Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από ΕΚΤΑ
598 αναγνώστες
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010
00:15

ΓΔ: οδεύει για 3ο διαδοχικό μήνα πτώσης

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη ο ΓΔ, μετά από 2 διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, που ήταν και το μεγαλύτερο ράλι διαδοχικών συνεδριάσεων από τις 08 Ιανουαρίου. Στο 3FVIP.com διαβάζουμε πως σύμφωνα με το δείκτη Rally Up & Down, στο διάστημα των τελευταίων 2 μηνών ο ΓΔ έχει κατορθώσει να καταγράψει κέρδη σε περισσότερες από 1 συνεδριάσεις, μόλις 2 φορές, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η άνοδος περιορίζεται σε 1 μόνο συνεδρίαση, γεγονός ενδεικτικό της αδυναμίας του.

Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα, έχει καταγράψει 3 ράλι τριών διαδοχικά πτωτικών συνεδριάσεων και 3 ράλι δύο διαδοχικά πτωτικών συνεδριάσεων. Αυτή η τεχνική ένδειξη είναι πολύ χρήσιμη για όσους εμπορεύονται μετοχές στο ΧΑ στο τρέχον διάστημα, καθώς αποτυπώνει μία εικόνα εξαιρετικής αστάθειας και μεγάλου ρίσκου, όπου το άνοιγμα αγοραστικών θέσεων συνοδεύεται από μικρές πιθανότητες καταγραφής κερδών.

Από τον Οκτώβριο, ο ΓΔ έχει κλείσει θετικά για 2 διαδοχικές εβδομάδες μόλις σε μία περίπτωση, ενώ έχει κλείσει με απώλειες για 3 και 2 διαδοχικές εβδομάδες από μία φορά. Αυτό συνεπάγεται ότι και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι χρονικοί κύκλοι αποτυπώνουν ένα περιβάλλον αστάθειας και μεγάλου ρίσκου για όποιον επιδιώκει να ανοίξει αγοραστικές θέσεις στο ΧΑ.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι, πως από ο ΓΔ οδεύει να κλείσει αρνητικά για 3 διαδοχικούς μήνες. Στα τελευταία 5 χρόνια, έχουν υπάρξει μόνο άλλες 2 περιπτώσεις καταγραφής ράλι 3 ή περισσότερων διαδοχικά πτωτικών μηνών. Πηγαίνοντας πιο πίσω και εξετάζοντας την περίοδο 2003 – 2004, η παρουσιάζει τεχνικές ομοιότητες με την περίοδο 2009 – 2010, παρατηρούμε πως μετά το μεγάλο ράλι του 2003, το οποίο ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2004, ακολούθησε μία μεγάλη πτώση 4 διαδοχικά αρνητικών μηνών. Στη συνέχεια και μέχρι το 2008, δεν καταγράφηκε αντίστοιχο πτωτικό ράλι ενώ το μεγαλύτερο αρνητικό σερί ήταν της τάξης των 2 πτωτικών μηνών, στο μίνι κραχ του 2006.

Επιστρέφουμε στη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με την ΕΤΕ να βουλιάζει κατά 4,56%, πιέζοντας το ΓΔ χαμηλότερα, την Alpha να χάνει 4,34% και τη Eurobank 4,93%. Η ΤΤ κατάφερε να κλείσει με άνοδο 1,88%, ενώ η ΚΥΠΡΟΥ και η MARFB κατέγραψαν μέτριες απώλειες.

Ο ΓΔ δοκίμασε την αντίσταση των 2100 μονάδων χωρίς επιτυχία αλλά συνεχίζει να μένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων. Πάνω ή πολύ κοντά σε αντίστοιχες στηρίξεις τους παραμένουν και οι ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, MARFB, ενώ απόσταση ασφαλείας από την αντίστοιχη στήριξη τους διατηρεί και η ΚΥΠΡΟΥ και ΤΤ.

Πάνω από τη στήριξη του, του χαμηλού του Μαΐου –Ιουνίου παραμένει ο ΔΤΡ  Από την αρχή του έτους ο ΓΔ καταγράφει απώλειες της τάξης του 6,53%, με την ΕΤΕ να έχει χάσει 9,83%, την Alpha 16,59%, τη Eurobank 19,29% και την Πειραιώς 19,04%. Στο ίδιο διάστημα η ΚΥΠΡΟΥ καταγράφει απώλειες 7,51%, η MARFB 7,42% ενώ η ΤΤ έχει ‘κρατηθεί’ αξιοπρεπώς, με απώλειες 1,81%.

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενες αναλύσεις μας, η τρέχουσα πτώση έχει, ήδη, προκαλέσει βλάβη στη μακροπρόθεσμη τάση. Έτσι σε ορίζοντα 6 μηνών, ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 8,23% με την ΕΤΕ να έχει χάσει 15,66%. Η Eurobank πρωταγωνιστεί αρνητικά με απώλειες 18,98%, η ΤΤ χάνει 10,52%, ενώ η ΚΥΠΡΟΥ είναι η μόνη από τις τραπεζικές μετοχές που ενισχύεται, με κέρδη 8,57%.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις