Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Το σχέδιο του έξυπνου χρήματος για την έξοδο από την κρίση ευνοεί...τα χρηματιστήρια
649 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009
00:43

Όταν δημοσιεύσαμε την εξίσωση της ανόδου υπογραμμίσαμε ότι μέσω αυτής μπορούσαμε με τρόπο απλό να καταγράψουμε μεγάλα κέρδη από τις χρηματιστηριακές αγορές αρκεί να κατανοήσουμε τις βασικές της παραμέτρους. Βάζοντας όλα τα κομμάτια του παζλ στη σωστή τους θέση, είχαμε βρει στην καρδιά της εξίσωσης το δολάριο.

Με τις ΗΠΑ να βυθίζονται στο χρέος, η υποτίμηση του δολαρίου ήταν αναπόφευκτη, καθώς η FED θα επιχειρούσε να 'πληθωρίσει' την αμερικανική οικονομία, προκαλώντας ανάπτυξη βασισμένη στην αύξηση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να τονώσει με ρευστότητα την οικονομία εμποδίζοντας τον άμεσο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα μέσω των τραπεζών, ώστε να αποφύγει τη δημιουργία μίας νέας φούσκας δανείων.

Το πρόβλημα με τον άμεσο δανεισμό από τις τράπεζες είναι οξύ, καθώς το ιδιωτικό χρέος των Αμερικανών, αντιστοιχεί στο 300% του ΑΕΠ των ΗΠΑ (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη σχετική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης), με αποτέλεσμα να πρέπει τα δάνεια να παραμείνουν 'παγωμένα', για να συνεχιστεί η φάση της αποσυμπίεσης της συγκεκριμένης αγοράς. Όσο οι καταναλωτές παραμένουν προσηλωμένοι στη νέα τάση, που θέλει την αποπληρωμή των παλαιότερων δανείων και την αποταμίευση να υπερτερούν του δανεισμού ως επιλογές, τόσο το ιδιωτικό χρέος σταματά να αυξάνεται και μπαίνει στη φάση της μείωσης του.

Καθώς η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα εξαρτάται από τη ρευστότητα και εφόσον η ρευστότητα υπό τη μορφή δανείων δεν υπάρχει ως επιλογή σε αυτήν τη φάση, μία εναλλακτική λύση είναι η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών, η οποία, στην τελική ανάλυση, συνεπάγεται χρηματοδότηση των εισηγμένων εταιριών μέσω της αύξησης των υπεραξιών και της κεφαλαιοποίησης τους.

Προκειμένου να ξεκινήσει η ανοδική τάση του χρηματιστηρίου χρειάστηκε θετική παρέμβαση, δηλαδή οργανωμένες και κατευθυνόμενες τοποθετήσεις κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά αντλήθηκαν, αρχικά, από δύο πηγές: α) την αγορά πετρελαίου και β) την αγορά ομολόγων.

Η υποτίμηση του δολαρίου μέσω της χρηματιστηριακής πτώσης του, οδήγησε σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου με αποτέλεσμα να παραχθεί ρευστότητα η οποία τοποθετήθηκε στις μετοχές. Δεν είναι συμπτωματικό, ούτε και τυχαίο, ότι η αρνητική απόκλιση δολαρίου και πετρελαίου ξεπερνά το 90% από την αρχή της ανόδου του Μαρτίου. Νωρίτερα, από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και κατά το 1ο τρίμηνο του 2009, αραβικά και άλλα κεφάλαια συνδεδεμένα με την αγορά πετρελαίου τοποθετήθηκαν στις διεθνείς τράπεζες Ευρώπης και ΗΠΑ και όταν δόθηκε το σινιάλο ξεκίνησαν την τεράστια ανοδική χρηματιστηριακή κίνηση του Μαρτίου – Ιουνίου. Έκτοτε, δολάριο και πετρέλαιο συνέχισαν να κινούνται αντίθετα. Πετρέλαιο και μετοχές, όμως, κινούνται παράλληλα και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα.

Ακόμη και η μελέτη ωριαίων διαγραμμάτων της κίνησης πετρελαίου και μετοχών, φανερώνει την πάρα πολύ μεγάλη θετική τους συσχέτιση. Με άλλα λόγια, όσο οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο συνεχίζουν να βλέπουν αύξηση της τιμής του, ή, τουλάχιστον, διατήρηση του σε επίπεδα άνω των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, τόσο συνεχίζουν να στηρίζουν τις αγορές μετοχών παρέχοντας τους τμήμα της ρευστότητας που παράγεται από τις υπεραξίες της τιμής του πετρελαίου.

Στην ουσία, η άνοδος των μετοχών σημαίνει ότι το χρηματιστήριο πληθωρίζεται και για να συμβεί αυτό χρησιμοποιείται το καλύτερο εργαλείο, δηλαδή το δολάριο. Η υποτίμηση του δολαρίου οδηγεί σε ανατίμηση των μετοχών και όποιος διαφωνεί θα δυσκολευτεί πολύ να εξηγήσει το γεγονός ότι η αρνητική συσχέτιση δολαρίου – μετοχών, ξεπέρασε το 95% το Νοέμβριο και βρίσκεται, πλέον, στο υψηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον, των τελευταίων 10 ετών. Πρόκειται για μία τάση η οποία αναφέρθηκε το Νοέμβριο, για 1η φορά, στα διεθνή χρηματιστηριακά ΜΜΕ, όπως το Bloomberg, με καθυστέρηση 12 μηνών σε σχέση με το 3FVIP.com και τη στήλη.

Η υποτίμηση του δολαρίου δεν οδηγεί μόνο σε ανατίμηση του πετρελαίου και των μετοχών αλλά και του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να κατακτά αλλεπάλληλα ανοδικά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Την ίδια στιγμή απογειώνονται και μία σειρά άλλων μετάλλων, όπως η πλατίνα και ο χαλκός.

Στην πράξη αυτό που βιώνουμε είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ αλλά και άλλων μεγάλων κρατών να βγουν από την κρίση πληθωρίζοντας τις οικονομίες τους. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι (όσο το πείραμα συνεχίζεται με επιτυχία), ευνοϊκό για τις αγορές μετοχών.


www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις