Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από ΕΚΤΑ
681 αναγνώστες
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010
00:20

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΕΔ:
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Σπάσαν τα πατώματα' στις διεθνείς αγορές μετοχών

Σε μία ακόμη συνεδρίαση που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αστάθεια, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη, αφού πρώτα βρέθηκε να καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Η συνεδρίαση άρχισε με θετικό πρόσημο τόσο εντός όσο και εκτός ΧΑ αλλά στη συνέχεια η πτώση της ΕΤΕ ροκάνισε τα κέρδη του ΓΔ και τον οδήγησε σε αρνητικό έδαφος. Σε όλο αυτό το διάστημα η Ευρώπη παρέμενε θετική, με τους βασικούς δείκτες να δοκιμάζουν μεσοπρόθεσμες στηρίξεις τους.

Στην πορεία, όμως, η εικόνα άλλαξε, καθώς το αρνητικό άνοιγμα των ΗΠΑ προκάλεσε πιέσεις και την Ευρώπη, η οποία κοκκίνισε αλλά αντί αυτό να επηρεάσει αρνητικά το ΧΑ, του .. έδωσε ώθηση και έφερε το ΓΔ πάνω από το μηδέν, κλείνοντας, τελικά με κέρδη 0,66%.

Θετικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης η ΚΥΠΡΟΥ, η οποία έκλεισε με άνοδο 4,19%, ενώ ανοδικά έκλεισε και η ALPHA. Απώλειες για την ΕΤΕ και την Πειραιώς, ενώ μικρά κέρδη κατέγραψε η MARFB.

Ωστόσο, με την τιμή κλεισίματος στις 1985.86 μονάδες, τα επίπεδα κάτω από τις 2000 μονάδες αρχίζουν να γίνονται μία κακιά συνήθεια για το ΓΔ, ο οποίος έχει διαπεράσει προ πολλού τη στήριξη από το χαμηλό του του Μαΐου και Ιουνίου, διαπέρασε τις 2000 μονάδες και πλέον ακροβατεί πάνω από στο χαμηλό του, του περασμένου Απριλίου.  

Πλέον, τον χωρίζουν, περίπου 200 μονάδες, μόνο, από την τιμή που είχε πριν από 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1990 (!) και αν αυτό ακούγεται περίεργο στον επενδυτή του σήμερα, φανταστείτε την αντίδραση που θα είχε ένας επενδυτής του 1990, αν του λέγαμε ότι 20 χρόνια αργότερα ο ΓΔ θα βρισκόταν, περίπου, στα ίδια επίπεδα με τότε. Αυτό αποτελεί άλλη μία τραγική επιβεβαίωση των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να έχει η τεχνική της πολυετούς διακράτησης μετοχών, χωρίς σωστή επενδυτική στρατηγική και σχέδιο και πάνω απʼ όλα χωρίς συγχρονισμό με την αγορά. Ενδιαφέρον είναι πως αν και από το 1990 η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 110%, η ALPHA καταγράφει άνοδο, μόλις, κατά 21,58% ενώ η Eurobank, στο ίδιο διάστημα, καταγράφει απώλειες της τάξης του 37,3%.

Επιστρέφουμε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου η ΕΤΕ κατέγραψε νέο πολύμηνο χαμηλό, με το παράδειγμα της να ακολουθούν τόσο η ALPHA όσο και η Πειραιώς. Αντίθετα η ΚΥΠΡΟΥ αντέδρασε ανοδικά από τη δοκιμασία στήριξης της, από το χαμηλό της του Νοεμβρίου.

Στις διεθνείς αγορές, την Πέμπτη 'σπάσαν τα πατώματα' για πολλούς βασικούς δείκτες μετοχών. Στην Ευρώπη οι DAX, CAC και FTSE βρέθηκαν κάτω από σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις τους, ενώ στις ΗΠΑ, μέχρι αργά το βράδυ, οι βασικοί δείκτες διαπερνούσαν αντίστοιχες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις τους και περνούσαν κάτω από τις τιμές που είχαν στην κορυφή του Οκτωβρίου, παίρνοντας πίσω όλα τα κέρδη των τελευταίων 3,5 μηνών και παρέχοντας επιβεβαίωση στη σχετική πρόβλεψη του κυρίου Παναγιώτου που δημοσιεύσαμε στη στήλη στις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

29/01 14:30  PREMIUM
Πρόεδρε θα παρασταθώ ΚΑΙ...εγώ !

Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα...βραβευθώ ΚΑΙ εγώ για τη...συμβολή μου...ΤΟΤΕ ! :-)
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις