Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΧΑ: νοσταλγία για το +1100% της δεκαετίας του '90 προκαλεί το -58% της δεκαετίας που μας αποχαιρετά
563 αναγνώστες
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2009
08:45

7ο Πανελλήνιο Επενδυτικό Συνέδριο
3η Προσυνεδριακή Ημερίδα
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Εταιρική Διακυβέρνηση
Ένα βήμα μπροστά, ή δύο βήματα πίσω;
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Ημερίδα της ΕΕΠΑΜΑ:

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΧΑ: νοσταλγία για το +1100% της δεκαετίας του '90 προκαλεί το -58% της δεκαετίας που μας αποχαιρετά

Το 2009 οδεύει προς το τέλος του και μαζί με αυτό και η χειρότερη δεκαετία για τις οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών από το 1950 και μετά. Είναι μάλλον απίθανο επενδυτές και πολίτες να βρουν πολλά που θα τους κάνουν να την νοσταλγήσουν και το πιθανότερο είναι να την αποχαιρετήσουν με μία αίσθηση ανακούφισης.

Χρηματιστηριακά, η δεκαετία που μας αποχαιρετά ήταν, μέχρι στιγμής, η χειρότερη από αυτήν του '30. Η απόδοση του Dow Jones είναι ενδεικτική αυτού: από το 1900 ο Dow έχει καταγράψει πτώση στη συνολική διάρκεια μόνο 2 δεκαετιών, αυτήν του '30 και της τρέχουσας. Μέχρι σήμερα ο Dow χάνει 9,2% από το τέλος του 1999 ενώ τη δεκαετία του '30 είχε κλείσει με απώλειες 39,5%.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 3FVIP.com, από τις καλύτερες χρηματιστηριακές δεκαετίες ήταν αυτές του '50, με άνοδο 239,5% και του '80, με άνοδο 228,3% ενώ από τις χειρότερες ήταν αυτή του '70, με άνοδο 4,8%. Η δεκαετία του '20 που οδήγησε στο μεγάλο κραχ του 29', κατάφερε να κλείσει με κέρδη 131,7% τα οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερα αν το κραχ είχε λάβει χώρα ένα χρόνο αργότερα. Με την δεκαετία του '20, λοιπόν, να έχει βγει εκτός συναγωνισμού, η νο1 δεκαετία σε απόδοση των τελευταίων 110 ετών, ήταν αυτή του '90, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Dow ενισχύθηκε κατά 317%.

Καθώς υπάρχει μόνο μία ακόμη περίπτωση πτωτικής δεκαετίας, τα τεχνικοστατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε για το τί ακολουθεί την επόμενη δεκαετία περιορίζονται σε αυτήν. Έτσι, μετά το -39,5% του '30, η επόμενη δεκαετία έφερε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος κατέστρεψε πολλές οικονομίες αλλά όχι και των ΗΠΑ, οι οποίες αναδείχθηκαν παγκόσμια δύναμη μέσα από αυτόν, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά τη διάρκεια του ΄40, κατά 33,2%.

Η χρηματιστηριακή ιστορία που διδάσκεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα της ΕΚΤΑ μας δείχνει, πως η υπερβολική αύξηση της ρευστότητας κατά τη διάρκεια του '20, οδήγησε σε μεγάλη χρηματιστηριακή και οικονομική ανάπτυξη αλλά μοιραία και στη δημιουργία φουσκών, καθώς το χάσμα μεταξύ χρηματιστηριακής και πραγματικής οικονομίας μεγάλωσε σε πρωτοφανή, μέχρι τότε, βαθμό. Το αποτέλεσμα ήταν η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ΄30, η οποία μόλυνε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο και συνέβαλλε στην δημιουργία των οικονομικών προϋποθέσεων για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως και το '30, έτσι και η τρέχουσα δεκαετία, έπαιξαν το ρόλο του 'χωνευτηριού' της ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί στις πριν από αυτές. Ειδικά κατά τη διάρκεια του '80 και του '90, ωστόσο, η ρευστότητα έσπασε κάθε ρεκόρ και ενδεικτικό αυτού είναι πως πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση από το 1900 και μετά, που καταγράφηκε άνοδος πάνω από 200% σε 2, διαδοχικές δεκαετίας, δημιουργώντας μία, άνευ προηγουμένου, φούσκα. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει μία δεκαετία όπου 'πληρώθηκαν τα σπασμένα' από την κατάχρηση της ρευστότητας που έλαβε χώρα στις 2 προηγούμενες.

Με βάση, λοιπόν, το ένα και μοναδικό παράδειγμα, πριν το τρέχον, δεκαετίας όπου ο Dow κατέγραψε πτώση, η δεκαετία που ακολουθεί, αναμένεται να είναι δύσκολη οικονομικά αλλά καλύτερη χρηματιστηριακά από αυτήν που φεύγει.

Όσον αφορά στο ΧΑ, ο ΓΔ καταγράφει από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας απώλειες της τάξης του 58%. Αν υπάρχει, λοιπόν, μία δεκαετία που σίγουρα νοσταλγούν οι Έλληνες επενδυτές, αυτή είναι η δεκαετία του '90, όταν ο ΓΔ είχε ενισχυθεί κατά 1101%.


www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις