Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ένας για όλους και όλοι ... κόντρα στην ΕΤΕ
707 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010
23:32

Ένας για όλους και όλοι ... κόντρα στην ΕΤΕ

Υπάρχουν μεγάλα χρηματιστήρια και μικρά χρηματιστήρια και το ΧΑ εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία. Στα μεγάλα χρηματιστήρια υπάρχουν χιλιάδες μετοχές και πληθώρα κλάδων με ισχυρούς αντιπροσώπους στο βασικό δείκτη και παρόλα αυτά δε λείπουν περιπτώσεις που όλα θυμίζουν .. χειραγώγηση. Σε γενικές γραμμές το ζητούμενο είναι η σωστότερη και μέγιστη δυνατή διασπορά της βαρύτητας που έχουν οι μετοχές που απαρτίζουν το βασικό δείκτη ενός χρηματιστηρίου, ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο δύσκολη η χειραγώγηση του, κάτι το οποίο δημιουργεί το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας στο επενδυτικό κοινό και ένα γενικότερο κλίμα αξιοπιστίας της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς.

Όλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο αλλά μετατρέπονται σε ζήτημα ζωής και θανάτου για ένα μικρό. Το μεγάλο χρηματιστήριο έχει, εξ ορισμού, αυξημένο κύρος και βαρύτητα και αποτελεί, έτσι και αλλιώς, ένα σημαντικό πόλο έλξης κεφαλαίων. Ένα μεγάλο χρηματιστήριο βρίσκεται, συνήθως, σε μία μεγάλη χώρα και έχε πληθώρα εγχώριων επενδυτών. Ακόμη, είναι, κατά κανόνα, διεθνές, προσελκύοντας κεφάλαια απ' όλο τον κόσμο.

Αντίθετα, το μικρό χρηματιστήριο βρίσκεται, συνήθως, σε μία μικρή χώρα και έτσι οι εγχώριοι επενδυτές είναι μετρημένοι, ενώ, κατά κανόνα, δεν είναι διεθνές και χρειάζεται πολύ προσπάθεια και κόπο προκειμένου να καταφέρει να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό. Αν, λοιπόν, ισχύει κάπου περισσότερο το ρητό που λέει πως 'η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι αλλά πρέπει και να και να φαίνεται τίμια' αυτό είναι στα μικρά χρηματιστήρια, όπως αυτό του ΧΑ.

Πόσο 'τίμιο', όμως, φαίνεται το γεγονός ότι η ΕΤΕ έχει βαρύτητα στο ΓΔ περισσότερο από 16%, τετραπλάσια από αυτήν της ΔΕΗ, υπερδιπλάσια από αυτήν του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ και περισσότερο απ' ότι έχουν αθροιστικά 25, περίπου, από τις μετοχές που συμμετέχουν ΓΔ;

Και αν η ΕΤΕ αντιμετωπίζει κάποιο σημαντικό πρόβλημα σε μία δεδομένη περίοδο και η μετοχή της πέφτει; Για ποιο λόγο πρέπει να υποφέρει μαζί της ολόκληρο το ΧΑ; Ή, μιλώντας υποθετικά, αν κάποια οργανωμένα κεφάλαια παρέμβουν έτσι ώστε να χειραγωγήσουν τη μετοχή, γιατί να έχουν, εμμέσως, τη δυνατότητα να επηρεάσουν καταλυτικά και το ΓΔ;

Αν ασχολείστε με το ΧΑ αποκλείεται να μην προσέξατε ότι η ΕΤΕ κατέρρευσε από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, παρασύροντας τις τράπεζες και το ΓΔ μαζί της και πως στο τελευταίο διάστημα λειτουργεί ως τροχοπέδη σε όποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Ακόμη και την Πέμπτη, που ο ΓΔ κατάφερε να κλείσει με κέρδη, η ΕΤΕ δε σταμάτησε να τον 'τραβά' χαμηλότερα και αν δεν ήταν η εκρηκτική άνοδος της ΤΤ που έδωσε θετική πνοή και στις υπόλοιπες τράπεζες, θα θρηνούσαμε άλλη μία πτωτική συνεδρίαση, σε ημέρα που οι διεθνείς αγορές κατέγραφαν κέρδη, καθώς η ΕΤΕ έκλεισε με απώλειες και μάλιστα σημαντικές.

Κοιτώντας τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία, σίγουρα είναι ευχάριστο όταν η ΕΤΕ απογειώνεται, όπως συνέβη το Μάρτιο και σηκώνει μαζί της και το ΓΔ αλλά και πολλές άλλες μετοχές του ΧΑ. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι ένα χρηματιστήριο που βαδίζει στα χνάρια μίας μετοχής αλλά που έχει αυτόνομη δυναμική και πορεία, μέσα στα πλαίσια της οποίας επιβραβεύονται ή τιμωρούνται οι μετοχές των εταιριών που αξίζουν ή όχι. Και κάτι μας λέει, πως αυτό δε συμβαίνει στο βαθμό που θα έπρεπε στο ΧΑ.

Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής ΕΚΤΑ – 3FVIP.com

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις