Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Σχόλιο από ΕΚΤΑ-Τεχνική Ανάλυση από ΚΑΡΒΥ
887 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010
21:43

Μήπως το ΧΑ πρέπει να προστατευθεί από την...ΕΤΕ;

Αν έτυχε να λείπετε στον .. Άρη, το τελευταίο διάστημα και δεν ακούσατε πως η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, θεωρούμενη ότι βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, ότι δε θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, ότι κινδυνεύει με πτώχευση αλλά και πως εξαιτίας της τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση σε κάποιες συνεδριάσεις (ναι ειπώθηκε και αυτό από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων), τότε ίσως να ξαφνιαστήκατε με την είδηση της Τρίτης, πως η Κομισιόν θεωρεί αναξιόπιστα τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Αν, όμως δεν απουσιάζατε και ειδικότερα αν είσαστε παρών και όλες τις υπόλοιπες φορές που ακούστηκαν αντίστοιχες κατηγορίες περί αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, τότε η είδηση δεν πρέπει να σας προκάλεσε καμία έκπληξη.

Δεν υπάρχει κάτι το καινούριο στον τρόπο που οι ειδήσεις διαχειρίζονται από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία διατηρούν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το έξυπνο χρήμα, λειτουργώντας συχνά επιλεκτικά και όχι πάντα με αντικειμενικότητα, όταν παρουσιάζουν θέματα με διεθνές ενδιαφέρον. Το ιδανικότερο για μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι να αποφύγει τα 'φώτα της δημοσιότητας' και να λειτουργήσει ώριμα και συνεσταλμένα, κρατώντας σε μία τάξη τα οικονομικά της και αποτρέποντας τους διεθνείς κριτές και 'σωτήρες' να εισβάλλουν στα 'οικογενειακά' της, παραβιάζοντας το οικονομικό της 'άσυλο'. Δυστυχώς η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να γίνεται βορρά στο στόμα των διεθνών κερδοσκόπων και των διεθνών επικριτών της και μάλιστα, όχι πάντα, χωρίς δική της, αντικειμενική ευθύνη.

Και καθώς η διάκριση ανάμεσα στην πραγματική και τη χρηματιστηριακή οικονομία γίνεται όλο και πιο δύσκολη και όσο χρηματιστηριακές αγορές, αγορές ομολόγων και επιτοκίων, εμπορευμάτων και νομισμάτων συνδέονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους επηρεάζοντας την οικονομική πραγματικότητα ταχύτητα και καταλυτικά, τα οικονομικά παραστρατήματα θα δικαιολογούν απόλυτα τη χρηματιστηριακή τιμωρία παρά το γεγονός ότι, στην πραγματικότητα, δε συνδέονται πάντα μεταξύ τους με τρόπο τόσο απλό και άμεσο όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Έτσι, στην ανακοίνωση των αρνητικών οικονομικών ειδήσεων της Τρίτης (οικονομικό παραστράτημα), το ΧΑ κατέρρευσε χάνοντας 5% και τα ομόλογα υπέστησαν νέα πτώση, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας (χρηματιστηριακή τιμωρία). Στην ουσία, όμως, αυτό που συνέβη ήταν να ασκηθεί και πάλι ισχυρή αρνητική παρέμβαση στην ΕΤΕ, με εντολές πώλησης από τους γνωστούς χρηματιστηριακούς λογαριασμούς σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και να πιεστούν τα ελληνικά ομόλογα χαμηλότερα, εξασφαλίζοντας περισσότερα κέρδη στους διεθνείς εμπόρους χρέους.

Η ουσία της κατάρρευσης του ΓΔ την Τρίτη (και πολλών άλλων περιπετειών του), κρύβεται στη δομή του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο ήταν και παραμένει τραπεζοκεντρικό, λες και η Ελλάδα είναι μία μικρή Ελβετία και σε αυτήν οι σημαντικότερες επιχειρήσεις είναι οι τράπεζες. Αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση στις 100, η ΕΤΕ να μπορεί να χειραγωγηθεί από διεθνή κεφάλαια, τότε το γεγονός πως έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα στο ΓΔ κάνει τόσο τον ίδιο όσο και το ΧΑ, πιθανό αντικείμενο χειραγώγησης,

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του 3FVIP.com, ο βαθμός θετικής συσχέτισης ΕΤΕ και ΓΔ (με απλά λόγια της ομοιότητας στην κίνηση και εξάρτησης μεταξύ τους), ξεπερνά, κατά κανόνα, το 90%. Αυτό σημαίνει πως ο ΓΔ, κατά κανόνα, ακολουθεί την κίνηση της ΕΤΕ. Μία παροιμία λέει 'φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά'. Μήπως είναι ώρα να φυλαχτούμε από την πολύ μεγάλη αστάθεια και τις τεράστιες διακυμάνσεις της ΕΤΕ, αλλάζοντας τη δομή του ΓΔ και μοιράζοντας καλύτερα τη βαρύτητα που έχουν οι μετοχές που τον απαρτίζουν;

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τεχνική Ανάλυση από ΚΑΡΒΥ:

Μετα απο το σημερινο σοκ της αγορας καλα θα ηταν να το δουμε και μια απο ολιγη τεχνικη εικονα.
Οι λοριδες bolliger  μας δινουν μια πραγματικη αποτυπωση των οριων που μπορει να κινηθει η αγορα.
Αρα λοιπον 2100-2350 χοντρικα.
Και αυτο συμβαινει γιατι η αγορα αν και δινει αλλη αισθηση ,εχει μπει σε ταλαντωση ,βγαινοντας πριν 2 συνεδριασεις απο την πτωτικη ταση που ηταν.
Αρα προς το παρον ευρως 2350-2100 και βλεπουμε πως θα εξελιχθει το ολο σκηνικο.
Ο δεικτης volatility ειναι ανοδικος πανω του μηδενος με αποτελεσμα να αρχιζει η αγορα να αποτελει διχογνωμια αποψεων για την κατευθυνση της.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις