Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


H απογείωση των αμερικανικών τραπεζών βοηθά το ΧΑ για 2η διαδοχική συνεδρίαση
595 αναγνώστες
Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010
01:31

Είναι γνωστή στους αναγνώστες μας η θέση της στήλης, ότι το ΧΑ υπέφερε μία δριμεία πτώση από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, όχι τόσο εξαιτίας των αρνητικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία, τα οποία είναι γνωστά τοις πάσι εδώ και χρόνια, όσο εξαιτίας της πτώσης των τραπεζικών κλάδων των διεθνών χρηματιστηρίων, η οποία απομάκρυνε κεφάλαια και από τον τραπεζικό κλάδο του ΧΑ.

Η διαφορά μεταξύ των διεθνών χρηματιστηρίων και του ΧΑ, ωστόσο, είναι ότι ενώ στα πρώτα υπάρχουν πολλοί μεγάλοι κλάδοι που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο σε μία πτώση του κλάδου των τραπεζών, στο δεύτερο (το ΧΑ) ο κλάδος τον τραπεζών αποτελεί, σχεδόν, ολόκληρο το ΓΔ. Έτσι, όταν τα οργανωμένα κεφάλαια 'πουλούν τράπεζες' διεθνώς, για τον οποιοδήποτε λόγο, το ΧΑ υποφέρει υπέρμετρα σε σε σχέση με τους διεθνείς εταίρους του ή σε σχέση με μεγαλύτερα από αυτό χρηματιστήρια.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η κορύφωση του ΓΔ στα μέσα Οκτωβρίου, έλαβε χώρα, μόλις, 3 συνεδριάσεις μετά την κορύφωση του αμερικανικού κλάδου τραπεζών, ούτε ότι ο πυθμένας του Ιουλίου συνέπεσε την ίδια ακριβώς ημέρα για τους 2 δείκτες (ΓΔ και δείκτη τραπεζών ΗΠΑ). Ούτε, όμως, αποτελεί και σύμπτωση πως η άνοδος των τελευταίων 2 συνεδριάσεων του ΓΔ, ήρθε μετά την απογείωση του δείκτη τραπεζών ΗΠΑ, ο οποίος πέταξε από τις 42,5 στις 47 μονάδες μέσα σε 4 συνεδριάσεις.

Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν με άνοδο και την Πέμπτη, επεκτείνοντας τα κέρδη που κατέγραψαν την προηγούμενη ημέρα, με την ΚΥΠΡΟΥ να πρωταγωνιστεί άνευ ανταγωνισμού, κερδίζονται 6,4%, τη MARFB να ενισχύεται κατά 2,08% και την ΕΤΕ κατά 1,61% . Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί και ο ΓΔ κατά 1,43%, ενώ θετικά επηρεάστηκαν και η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση, με τους σχετικούς δείκτες να κλείνουν με άνοδο 0,78% και 0,97% αντίστοιχα.

Το θετικότερο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, είναι ότι ο ΓΔ απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από το χαμηλό του, του Ιουλίου, όπου και εντοπίζεται η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη στήριξη του για την ώρα. Επίσης, η ΕΤΕ, η μετοχή με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΓΔ, έχει καταφέρει και αυτή να απομακρυνθεί από το χαμηλό της του Ιουλίου, το οποίο δεν άγγιξε ούτε στο ζενίθ της πρόσφατης πτώσης της.

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, ο ΓΔ και αρκετές τραπεζικές μετοχές έχουν μετατρέψει τη βραχυπρόθεσμη τάση τους σε θετική, κάτι που έχει να συμβεί από το τελευταίο μίνι ράλι που καταγράφηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στον πρώιμο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα του ενός μήνα, η τάση αναγνωρίζεται, επίσης, ως θετική, ενώ στον ώριμο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει πτωτική και στο μακροπρόθεσμο πλάγια.


www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

08/01 10:43  OLDFOX
Αγαπητοί κύριοι.
Καθώς δεν έχει πέσει στην αντίληψήν μου αν ο ΣΕΔ έχει πάρει θέση δια το μέτρο της κυβέρνησης να επιβάλει φόρους κλίμακος στα μερίσματα και στις υπεραξίες των μετοχών ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτό το μέτρο καθώς σίγουρα θα επιβαρύνει κατά πολυ τους επενδυτες?
08/01 17:12  Babis Englezos
Αγαπητέ φίλε,

Ο ΣΕΔ είναι αντίθετος στη φορολόγηση των μερισμάτων, αλλά και της υπεραξίας μετοχών για τους εξής λόγους:

1. Τα μερίσματα κατ'αρχήν φορολογούνται ήδη στην πηγή τους, επομένως η επί πλέον φορολόγηση τους κινείται στα όρια της συνταγματικότητας. Αν το μέτρο δεν είναι αντισυνταγματικό είναι τουλάχιστον άδικο και για έναν άλλο λόγο.
Τα έσοδα που έχει ένας επενδυτής από μερίσματα είναι έσοδα "υψηλού ρίσκου"
Δηλαδή μπορεί κάποιος να εισπράξει 1000-2000 Ευρώ από μερίσματα, αλλά ταυτόχρονα να χάσει 10.000 Ευρώ από τις μετοχές που αναλογούν σε αυτά τα μερίσματα. Είναι άδικο λοιπόν να συγκρίνει κανείς τα έσοδα από μερίσματα, με τα έσοδα από μισθούς ή συντάξεις και να λέει:"Αφού φορολογούνται οι μισθοί και οι συντάξεις γιατί να μη φορολογηθούν και τα μερίσματα".

2. Η υπεραξία μετοχών θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει κάποια λογική, εφ' όσον υπολογίζονται και οι ζημιές τουλάχιστον σε ετήσια βάση.
Όμως και εδώ υπάρχει ένσταση γιατί οι ξένοι επενδυτές, αλλά και αρκετοί εγχώριοι, επενδύουν στο Χ.Α. μέσω κάποιας άλλης πλατφόρμας στο εξωτερικό και είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να φορολογηθούν οι τυχόν υπεραξίες τους.
Έχουμε δηλαδή έναν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των εγχώριων Θεσμικών και Ιδιωτών επενδυτών, που για κάποιους λόγους αδυνατούν να επενδύσουν μέσω πλατφόρμας στο εξωτερικό, οι οποίοι τελικά θα είναι οι μόνοι που θα φορολογηθούν.

Θα μπορούσαμε όμως να συμφωνήσουμε, εφ' όσον βρεθεί ένας τρόπος ώστε αφ' ενός μεν η φορολόγηση των μερισμάτων και των υπεραξιών να ενσωματώνει τις ζημιές και το ρίσκο που έχει η επένδυση σε μετοχές, αφ' ετέρου δε, να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη φορολόγηση για ΟΛΟΥΣ όσους επενδύουν στο Χ.Α.

Στην Βραζιλία πάντως που εφαρμόστηκε το μέτρο το Χρηματιστήριο κατέρρευσε για αρκετές εβδομάδες.

Αυτές είναι οι θέσεις μας αγαπητέ φίλε τις οποίες έχουμε γνωστοποιήσει στους αρμόδιους και θα συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να εισακουστούμε.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις