Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Όταν λείπει ο Dow...βουλιάζουν τα χρηματιστήρια
658 αναγνώστες
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009
22:12

Ήταν 1η Οκτωβρίου του 2009 όταν δημοσιεύσαμε άρθρο του διευθυντή της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικής Ανάλυσης, κυρίου Πάνου Παναγιώτου, με τίτλο: “μήπως είναι ώρα να πάρουμε μερικά κέρδη απ' το τραπέζι;” Την ημέρα δημοσίευσης της ανάλυσης ο ΓΔ βρισκόταν λίγο πάνω από τις 2650 μονάδες και ο κύριος Παναγιώτου υποστήριξε πως η καλύτερη φάση της ανόδου, σε αυτό το στάδιο, ήταν πίσω μας και ότι είχε έρθει η ώρα να κάνουμε αυτό που ξεχνάμε τις περισσότερες φορές, δηλαδή, να βάλουμε μερικά από τα κέρδη μας στην τσέπη.

Από την ημέρα δημοσίευσης της ανάλυσης ο ΓΔ έχει χάσει το 16,39% της αξίας του και ο Δείκτης Τραπεζών το 21,7%. Η ΕΤΕ έχει χάσει 18,37%, η Πειραιώς 28,97% και η MARFΙΝ 27,93%.

Αν είναι να μείνει κάτι από αυτήν την εξέλιξη, αυτό είναι πως οι επενδυτές δεν πρέπει να δίνουν σημασία μόνο στις ευχάριστες τεχνικές ενδείξεις αλλά και σε αυτές που τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμη, στις χρηματιστηριακές αγορές χρειάζεται πέρα από γνώση και πειθαρχία, ώστε να μπορεί η γνώση να εφαρμοστεί σωστά στην πράξη.

Περνάμε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου το ΧΑ βίωσε ένα μίνι κραχ με το 81% των μετοχών του να κλείνει με απώλειες και το ΓΔ να κλείνει στο -6,21%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη σε μία συνεδρίαση από τον περασμένο Νοέμβριο. Η παράδοση θέλει το ΓΔ να κατακτά πρωτιά τόσο κατά τις ανοδικές όσο και κατά τις πτωτικές περιόδους και ο ΓΔ φαίνεται να την τηρεί πιστά. Μετά τη 2η θέση στην Ευρώπη κατά την περίοδο της ανόδου, βρίσκεται στην 1η στη διορθωτική του φάση, υπερβάλλοντας πτωτικά καθώς οι τράπεζες καταρρέουν και μάλιστα την Πέμπτη, βρέθηκε κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στα 36 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.

Η Πέμπτη ήταν μία καταστροφική συνεδρίαση για τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά με τους διεθνείς ευρωπαϊκούς δείκτες στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία να καταγράφουν πτώση πάνω από 3%, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% έκλεισαν και τα χρηματιστήρια στη Σουηδία, το Βέλγιο, την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Κίνα. Ο διεθνής μέσος όρος των 36 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων ήταν -1,85% και δεν είναι συμπτωματικό πως όλα αυτά συνέβησαν σε μία ημέρα που το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό, λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών. Στη μία συνεδρίαση που ο οδηγός Dow έλλειπε, οι αγορές βούλιαξαν.

Ειδικά στο ΧΑ, η πτώση πήρε τρομακτικές διαστάσεις καθώς ο τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε, με την ΕΤΕ να χάνει 9,09% και την MARFIN 15,73%! Στην ανάλυση της Τετάρτης είχαμε γράψει σχετικά: “Ειδικότερα για το ΧΑ, λόγω της δομής του ΓΔ, η άνοδος του Μαρτίου στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου στον τραπεζικό κλάδο, κάτι το οποίο είχαμε προβλέψει, επισημαίνοντας ότι, ουσιαστικά, δεν υπήρχε άλλος δρόμος ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο. Με τις τράπεζες να έχουν καταγράψει μέχρι τον Οκτώβριο κέρδη που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 200% από τα χαμηλά του Μαρτίου και με τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς να μην ακολουθεί τους δείκτες στα νέα υψηλά τους, το ΧΑ βρέθηκε να παθαίνει ό,τι και τα διεθνή χρηματιστήρια, δηλαδή να χάνει την τουρμπίνα ώθησης από τον τραπεζικό κλάδο. Μόνο στην περίπτωση του ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος είναι ... ο ΓΔ και έτσι η διόρθωση του 1ου οδήγησε σε κατάρρευση του 2ου. “

Έτσι, ο ΓΔ βρέθηκε κάτω από το χαμηλό του Αυγούστου κλείνοντας στις 2225 μονάδες , καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ 4αμήνου και ακυρώνοντας περισσότερο από το 80% της ανόδου του 2ου ράλι του.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις