Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Μειώνεται η ρευστότητα, αυξάνεται η...ακρίβεια με την οποία παρεμβαίνει το έξυπνο χρήμα
694 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009
23:49

Αν και ο S&P 500 πέρασε στις τελευταίες συνεδριάσεις, έστω και οριακά, πάνω από το πρόσφατο υψηλό του, κατακτώντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων, οι μετοχές που τον αποτελούν δεν τον ακολούθησαν. Ενώ όταν κατέγραψε το προηγούμενο ανοδικό του ρεκόρ, τον Οκτώβριο, το 22% των μετοχών του τον είχαν ακολουθήσει καταγράφοντας, επίσης, νέο υψηλό 52 εβδομάδων, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 11,6% το Νοέμβριο, που σημαίνει ότι 50% λιγότερες μετοχές από την προηγούμενη φορά επέδειξαν την ίδια δυναμική με το βασικό δείκτη.

Αυτό αποτελεί μία επιβεβαίωση ότι η ρευστότητα είναι λιγότερη απ' ότι στο προηγούμενο ράλι και έτσι διοχετεύεται σε μικρότερο αριθμό μετοχών. Το γεγονός οι δείκτες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και να αποδίδουν περισσότερο από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών, φανερώνει ότι οι όποιες τοποθετήσεις κεφαλαίων λαμβάνουν χώρα κατά το Νοέμβριο, στοχεύουν στις δεικτοβαρείς μετοχές, οι οποίες και μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους δείκτες.

Ενδιαφέρον έχει και η μελέτη του ποσοστού των μετοχών που καταγράφουν νέο υψηλό 52 εβδομάδων, για όλους τους βασικούς επιμέρους κλάδους του S&P 500, ώστε να εντοπίσουμε αυτούς οι οποίοι προσελκύουν τα περισσότερα κεφάλαια και αυτούς που συμμετέχουν λιγότερο στην τρέχουσα άνοδο.

Από τους 10 βασικούς επιμέρους κλάδους, μόνο αυτοί των βασικών καταναλωτικών αγαθών, της υγείας και των τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν μεγαλύτερο ποσοστό στο δείκτη των μετοχών τους που βρέθηκαν σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων έναντι του ποσοστού που είχαν καταγράψει στην τελευταία κορυφή τους. Καθώς και οι 3 αυτοί κλάδοι είναι αμυντικοί, η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική και μας δείχνει μία στροφή των οργανωμένων κεφαλαίων προς λιγότερο επιθετικές επιλογές, όσο το ράλι των μετοχών συνεχίζεται.

Δηλαδή, ενώ το έξυπνο χρήμα ασκεί θετική παρέμβαση και σπρώχνει τους διεθνείς δείκτες υψηλότερα, η ρευστότητα δεν είναι αρκετή ώστε να ακολουθήσει σημαντικό ποσοστό των μετοχών αλλά και η επενδυτική στρατηγική των οργανωμένων κεφαλαίων 2ης κατηγορίας τα κατευθύνει από τις πιο επιθετικές στις περισσότερο αμυντικές επιλογές.

Αναζητώντας τους ουραγούς του πρόσφατου ράλι, εντοπίζουμε τον κλάδο ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς, ενώ κατά τη διάρκεια κατάκτησης του προηγούμενου υψηλού του το 62% των μετοχών του ακολούθησαν καταγράφοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων, στην παρούσα φάση το ποσοστό αυτό είναι 0,%! Στην αμέσως χειρότερη θέση βρίσκουμε το χρηματοοικονομικό / τραπεζικό κλάδο, με το ποσοστό των μετοχών του που κατέγραψαν νέο υψηλό 52 εβδομάδων να έχει πέσει, μόλις, στο 2,53% από το 11,39% που βρισκόταν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ράλι του.

Εντυπωσιακή είναι και η μείωση του αντίστοιχου ποσοστού για τον κλάδο τεχνολογίας, καθώς αυτό μειώθηκε από 27,63% που ήταν στο προηγούμενο ράλι, στο 11,84% σήμερα.

Συμπερασματικά, με τον Dow Jones να παραμένει ο μόνος διεθνής δείκτης που κράτησε τα νέα υψηλά του επίπεδα τιμών αλλά και απομακρύνθηκε ουσιαστικά από την προηγούμενη κορυφή του και με τις επιμέρους μετοχές να μην ακολουθούν τους δείκτες στο τρέχον ράλι τους, συνεχίζει να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που διαβάσετε 1οι και σε διεθνή αποκλειστικότητα στο 3FVIP.com και στη στήλη, ότι το έξυπνο χρήμα θα χρησιμοποιούσε τον Dow Jones ως οδηγό της διεθνούς αγοράς μετοχών, κάτι το οποίο έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις