Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από ΕΚΤΑ-Φωτογραφίες πίτας ΣΕΔ
636 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010
00:29

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΕΔ:
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εποχικότητα Φεβρουαρίου για ΓΔ και Dow Jones

Με απώλειες έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου για το ΧΑ, με το ΓΔ να χάνει 0,24%, υπό την πίεση των τραπεζών που, στην πλειοψηφία τους, έκλεισαν πτωτικά. Η ΚΥΠΡΟΥ κατέγραψε πτώση 2,81%, η MARFB 1,86% και η ΕΤΕ 1,94%.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΓΔ βρέθηκε να ενισχύεται ακόμη και πάνω από 1,00% αλλά κορύφωσε στις 11:50 και από τότε ακολούθησε πτωτική πορεία, παρά το γεγονός πως στο ίδιο διάστημα η Ευρώπη έβρισκε την ανοδική της κατεύθυνση. Τελικά, ο ΓΔ έκλεισε πτωτικά, κόντρα στο διεθνή χρηματιστηριακό καιρό που ήταν θετικός.

Μελετώντας το ενδοημερήσιο γράφημα της ΕΤΕ βλέπουμε πως η μετοχή κορύφωσε την ίδια ώρα, περίπου, με το ΓΔ και με μία γρήγορη πτώση της τον επηρέασε αρνητικά, αποτελώντας για ακόμη μία φορά τροχοπέδη στην ανοδική του προσπάθεια.

Παρά την πτώση του ο ΓΔ έκλεισε πάνω από τις 2000 μονάδες, συμπληρώνοντας 10 συνεδριάσεις δοκιμασίας αυτού του ψυχολογικού ορίου στήριξης. Πάνω από το χαμηλό του, του Μαΐου έκλεισε ο Δείκτης Τραπεζών, ενώ πάνω από το χαμηλό της του Ιουνίου παρέμεινε και η ΕΤΕ.

Από το 2000 και μετά ο ΓΔ έχει κλείσει το Φεβρουάριο με απώλειες σε 7 περιπτώσεις και με κέρδη σε 3. Το 2009 ο Φεβρουάριος είχε φέρει απώλειες πάνω από 10% για το ΓΔ και περισσότερο από 20% για το Δείκτη Τραπεζών. Η τελευταία φορά που κατέγραψε κέρδη ήταν το 2006, όταν και έκλεισε με άνοδο, περίπου, 3%, με το ΔΤΡ να κερδίζει πάνω από 9%. Πριν από αυτό, κέρδη κατέγραψε και το 2005 (7,07%) αλλά και το 2004 (0,45%). Ωστόσο, με συχνότητα ανόδου της τάξης του 30%, στα τελευταία 10 χρόνια, ο Φεβρουάριος δεν είναι, στατιστικά, από τους καλύτερους μήνες για το ΧΑ.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο Ιανουάριος έκλεισε κόντρα στην εποχικότητα του, φέρνοντας απώλειες για τους βασικούς δείκτες. Τεχνικοστατιστικά, ο Φεβρουάριος είναι ένας από τους 2 μήνες του έτους στους οποίους ο Dow Jones έχει μέση απόδοση αρνητική, τόσο στα τελευταία 100, όσο και στα τελευταία 50 και 20 χρόνια. Ωστόσο, στα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα θετικής του απόδοσης είναι 60%. Σε γενικές γραμμές και για τις ΗΠΑ, ο Φεβρουάριος δεν είναι από τους καλύτερους μήνες χρηματιστηριακά.

Επιστροφή στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου ο αριθμός των μετοχών του ΧΑ, που έκλεισαν με κέρδη ήταν μεγαλύτερος από αυτόν με απώλειες. Συγκεκριμένα το 36% των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν έκλεισαν με άνοδο (97 μετοχές), το 34% με απώλειες (85 μετοχές) ενώ το 27% των μετοχών παρέμεινε αμετάβλητο (68 μετοχές).

Στην Ευρώπη, οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση αδύναμα αλλά μετά την ανοδική αντίδραση του ευρωδολαρίου και το θετικό άνοιγμα στις ΗΠΑ ανέκτησαν τη δυναμική τους και έκλεισαν με κέρδη.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις