Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Γιατί ο Dow Jones ενισχύεται κατά 7,50% το Νοέμβριο και ο ΓΔ πέφτει κατά 11,67%
544 αναγνώστες
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009
00:07

Από την αρχή του 2009 μέχρι την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, εμπορεύματα και μετοχές ενισχύονται και μακροπρόθεσμα ομόλογα και δολάριο καταγράφουν απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει το πετρέλαιο, έχοντας ενισχυθεί στο διάστημα αυτό κατά 70,45%. Ακολουθούν οι αγορές μετοχών με τον S&P 500 να κερδίζει από την αρχή της χρονιάς 22,41%. Στην πτώση προηγείται το δολάριο, έχοντας υποτιμηθεί, μέχρι στιγμής, κατά 7,50% ενώ τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ έχουν χάσει 4,50%. Από την αρχή της χρονιάς το ΧΑ ενισχύεται κατά 32,81% επιβεβαιώνοντας την ιστορία του που το θέλει να ανεβαίνει περισσότερο από τους διεθνείς δείκτες κατά τη διάρκεια των ανόδων και να υπερβάλλει και στις περιόδους πτώσης.

Μελετώντας τις τάσεις όλων των παραπάνω φαίνονται, ξεκάθαρα, οι μεταξύ τους συσχετισμοί: από την αρχή του έτους και μέχρι το Μάρτιο, το δολάριο ενισχύονταν και τα ομόλογα κινούνταν σταθεροποιητικά. Την ίδια περίοδο πετρέλαιο και μετοχές κατέγραφαν πτώση. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου η εικόνα άρχισε να αλλάζει με το πετρέλαιο να σχηματίζει πυθμένα και το δολάριο κορυφή ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το χαμηλό των μετοχών, στο 1ο δεκαήμερο του Μαΐου, το οποίο υπήρξε κοινό τόσο για τα διεθνή όσο και τα περιφερειακά χρηματιστήρια, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη διεθνούς παρέμβασης και τάσης.

Τα ομόλογα πήραν την κατιούσα, επίσης, το Μάρτιο και έτσι μέσα σε 1 μήνα η 'εξίσωση της πτώσης' έδωσε τη θέση της στην 'εξίσωση της ανόδου', με το πετρέλαιο και τις μετοχές να κινούνται ανοδικά και το δολάριο και τα ομόλογα να σημειώνουν πτώση. Το ΧΑ ακολούθησε τη διεθνή αγορά μετοχών πιστά, ακόμη και κατά τη διορθωτική φάση του Ιουνίου, όταν έπεσε για τον ίδιο αριθμό εβδομάδων με τους διεθνείς δείκτες και σχημάτισε πυθμένα μαζί με αυτούς, για να μετατρέψει τη νέα ανοδική του κίνηση σε νέα υψηλά έτους και πάλι ταυτόγχρονα με τους διεθνείς δείκτες.

Η εξίσωση της ανόδου συνεχίζονταν κανονικά, με το πετρέλαιο να μην ακολουθεί, μεν, τις μετοχές σε νέα υψηλά για το 2009 αλλά να φτάνει στην κορυφή του, του Ιουνίου στα 70 δολάρια, εξασφαλίζοντας ότι η στρόφιγγα της χρηματιστηριακής ρευστότητας παρέμενε ανοιχτή και πως κεφάλαια από την αγορά πετρελαίου θα συνέχιζαν να βρίσκουν το δρόμο τους προς την αγορά μετοχών, στηρίζοντας την άνοδο της.

Με ένα εντυπωσιακό ράλι από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το πετρέλαιο πέταξε στα 80 δολάρια με τις μετοχές να το ακολουθούν κατακτώντας και νέα υψηλά έτους. Το ΧΑ παρέμεινε εντός διεθνούς τροχιάς με το ΓΔ να κατακτά την υψηλότερη τιμή του για το 2009 στα μέσα του Οκτώβρη, μαζί με τους διεθνείς δείκτες αλλά και να διορθώνει στο υπόλοιπο του μήνα, ακολουθώντας τους πιστά για ακόμη μία φορά.

Τότε, στις 2 Νοεμβρίου, με στοιχεία από το 3FVIP.com δημοσιεύσαμε μία ανάλυση με τίτλο: “Dow Jones: μπορεί να είναι το κρυφό χαρτί του έξυπνου χρήματος για το τέλος του 2009;” Σε αυτήν γράψαμε ότι η τεχνική στατιστική ανάλυση φανέρωνε μία στρατηγική του έξυπνου χρήματος σύμφωνα με την οποία μετά από ένα μεγάλο ανοδικό ράλι και καθώς η ρευστότητα και η διάθεση για ρίσκο μειώνονται, παρεμβαίνει στον Dow Jones και τον μετατρέπει σε οδηγό, στηρίζοντας τις αγορές χωρίς να παράγει ιδιαίτερα μεγάλες υπεραξίες.

Από τη σχετική ανάλυση διαβάζουμε τα εξής: 'η συνέπεια του Dow Jones στο να καταγράφει άνοδο στο τελευταίο 2μηνο του έτους, όταν στους πρώτους 10 μήνες έχει ενισχυθεί πάνω από 10%, είναι εντυπωσιακή, καθώς αυτό ισχύει στο 100% των περιπτώσεων από το 1945 μέχρι το 2007! Από τις 28 αντίστοιχες περιπτώσεις από το 1945 και μετά και οι 28 έφεραν κέρδη στο τελευταίο 2μηνο του έτους, ενώ μοναδική εξαίρεση στα τελευταία 65 χρόνια, αποτέλεσε το 2007.Έτσι, αν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος δε φέρουν κέρδη για τον Dow Jones, θα πρόκειται, μόλις, για τη 2η φορά στα τελευταία 65 χρόνια θα έχει συμβεί αυτό.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς πως ο Dow Jones είναι, ίσως, ο πιο συνδεδεμένος με το έξυπνο χρήμα διεθνής δείκτης. Και όταν ένας δείκτης είναι τόσο συνδεδεμένος με το έξυπνο χρήμα και κλείνει με κέρδη στο τελευταίο δίμηνο των ετών που κατέγραφαν άνοδο πάνω από 10% μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή στα πιο ανοδικά έτη, με συχνότητα που αγγίζει το 100% στα τελευταία 65 χρόνια, τότε μυρίζει ... παρέμβαση. “

Πράγματι, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 7,42%, μέχρι στιγμής, οδηγώντας τη διεθνή αγορά υψηλότερα και κατακτώντας περισσότερα κέρδη από οποιονδήποτε άλλο διεθνή δείκτη. Για 1η φορά, όμως, το ΧΑ δεν περπάτησε στο διεθνές χρηματιστηριακό μονοπάτι και μέχρι την Τετάρτη καταγράφει μηνιαίες απώλειες της τάξης του 11,67%% .

Πιστέψτε το ή όχι, ωστόσο, το ΧΑ δε φαίνεται να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση στον κανόνα της ανόδου των επιθετικών επενδυτικών επιλογών και της πτώσης των αμυντικών, καθώς και το πετρέλαιο, μία από τις βασικότερες πηγές επιλογές των οργανωμένων κεφαλαίων στην 1η φάση της ανόδου και μία από τις σημαντικότερες πηγές ρευστότητας για το ράλι των μετοχών, δεν ακολούθησε τις μετοχές καταγράφοντας μηδενική απόδοση, μέχρι στιγμής, στο Νοέμβριο. Επιπλέον, πτωτικά, κατά το Νοέμβριο κινείται ο Nikkei, ο οποίος έχει χάσει, μέχρι τώρα, 6,31%. Αντίθετα, τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, που αποτελούν αμυντική επιλογή επένδυσης, όχι μόνο ενισχύονται κατά 1,25% το Νοέμβριο αλλά και καταγράφουν νέο υψηλό 6αμήνου, φτάνοντας στην υψηλότερη τιμή τους από τον Απρίλιο.

Τέλος, όπως είδαμε σε προηγούμενες αναλύσεις μας, ακόμη και στις ΗΠΑ, όλες οι τεχνικές ενδείξεις φανερώνουν πως το τρέχον ράλι αφορά περισσότερο στους δείκτες και λιγότερο στις μετοχές.

Έτσι, φαίνεται να σχηματίζεται ένα πρώιμο παζλ μείωσης της διαθέσιμης χρηματιστηριακής ρευστότητας και της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, η οποία έχει αποτυπωθεί τόσο στο ΧΑ, που ως μικρό και περιφερειακό χρηματιστήριο επηρεάστηκε άμεσα, ήδη, από τα μέσα Οκτωβρίου, όσο και στην τιμή του πετρελαίου, την κίνηση του Nikkei αλλά και την άνοδο των μακροπρόθεσμων ομολόγων που υποδηλώνει μία μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχές προς ποιο αμυντικές επενδυτικές επιλογές.

Ειδικότερα για το ΧΑ, λόγω της δομής του ΓΔ, η άνοδος του Μαρτίου στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου στον τραπεζικό κλάδο, κάτι το οποίο είχαμε προβλέψει, επισημαίνοντας ότι, ουσιαστικά, δεν υπήρχε άλλος δρόμος ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο. Με τις τράπεζες να έχουν καταγράψει μέχρι τον Οκτώβριο κέρδη που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 200% από τα χαμηλά του Μαρτίου και με τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς να μην ακολουθεί τους δείκτες στα νέα υψηλά τους, το ΧΑ βρέθηκε να παθαίνει ό,τι και τα διεθνή χρηματιστήρια, δηλαδή να χάνει την τουρμπίνα ώθησης από τον τραπεζικό κλάδο. Μόνο στην περίπτωση του ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος είναι ... ο ΓΔ και έτσι η διόρθωση του 1ου οδήγησε σε κατάρρευση του 2ου.

Όσον αφορά στις διεθνείς αγορές, τώρα, το παιχνίδι της συντήρησης της ανόδου απομένει εξ ολοκλήρου στα χέρια του έξυπνου χρήματος και όσο αποφασίζει να παρεμβαίνει επιλεκτικά, στοχεύοντας σε συγκεκριμένες μετοχές που μπορούν να κρατήσουν τους δείκτες υψηλά, το ράλι θα παραμένει ζωντανό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καλό εαυτό του από την 1η φάση της ανόδου.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις