Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


"Άλλα λέει, άλλα εννοεί μα πάντα τα ίδια κάνει": ποιος είναι;
571 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010
22:12

 Αν και είναι δύσκολο να το έχει ξεχάσει κανείς, με όσα λέγονται και γράφονται καθημερινά για τις αμερικανικές τράπεζες, η τρέχουσα κρίση ονομάστηκε, από το 2007, 'τραπεζική' και είχε ως επίκεντρο τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, οι τράπεζες εκτέθηκαν σε ασύλληπτο και απροσδιόριστο βαθμό σε τοξικά προϊόντα και στην παροχή επισφαλών δανείων, που όταν η πτώση των τιμών κατοικίας πήρε τη μορφή κατάρρευσης, βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο και ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Μερικές τράπεζες αφέθηκαν, πράγματι, να πτωχεύσουν (τραγικότερο παράδειγμα η Lehman) αλλά καθώς, αυτές που πρωταγωνίστησαν στα κερδοσκοπικά όργια του καιρού της οικονομικής ειρήνης και ηρεμίας, ήταν πολύ μεγάλες για να 'πέσουν', στηρίχτηκαν με πακέτα βοήθειας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, με χρηματοπιστωτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους, με την αγορά των τοξικών προϊόντων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Τράπεζα της Νέας Υόρκης) και με μία σειρά άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Οι Αμερικάνοι ιθύνοντες αναγνώρισαν ότι οι τράπεζες λειτούργησαν εξοργιστικά εγωιστικά και ανεύθυνα και έφτασαν να πάρουν στους ώμους τους τόσο μεγάλο τμήμα της οικονομικής ανάπτυξης με κερδοσκοπικές πρακτικές, που όταν ήρθε η ώρα της 'Κρίσης' απείλησαν να τραβήξουν στο βυθό μαζί τους (και σε ένα βαθμό το έκαναν), την παγκόσμια οικονομία. Οι τραπεζίτες παραδέχτηκαν το λάθος τους και οι εκπρόσωποι του έξυπνου χρήματος εγγυήθηκαν πως το πάθημα τους έγινε μάθημα και θα λάμβαναν κάθε μέτρο ώστε να αποφευχθεί ένα αντίστοιχο σενάριο στο μέλλον.

Μεγάλη μπουκιά φάει αλλά μεγάλη κουβέντα μη λες', μας θυμίζει, όμως, η λαϊκή ρήση και 2,5 χρόνια από τη σηματοδότηση της κρίσης, οι Αμερικανικοί ιθύνοντες, οι οικονομολόγοι και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, ποντάρουν, για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, στις .... τράπεζες!

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη του S&P 500 στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο του 2009, για τους 6 από τους 10 βασικούς κλάδους αναμένεται .. συρρίκνωση κερδών σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008, το οποίο ήταν ένα από τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, για τον S&P 500 ως σύνολο, προβλέπεται αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 62,1% και αυτό, γιατί όλοι ποντάρουν στην αύξηση των κερδών του τραπεζικού / χρηματοοικονομικού κλάδου κατά 120,1%! Δηλαδή εν μέσω της χειρότερης κρίσης των τελευταίων 80 ετών και την ώρα που κλάδοι όπως αυτός της βιομηχανίας, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, βλέπουν τα κέρδη τους να βουλιάζουν, ο τραπεζικός / χρηματοοικονομικός κλάδος, ο οποίος ήταν και ο άμεσα υπεύθυνος για την κρίση, αναμένεται να καταγράψει αύξηση κερδών κατά 120,1%.

Και καθώς η αύξηση των εταιρικών κερδών, θεωρητικά, είναι αυτή που μπορεί να δικαιολογήσει και την αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών, η χρηματιστηριακή ανάπτυξη του 2009, με τους βασικότερους δείκτες μετοχών να καταρρίπτουν ανοδικά ρεκόρ πολλών δεκαετιών, δικαιολογείται από την ανάπτυξη των χρηματιστηριακών / τραπεζικών εταιριών, οι οποίες, όμως, σε ένα μεγάλο βαθμό, παρουσιάζουν αυξημένα εταιρικά κέρδη εξαιτίας της αύξησης των χρηματιστηριακών τιμών τους.

Έτσι, αποδεικνύεται ότι το σύστημα είναι απόλυτα τραπεζοκεντρικό και ό,τι και αν τάξει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (που στην τελική ανάλυση πάλι τράπεζα είναι), η κατάσταση δεν αλλάζει και η ανάπτυξη θα περνά πάντα μέσα από τις τράπεζες με όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και συμμετέχοντες σε αυτούς να πρέπει να πληρώσουν το απαιτούμενο τίμημα για να μείνουν εντός συστήματος, με τον ίδιο τρόπο που οι οδηγοί πρέπει να πληρώσουν διόδια προκειμένου να παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο και να μη βρεθούν να διασχίζουν βουνά και λαγκάδια προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής ΕΚΤΑ - 3FVIP.com

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις