείνα που αφορούν τον έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν για χορήγηση άδεια σε ΕΠΕΥ, την παρακολούθηση της λειτουργίας της όλης χρηματιστηριακής αγοράς, με τον εντοπισμό δημοσιεύσεων  και πληροφοριών που σχετίζονται με την αγορά των τίτλων ή με τη δράση των επενδυτικών εταιριών καθώς και με την ενημέρωση των επενδυτών, διά του ημερήσιου τύπου, με σκοπό την πρόληψη καταστάσεων αντίθετων με το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του επενδυτικού κοινού, που συνήθως δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις της χρηματιστηριακής αγοράς

Β.4.3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (εποπτική αρχή ασφαλιστικών επιχειρήσεων)
Η εποπτική λειτουργία των ελληνικών θεσμικών οργάνων, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις επιβολής προστίμου από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς με αφορμή το σκάνδαλο της LEHMAN κρίνεται με βάσει τη μέχρι τώρα πορεία, γενικά ατροφική, κυρίως λόγω ελλιπούς στελέχωσης και ελλιπών πόρων. Γενικά θα μπορούσαμε με κάθε επιφύλαξη να πούμε πως, με τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα δ ε ν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως η προληπτική προστασία των επενδυτών αυτή την στιγμή και με τα δεδομένα που έχουμε στην Ελλάδα και στο βαθμό που θα έπρεπε να υπάρχει ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ασφάλεια επενδύσεων.

(Γ΄ Μέρος: Ανάπτυξη από Γ. Κόκκα: )

Γ. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Αυτό το επίπεδο, ήτοι αυτό της εξατομικευμένης προληπτικής προστασίας από τον εκάστοτε επενδυτή είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ, καθώς εστιάζει κάθε φορά στις ιδιαιτερότητες του επενδυτικού προγράμματος που προσφέρει η κάθε ΕΠΕΥ
Ενδεικτικά από την εμπειρία του Γραφείου από τέτοιες υποθέσεις:
α) Δεν υπογράφουμε δήθεν έντυπο αίτησης ή όπως αλλιώς κατονομάζεται προς την τράπεζα ή εκάστοτε ΕΠΕΥ, αλλά Σ Υ Μ Β Α Σ Η κατά τις διατάξεις του ΑΚ.
β) Η ΣΥΜΒΑΣΗ δεν (θα έπρεπε να) είναι προδιατυπωμένο έγγραφο, ΑΛΛΑ ελεύθερα διαπραγματεύσιμο βάσει της αρχής της συμβατικής ελευθερίας και των ισχυόντων συναλλακτικών ηθών.
γ) ΠΡΟΣΟΧΗ στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, ιδίως εκείνα που προσδιορίζουν εγγυητική ευθύνη τρίτων φορέων εντός ή εκτός Ελλάδος ή αποκλείουν ή περιορίζουν εγγυητική ευθύνη της ΕΠΕΥ
δ) πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ διαφόρων θεμάτων και νομικών εννοιών, όπως εφαρμοστέου δικαίου σύμβασης (κάτι που ναι μεν συνήθως είναι το Ελληνικό αλλά από την άλλη πλευρά απαιτείται ΠΡΟΣΟΧΗ στους κανόνες ενδοτικού δικαίου που συνήθως καταστρατηγούνται), των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των επενδυτών και του εγγυητή ή τυχόν τριτεγγυητών αλλά και του θέματος της πιθανής καταχρηστικότητας Γ.Ο.Σ. ή άλλων άρθρων της σύμβασης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
ε) Προσοχή τέλος στην πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση και εν γένει και όσο αυτό είναι δυνατόν στην ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ του ισχύοντος νομικού πλαισίου προστασίας του επενδυτή (π.χ. όχι εικονικά ερωτηματολόγια στα οποία ανεξαρτήτως του ό,τι και αν απαντήσει κανείς, κατατάσσεται στην επενδυτική κατηγορία που επιθυμεί η εκάστοτε ΕΠΕΥ, κλπ)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Παρατηρείται λοιπόν ότι νομικό πλαίσιο προληπτικής προστασίας επενδυτών υπάρχει τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι προστατευτικές διατάξεις είναι εύκολα καταστρατηγήσιμες. Τα θεσμικά όργανα στοιχειωδώς υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στο έργο τους, ή το κάνουν πολύ αργά για να επιτύχουν προληπτική προστασία.
Λόγω της σοβαρότητας των συνεπειών, τις οποίες πολλοί επενδυτές έχουν προσωπικά βιώσει, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία από τη μαχόμενη δικηγορία, θα ήταν ίσως αναγκαία η προσφυγή σε κατάλληλη Νομική Συμβουλή καλύτερα ΠΡΙΝ την υπογραφή οποιαδήποτε εγγράφου, ασχέτως των οικονομικών γνώσεων που μπορεί να διαθέτει ή να μη διαθέτει κάθε επενδυτής, της όποιας εμπειρίας του από άλλα επενδυτικά προγράμματα ή του κλίματος οικειότητας και εμπιστοσύνης που πιθανόν του δημιουργούν, ειδικά προς αυτό προστεθέντα, όργανα των ΕΠΕΥ.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ομιλία του μέλους του Δ.Σ. κ. Σωτήρη Χαραλάμπους:

Οι δημόσιες προτάσεις εξαγοράς από τη σκοπιά του Ιδιώτη Επενδυτή

Πατήστε εδώ:
www.sed.gr/library/Soteris.pdf

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα κ. Γιάννη Σαρρή:

Θέμα:Η διαχείριση κινδύνου

Πατήστε εδώ:
www.sed.gr/library/Sarris.ppt
(Στο παράθυρο που θα ανοίξει και θα ζητάει κωδικό, πατήστε το δεξί κουμπί που λέει: Μόνο για ανάγνωση)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ομιλία του Αντιπροέδρου κ. Βαγγέλη Νταγκουνάκη:

Θέμα:H  επίδραση  των  spread  στην  Χρηματιστηριακή  Αγορά

Παρατηρώντας  τα  φετινά  τραπεζικά  αποτελέσματα  9μηνου  παρατηρούμε  με  έκπληξη  ότι  το  μεγαλύτερο  μέρος  των  κερδών  τους, που  αποτέλεσαν  ευχάριστη  έκπληξη  διαψεύδοντας  την  συντριπτική  πλειοψηφία  των  αναλυτών, προέρχονταν  από trade  ομολόγων..

Οι  μεγάλες  Ελληνικές  Τράπεζες  επωφελούμενες  και  από  το  φτηνό  χρήμα  που  εύκολα  άντλησαν  από  ΕΚΤ  στις  αρχές  της  χρονιάς  2009  λογω  των  γνωστών  ευνοϊκών  όρων  αναχρηματοδότησης  των  Ευρωπαϊκών  Τραπεζών  για  να  ξεπεραστεί  η  κρίση, αγόρασαν  λοιπόν  στην  κορύφωση  της  κρίσης  τον  Μόρτη  2009  σωρεία  ελληνικών  ομολόγων  με  την  καμπύλη  αποδόσεων  γύρω  στο  300… όταν  αυτά  κατέπεσαν  κοντά  στα  100  τον  Αύγουστο  της  ίδιας  χρονιας,οι  αποδόσεις  ήταν  εκπληκτικές  και  αποδόθηκαν  στο  9μηνο  αφήνοντας  άφωνους  τους  αναλυτές!!!

Όταν  μετά  τον  Οκτώβριο  τα  spread  για  τους  γνωστούς  λογούς  πήραν  την  ανιούσα…μοιραία  οι  τραπεζικές  μετοχές  [που  έχουν  και  ΚΥΡΙΑΡΧΟ  ρολό  στον  Ελληνικό  Δείκτη]  προεξόφλησαν  με  την  πτώση  τους, την  μοιραία  πτώση  της  κερδοφορίας  τους, που  όπως  προείπαμε  εξαρτιόταν  σε  μεγάλο  βαθμό  από  αυτά.

Τα  αποτελέσματα  έτους  είναι  καλό  να  γνωρίζουμε  ότι  ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ  [άσχετα  που  ανέβηκαν  τραγικά  με  την  νέα  χρόνια]  στα  238  της  31  Δεκέμβρη.

Άρα  τα  αποτελέσματα  Τραπεζών  όσο  και  αν  είναι  μειωμένα  στο  έτος, ΔΕΝ  θα ’ναι  τόσο  όσο  προεξοφλούν  οι  σημερινές  τιμές  που  το  spread  έφτασε  κοντά  στα  400!!!

Όσο  για  τα  αποτελέσματα  τρίμηνου  εκεί  οι  τιμές  θα ’χουν  να  κάνουν  με  το  ποσό  θα  κλείσει  το  spread  στις  31  Μόρτη… πρόβλεψη  ιδιαίτερα  δυσχερής  με  τις  σημερινές  συνθήκες...

Άρα  και  η  πορεία  κερδών  των  τραπεζικών  μετοχών, που  για  τους  λογούς  που  αναφέραμε  και  χωρίς  να  υπολογίσουμε  trade  που  γίνονται  ενδιάμεσα  από  τις  ΙΔΙΕΣ..είναι  κάτι  που  είναι  αδύνατο  να  υπολογιστεί  από  τώρα!!!!

Ένα  είναι  βέβαιο...αν  η  χωρά  δεν  χρεοκοπήσει  όπως  στα  spread  στα  400  υποδηλώνουν...τα  τραπεζικά  κέρδη  που  θα  αποτυπωθούν  είτε  στο  3μηνο, είτε  στο  εξάμηνο, μόλις  τα  spread  υποχωρήσουν  στα  του  Αυγούστου  2009  επίπεδα, θα ‘ναι  πολλαπλάσια  των  περσινών!!!

 

Από το γραφείο τύπου του ΣΕΔ


 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις