Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Εποχικότητα Ιανουαρίου: τί να περιμένουμε από τον 1ο μήνα του 2010
598 αναγνώστες
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009
16:52

Με το Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά και το 2009 να μας αποχαιρετά είναι ενδιαφέρον να ρίξουμε μία ματιά στην εποχικότητα του Ιανουαρίου. Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές και με παράδειγμα τον Dow Jones, η τεχνική στατιστική ανάλυση δείχνει πως στα τελευταία 100 χρόνια ο Dow Jones κλείνει με μέση απόδοση +0,97% τον Ιανουάριο με συχνότητα ανόδου της τάξης του 63%.

Στα τελευταία 50 χρόνια ο Dow έχει μέση απόδοση θετική, με κέρδη 1,10% τον Ιανουάριο και συχνότητα ανόδου 64%. Στα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο, ο Dow έχει μέση απόδοση αρνητική, με απώλειες 0,12%, παρά το γεγονός πως η συχνότητα ανόδου παραμένει αξιόλογη, στο 60%. Αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της πολύ αρνητικής απόδοσης που καταγράφηκε κατά τον Ιανουάριο του 2008 και 2009, όταν ο Dow έχασε 4,63% και 8,84% αντίστοιχα.

Στο ΧΑ, ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά τον Ιανουάριο μόλις 4 φορές στα τελευταία 10 χρόνια, συχνότητα η οποία δεν είναι θετική. Γενικότερα, τεχνικοστατιστικά, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι μήνες του έτους με την καλύτερη συχνότητα θετικής απόδοσης για τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα για τον Dow Jones και αυτή η παράδοση επιβεβαιώθηκε και φέτος. Αντίθετα, ο Ιανουάριος δεν είναι ούτε από τους καλύτερους αλλά ούτε και από τους χειρότερους σε απόδοση μήνες.

Αυτό που έχει σημασία, προς το παρόν, είναι πως το 2009 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο και σημαντικά κέρδη για τα περισσότερα χρηματιστήρια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑ και το μεγάλο κραχ του 2008 είναι πλέον παρελθόν. Θυμίζουμε πως τέτοιο καιρό πέρυσι ο Dow Jones έκλεινε τη χρονιά με απώλειες 33,84%, όταν η προηγούμενη χειρότερη απόδοση του στα τελευταία 20 χρόνια ήταν -16,76%, το 2002.

Δεν είναι, ίσως, συμπτωματικό, πως οι δύο χειρότερες χρονιές σε απόδοση του Dow στη δεκαετία που ολοκληρώθηκε, σηματοδότησαν και σημαντικούς πυθμένες. Η χρονιά μετά το 2002 ήταν έντονα θετική, ενώ η αμέσως επόμενη (2004) κινήθηκε πλάγια για το μεγαλύτερο διάστημα, πριν φέρει νέα υψηλά 2ετίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Μέχρι στιγμής η διεθνής αγορά μας έχει δείξει πως έχει περάσει σε μία θετική αλλά αδύναμη τάση, η οποία συντήρησε, κυρίως και δεν επέκτεινε τα κέρδη στους τελευταίους 2,5 μήνες (θετικότερη εξαίρεση ο Nasdaq).

Ο ΓΔ αποτέλεσε το μαύρο πρόβατο χρηματιστηριακά, καταγράφοντας μεγάλη πτώση από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, με τις τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν. Πέρα από μία παύση στην πτώση, δεν κατάφερε να πετύχει τίποτε άλλο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ο οποίος ήταν άλλος ένας χαμένος μήνας για το ΧΑ

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις