Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Σε υψηλό διετίας η επενδυτική ψυχολογία στις ΗΠΑ αλλά σε άνοδο ο δείκτης φόβου στο ΧΑ
567 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009
00:05

Το τελευταίο διάστημα η αμερικανική και η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών έχει περάσει σε πλάγια τάση με τους βασικούς διεθνείς δείκτες να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους αλλά χωρίς να μπορούν να πετύχουν κάτι περισσότερο από αυτό και σίγουρα χωρίς να θυμίζουν τον καλό εαυτό τους, των προηγούμενων μηνών.

Καθώς, όμως, από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο συμπληρώθηκε ένα 9άμηνο με τη μεγαλύτερη άνοδο για τον S&P 500 από το 1933 σε αντίστοιχο διάστημα, η εξέλιξη αυτή θεωρείται απολύτως θετική από τους επενδυτές. Ουσιαστικά, η αγορά πάτησε φρένο στα μέσα Οκτωβρίου και από τότε και στο εξής το έξυπνο χρήμα χρησιμοποίησε τον Dow Jones ως οδηγό της, ώστε να αποφευχθεί μία διόρθωση ή οποία θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας.

Έτσι, από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, ο Dow Jones έχει ενισχυθεί κατά 4,18%, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διεθνή δείκτη, ενώ στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 έχει ενισχυθεί, μόλις, κατά 1,52%, ο Nasdaq κατά 1,49% και ο DAΧ έχει χάσει 0,73%. Στην πράξη, η αγορά δεν έχει πάει πουθενά από τις 15 Οκτωβρίου και μετά αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Dow και τον S&P να καταγράψουν νέο υψηλό έτους, έστω και οριακά.

Έτσι, μέχρι στιγμής βλέπουμε να διαδραματίζεται το σενάριο που περιγράψαμε στην ανάλυση μας με τίτλο: “Μπορεί ο Dow να είναι το κρυφό χαρτί του έξυπνο χρήματος για το τέλος του 2009;” όπου γράφαμε ότι στο 100% των περιπτώσεων από το 1945 και μετά, που ο Dow έφτανε στο Νοέμβριο με κέρδη 10% και πάνω, συνέχιζε, ως δια μαγείας και στο επόμενο 2μηνο καταγράφοντας κέρδη (μοναδική εξαίρεση το 2007 όταν και ακολούθησε το κραχ).

Την ίδια ώρα που ο Dow στήριζε τη διεθνή αγορά μετοχών, με τη μετοχή με τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν να κατακτά όχι απλά νέο υψηλό έτους (IBM) αλλά νέο ιστορικό υψηλό, η ΕΤΕ, η μετοχή με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, βούλιαζε από τα 28 στα 17 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΓΔ να καταγράψει απώλειες της τάξης του 25% και να αποκλίνει εντυπωσιακά από τους διεθνείς δείκτες.

Σε ανάλυση μας ειδικά γι' αυτό το θέμα, είχαμε εξηγήσει ότι η πορεία του ΓΔ μπορεί να απέκλινε από αυτήν των διεθνών δεικτών αλλά ακολουθούσε πιστά αυτήν του κλάδου τραπεζών των ΗΠΑ αλλά και των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι οποίοι κατέγραφαν πτώση. Πράγματι, από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ο αμερικανικό δείκτης τραπεζών έχει υποστεί απώλειες της τάξης του 13,80% που τηρουμένων των αναλογιών δεν απέχουν πολύ από το 25% του ΓΔ (λιγότερο μετά την άνοδο της Τετάρτης).

Με απλά λόγια, η χρήση του Dow από το έξυπνο χρήμα, ως 'εξισορροπιστή' των πιέσεων, παρείχε την απαιτούμενη στήριξη στους διεθνείς δείκτες ώστε να αποφύγουν την πτώση. Αν υπήρχε ένας αντίστοιχος 'εξισορροπιστής ' και στο ΧΑ, όπως για παράδειγμα η ΕΤΕ, τότε ο ΓΔ θα είχε ακολουθήσει ανάλογη πορεία με αυτήν των διεθνών δεικτών. Καθώς, όμως, αυτό δε συνέβη και εφόσον στο ΧΑ οι τράπεζες έχουν τεράστια βαρύτητα στο ΓΔ, με την κατάρρευση τους, κατέρρευσε και αυτός.

Έτσι, με το ΓΔ να έχει υποστεί ένα μίνι κραχ δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι ο δείκτης φόβου των Ελλήνων επενδυτών, έχει αποκτήσει ανοδική τάση από το Νοέμβριο και μετά, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο (στοιχεία από το 3FVIP.com).

Αντίθετα, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο δε διόρθωσε αλλά και ο Dow κατέκτησε νέο υψηλό έτους, ο δείκτης επενδυτικής αισιοδοξίας των Αμερικανών επενδυτών και ο δείκτης αισιοδοξίας των δημοσιογράφων χρηματιστηριακών στηλών στις ΗΠΑ, σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 2ετίας.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις