Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Μίνι κραχ σε μετοχές και ομόλογα
710 αναγνώστες
Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009
22:48

Νέο μίνι κραχ την Τρίτη για το ΓΔ, ο οποίος κατέρρευσε χάνοντας 6,04%, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των 36 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στον κόσμο, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής από το προηγούμενο χαμηλό του και ακόμη πιο κοντά στο χαμηλό του, του Ιουλίου, το οποίο αποτέλεσε στήριξη και στην πτώση του Ιουνίου αλλά και νωρίτερα το Μάιο. Η ημερήσια αυτή πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τις 26 Νοεμβρίου και η 2η μεγαλύτερη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το 3FVIP.com, στις τελευταίες 40 συνεδριάσεις ο ΓΔ έχει χάσει 23%, όσο ακριβώς κέρδισε στην κορυφή του Οκτωβρίου στο ίδιο διάστημα αλλά και όσο ακριβώς έχασε μέσα σε 40 συνεδριάσεις στο χαμηλό του Μαρτίου. Από το 1980 έχουν υπάρξει 18 περιπτώσεις που ο ΓΔ έχασε 20% ή περισσότερο σε διάστημα 40 συνεδριάσεων και στις 10 από αυτές υπήρξε άμεσα, τουλάχιστον, μία βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση.

Το επιτόκιο του 2ετούς ελληνικού ομολόγου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 1998, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 5αμήνου, στο 2,7%. Η άνοδος ρεκόρ ήρθε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch, και έστειλε το επιτόκιο δανεισμού στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο. Το επιτόκιο δανεισμού του 2ετούς ομολόγου έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά από τον Οκτώβριο αλλά απογειώθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά.

Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή του επιτοκίου είναι στο 2,7% όταν τον Αύγουστο του 2008 είχε βρεθεί πάνω από το 5%, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, πέρα από τους γνωστούς και δεδομένους. Το επιτόκιο ξεκίνησε την κάθετη πτώση του από το καλοκαίρι του 2008 και μετά από μία ανοδική έξαρση στα τέλη του 2008, μειώθηκε σε χαμηλό, τουλάχιστον, 3 ετών, το Σεπτέμβριο. Από το Σεπτέμβριο και μετά έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά, καθώς η ρευστότητα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μειώνεται και ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός.

Πρέπει, ίσως, κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό πως η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και το επιτόκιο δανεισμού της εξαρτάται πολύ περισσότερο από το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον παρά από την ίδια την κατάσταση που επικρατεί εντός αυτής. Στην τελική ανάλυση το πρόβλημα του υπερβολικού ελλείμματος και του μεγάλου δανεισμού της χώρας δεν είναι νέο αλλά κλείνει, περίπου, 30 χρόνια, στο διάστημα των οποίων η χώρα δεν είχε ποτέ πρόβλημα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο πως η τάση αύξησης του επιτοκίου του 2ετούς ομολόγου ξεκίνησε από τα τέλη του 2005, όταν κατέρρευσε η αμερικανική αγορά κατοικίας και συνέχισε μέχρι τον Αύγουστο του 2007, όταν η FED και η EKT έκαναν τις πρώτες μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ρεκόρ του 5% επετεύχθη κατά τη διάρκεια του 2008, υπό τη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης και από τότε και μετά η χώρα άρχισε να δανείζεται όλο και φθηνότερα, παρά το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά της στοιχεία δε βελτιώθηκαν.

Αν μπορούμε να δώσουμε μία συμβουλή στη σημερινή αντιπολίτευση, αυτή είναι να προσπαθήσει να αποφύγει τις αναφορές στην ανάγκη δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην πιθανότητα πτώχευσης της χώρας καθώς κάτι τέτοιο και δεν είναι πιθανό να συμβεί και προκαλεί ζημία στη χώρα, όπως αποδείχτηκε από την τελευταία φορά που η αντιπολίτευση της Ελλάδας κατέφυγε σε τέτοιου είδους καταστροφολογία, στα τέλη του 2008. Η οικονομική κρίση είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση και κάθε φορά που κάποιος καταστροφολογεί προκαλώντας πανικό, όπως αυτόν που ζήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή, παίζει, άθελά του, το παιχνίδι του έξυπνου χρήματος και των κερδοσκόπων και οδηγεί τη χώρα σε ακριβότερο δανεισμό, ο οποίος καταλήγει να επιβαρύνει τους πολίτες.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

08/12 22:52  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Για την ακρίβεια, τα πράγματα είναι τόσούτον χάλια που ακόμη και εγώ ήλλαξα τόνον...

:D
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις