Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Παιχνίδια παρέμβασης από το έξυπνο χρήμα με τελικούς νικητές τις τράπεζες
640 αναγνώστες
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009
23:52

Σύμφωνα με την εξίσωση της ανόδου, η πτώση του δολαρίου οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τμήμα των κερδών αυτών μεταφέρονται στην αγορά μετοχών. Με άλλα λόγια η υποτίμηση του δολαρίου προκαλεί ανατίμηση του πετρελαίου και αυξάνει τη ρευστότητα που μπορεί να κατευθυνθεί προς την αγορά μετοχών. Έτσι, δολάριο και μετοχές κινούνται αντίθετα και αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση των διεθνών δεικτών όσο και στην περίπτωση των δεικτών των αναδυόμενων αγορών αλλά ακόμη και των περιφερειακών χρηματιστηρίων, όπως το ΧΑ.

Σε πολλές αναλύσεις μας με στοιχεία από το 3FVIP.com, προβλέψαμε τη δημιουργία αυτών των συσχετισμών και υποστηρίξαμε ότι δεν είναι συμπτωματικοί αλλά προκύπτουν από το σχεδιασμό του έξυπνου χρήματος, το οποίο προσπαθεί να επηρεάσει την πραγματική οικονομία και να τη φέρει στην ανάπτυξη, μέσω της χρηματιστηριακής οικονομίας. Μέχρι στιγμής η επιβεβαίωση αυτής μας της πρόβλεψης υπήρξε απόλυτη, καθώς τα πρώτα θετικά στοιχεία για την πραγματική οικονομία ήρθαν μόνο μετά την πολύ μεγάλη πτώση του δολαρίου και την άνοδο των χρηματιστηρίων και του πετρελαίου και αυτό που πέτυχε η χρηματιστηριακή ανάπτυξη δεν μπόρεσαν να το πετύχουν ούτε τα πακέτα στήριξης της οικονομίας αλλά ούτε και ο υπέρογκος δανεισμός.

Αν, όμως, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με σχέδιο του έξυπνου χρήματος, περνά μέσα από τη χρηματιστηριακή ανάπτυξη και αν η τελευταία συνδέεται με την υποτίμηση του δολαρίου, τότε το έξυπνο χρήμα θα πρέπει να μπορεί να παρέμβει στο δολάριο ώστε να προκαλέσει την πτώση του. Πώς ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό σε μία 'ελεύθερη' νομισματική αγορά;

Ένας τρόπος θα ήταν πουλώντας δολάρια και αγοράζοντας ανταγωνιστικά νομίσματα. Το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο, όμως, είναι η αμεσότητα του και ακόμη και αν η παρέμβαση δε γίνει κατευθείαν από το αμερικανικό κράτος αλλά μέσα από επενδυτικά ινστιτούτα με τα οποία αυτό συνεργάζεται, δε θα περάσει πολύ διάστημα πριν οι θιγόμενες χώρες, αυτές δηλαδή των οποίων τα νομίσματα ανατιμώνται, κάνοντας τις ακριβές σε μία πολύ κρίσιμη οικονομική περίοδο, κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για χειραγώγηση του δολαρίου.

Εφόσον, λοιπόν, η άμεση παρέμβαση είναι πιθανό να δημιουργήσει διεθνείς προστριβές, το έξυπνο χρήμα πρέπει να έχει εναλλακτικούς τρόπους παρέμβασης και υποτίμησης του δολαρίου. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι αυτά των ομολόγων με βραχυπρόθεσμο κύκλο ζωής και τα πιο σημαντικά είναι αυτά του 3μήνου. Υποδηλώνουν το βραχυπρόθεσμο κόστος τους χρήματος και η πορεία τους εξαρτάται απόλυτα από τους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μειώνονται, επηρεάζουν το δολάριο, καθώς κάνουν τη διακράτηση του δολαρίου εντελώς ασύμφορη, αφού η ανταμοιβή του επιτοκίου είναι πολύ μικρή. Αν κάποιος επενδυτής αγοράσει ομόλογα με ρήτρα δολαρίου, δηλαδή αν εμμέσως αγοράσει δολάρια, με το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο να είναι πολύ μικρό, δεν έχει κανένα κέρδος και επομένως πρόκειται για μία κακή επένδυση. Αντίθετα, αν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξηθούν, τότε υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για να επενδύσει κανείς στο δολάριο, προκαλώντας αύξηση στη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

Στις αρχές του 2008 τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονταν στο 3,2%. Υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, η FED ξεκίνησε τη μείωση τους, και το Μάρτιο του 2008 είχαν φτάσει στο 0,5%. Αυτή η εξέλιξη είναι φυσιολογική σε μία περίοδο κρίσης ρευστότητας, καθώς μειώνεται το κόστος του χρήματος, κάτι που εξυπηρετεί τις τράπεζες και εμμέσως την οικονομία. Αυτό, γιατί οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν με πολύ χαμηλό κόστος και έτσι μπορούν και να δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο, τονώνοντας τη ρευστότητα στο σύστημα (αν βέβαια τελικά προβούν σε δανεισμό, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί).

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, επομένως, ήταν λογικό να μειωθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από τη FED ως τμήμα μίας προσπάθειας διευκόλυνσης της ρευστότητας και αυτό συνέβη ταχύτατα από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οδηγώντας σε πτώση και το δολάριο. Ωστόσο, από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2008, η FED προέβη σε μία, φαινομενικά, παράλογη κίνηση αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, από το 0,5% στο 1,75%, κλείνοντας, ουσιαστικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας σε μία φάση που η οικονομία διψούσε γι΄ αυτήν πιο πολύ από ποτέ, στα τελευταία 80 χρόνια. Η εξήγηση για την κίνηση αυτή της FED, ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να προκαλέσει άνοδο στο δολάριο, ούτως ώστε να δώσει τη χαριστική βολή στο πετρέλαιο που σε εκείνη τη φάση συνέχιζε να κατακτά ιστορικά υψηλές τιμές, αγγίζοντας τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Πράγματι, η άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων συνέβαλλε στην άνοδο του δολαρίου και οδήγησε στην κατάρρευση του πετρελαίου. Από το Μάρτιο του 2009 και μετά βραχυπρόθεσμα επιτόκια και δολάριο έχουν πάρει την κάτω βόλτα και αντίστροφα οι μετοχές έχουν καταγράψει ένα εξαιρετικά μεγάλο ράλι. Και καθώς τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν αυξηθεί από το 2%, στις αρχές του 2009, στο 3,36% σήμερα, οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες.

Αυτό γιατί από τη μία η τεράστια χρηματιστηριακή άνοδος έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίηση τους και τις έχει τροφοδοτήσει με ρευστότητα, βγάζοντας τες από την κρίση και από την άλλη γιατί η καμπύλη απόδοσης των επιτοκίων των ομολόγων λειτουργεί απόλυτα ευνοϊκά γι' αυτές.

Ξεκινώντας από το 1ο, ο τραπεζικός δείκτης των ΗΠΑ έχει ενισχυθεί κατά 140% από την αρχή του ράλι, με μετοχές όπως η J.P. Morgan να καταγράφουν κέρδη της τάξης του 173%. Η J.P.Morgan βρέθηκε στα χαμηλά του Μαρτίου στα 14,89 δολάρια, για να φτάσει τον Οκτώβριο στα 47,47 δολάρια, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό της. Έτσι, ενώ υποτίθεται πως βρέθηκε σε μία άκρως κρίσιμη θέση στην αρχή της κρίσης, τελικά κατέληξε να 'καταβροχθίζει' τη μία χρηματιστηριακή εταιρία μετά την άλλη μερικούς μήνες αργότερα και να αναδύεται πολύ ισχυρότερη απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία της.

Όσον αφορά στο 2ο, η εξίσωση είναι απλή: όσο αυξάνεται η απόσταση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια τόσο μεγαλώνει το περιθώριο κέρδους των τραπεζών, καθώς μπορούν να δανείζονται με πολύ χαμηλό κόστος και να δανείζουν με υψηλό κόστος. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2008 η απόσταση αυτή ήταν λίγο πάνω από το 2% ενώ στις 17 Νοεμβρίου βρίσκεται οριακά πάνω από το 4%. Αυτό σημαίνει πως σήμερα, τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών έχουν, σχεδόν, διπλασιαστεί, έναντι 11 μηνών νωρίτερα.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις