Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Αλλάζει το status quo στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη
703 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009
21:47

7o Συνέδριο ΣΕΔ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλλάζει το status quo στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη

Οι χρηματιστηριακές μεταβολές επηρεάζουν την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων και μετά από 2 χρόνια εξαιρετικής αστάθειας όπου η αγορά υπέστη το μεγαλύτερο κραχ από το 1929 για να ακολουθήσει η μεγαλύτερη άνοδος 9αμήνου από το 1933 (στις ΗΠΑ), είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου.

Το τέλος του 2008, βρήκε το αμερικανικό χρηματιστήριο στην 1η θέση της λίστας με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση, καταλαμβάνοντας το 32,75% της συνολικής παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης. Στο κλείσιμο του 2009 η κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί στο 29,61% της παγκόσμιας αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάταξη και έτσι οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.

Στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά, είναι η Ιαπωνία, με το χρηματιστήριο της να αποτελεί το 7,68% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης, όταν το στα τέλη του 2008 ήταν το 10,28%. Στην 3η θέση βρίσκουμε την Κίνα, της οποίας η χρηματιστηριακή αγορά καταλαμβάνει, ήδη, το 7,27% της παγκόσμιας, κάνοντας ένα δυνατό ανοδικό άλμα μέσα στο 2008 από το 5,61%. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, είναι πολύ πιθανό το χρηματιστήριο της Κίνας να είναι το 2ο μεγαλύτερο του κόσμου στο τέλος του 2010.

Στην 4η θέση βρίσκεται η Βρετανία, της οποίας η συμμετοχή στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε το 2009 από το 6,21% στο 6,49%, ενώ στην 5η θέση βρίσκουμε το Χονγκ Κονγκ με αύξηση της συμμετοχής του στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση από το 4,11% στο 5,07%. Έτσι, στην 1η 5άδα βρίσκουμε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και 3 ασιατικά χρηματιστήρια. Τη 10άδα συμπληρώνουν η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία.

Η Ελλάδα λαμβάνει την 37η θέση ως προς το ποσοστό της συμμετοχής της στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση, το οποίο φτάνει στο 0,25% από 0,29% που ήταν στο τέλος του 2008. Η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Δανία έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από την Ελλάδα, η οποία έχει αρχίσει να συρρικνώνεται επικίνδυνα και αν η τάση αυτή συνεχιστεί ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα στην πορεία και δεχτεί πιέσεις για υποβάθμιση της σε αναδυόμενη από αναπτυγμένη αγορά.

Από τα 37 χρηματιστήρια της έρευνας του 3FVIP.com, το ελληνικό έχει υποστεί την 7η μεγαλύτερη μείωση στην κεφαλαιοποίηση του κατά το 2009, με 1ο στη σχετική λίστα αυτό του Κουβέιτ, 2ο της Ιαπωνίας, 3ο της Φινλανδίας, 4ο της Ισπανίας, 5ο της Ελβετίας, και 6ο της Ιταλίας. Τη σχετική 10άδα συμπληρώνει στην 7η θέση το χρηματιστήριο της Γερμανίας, στην 8η της Γαλλίας στην 9η των ΗΠΑ και στην 10η της Σαουδικής Αραβίας.

Αντίθετα, στην 10άδα με τη μεγαλύτερη αύξηση στη συμμετοχή τους στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση βρίσκουμε στην 1η θέση τη Βραζιλία με ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2008 της τάξης του 58,2% και ακολουθούν η Ινδονησία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Αναδεικνύεται, έτσι, μία τάση συρρίκνωσης των μεγάλων, διεθνών χρηματιστηρίων και ανάπτυξης των αναδυόμενων. Καθώς οι αναδυόμενες αγορές, σήμερα, περιλαμβάνουν χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Τουρκία κλπ, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες σε έκταση και πληθυσμό, η χρηματιστηριακή τους ανάπτυξη αλλάζει το διεθνή χρηματιστηριακό χάρτη και φέρνει μεγάλες ανακατατάξεις. Στα επόμενα χρόνια είναι πιθανό η κεφαλαιοποίηση της Βραζιλίας να περάσει αυτήν της Γερμανίας και ίσως και του Καναδά, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την κεφαλαιοποίηση της Ινδίας. Σε μία τέτοια περίπτωση στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας θα βρίσκουμε τις ΗΠΑ, με τις οποίες η απόσταση θα κλείνει όλο και περισσότερο και αμέσως μετά την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Γερμανία, δημιουργώντας ένα χρηματιστηριακό χάρτη όπου οι αναδυόμενες αγορές θα είναι μεγαλύτερες από τις αναπτυγμένες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στη χρηματιστηριακή ιστορία.

Προς το παρόν, τη διατήρηση του υπάρχοντος χρηματιστηριακού status quo εγγυάται το γεγονός ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο καταλαμβάνει το 29,61% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης, ποσοστό που είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ωστόσο, με τις ΗΠΑ να έχουν σημειώσει μείωση ΄το 2009 στο ποσοστό συμμετοχής τους στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση κατά 9,8% σε σχέση με το 2008, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψε από το Μάρτιο τη μεγαλύτερη άνοδο του σε 9άμηνο από το 1933, υποδηλώνει ότι δεν είναι τόσο το ίδιο που χάνει σε μέγεθος όσο αυτά των αναδυόμενων αγορών που κερδίζουν.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις