Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΗΠΑ: η οικονομία με την πλάτη στον τοίχο παρά τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή άνοδο από το 1933
524 αναγνώστες
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009
23:16

Τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν σε καμία περίπτωση ότι η ύφεση έχει παρέλθει αλλά αντίθετα, αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι η πραγματική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Με εξαίρεση τον κλάδο των αυτοκινήτων, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου αυξήθηκαν έναντι του Σεπτεμβρίου, μόλις, κατά 0,2%, λιγότερο ακόμη και από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,4%.

Και εφόσον ακόμη και η μηνιαία αύξηση των πωλήσεων ήταν, ουσιαστικά, ανύπαρκτη, σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση για 23ο διαδοχικό μήνα, σπάζοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ και βάζοντας πλώρη για τη συμπλήρωση 2 ετών μείωσης, διάστημα που είναι το μεγαλύτερο, τουλάχιστον, από τις αρχές του '90, όταν και ξεκινούν τα σχετικά στοιχεία.

Ακόμη χειρότερα, η, σε ετήσια βάση, πτώση ήταν της τάξης του 8%, στοιχείο που συμπληρώνει ένα παζλ που αποκαλύπτει πόσο δύσκολη είναι ακόμη η κατάσταση στις ΗΠΑ, όχι μόνο στην αγορά κατοικίας, στην αγοράς εργασίας ή στη βιομηχανία και άλλους τομείς της πραγματικής οικονομίας αλλά ακόμη και σε ό,τι αφορά στην αύξηση της κατανάλωσης, η οποία, υποτίθεται ότι ήταν η 1η προτεραιότητα των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Όλες οι ελπίδες, λοιπόν, μεταφέρονται στο Νοέμβριο, ο οποίος αν δεν παρουσιάσει πτώση στις λιανικές πωλήσεις σε μηνιαία βάση, είναι πιθανό να σπάσει το αρνητικό σερί 23 μηνών πτώση σε ετήσια βάση και να γίνει ο μήνας σταθμός για το σχηματισμό 'πυθμένα' στην καταστροφική, αυτή, πτωτική τάση.

Ο μόνος κλάδος που παρουσίασε ουσιαστική αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ήταν αυτό των αυτοκινήτων και τα πακέτα στήριξης αλλά και το χρηματιστηριακό ράλι έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Μία σειρά μέτρων όπως αυτό της απόσυρσης αλλά και η ενίσχυση των μετοχών εταιριών της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αυτή της Ford, τόνωσαν τον κλάδο, παρέχοντας του την απαραίτητη ρευστότητα για να αναπτυχθεί. Ωστόσο, η συνταγή αυτή της ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας και όχι χάρη στην επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα η οποία θα πρέπει να απενεργοποιείται κάθε φορά που το ρολόι θα πλησιάζει στο μηδέν, αλλιώς θα απειλήσει να τινάξει τον κλάδο στον αέρα.

Έτσι, για παράδειγμα, χρειάστηκε μία αύξηση της τιμής της Ford κατά 444% πριν η εταιρία μπορέσει να ορθοποδήσει, αλλά αυτή η ενίσχυση έγινε με χρηματιστηριακή ρευστότητα και μέσω της δημιουργίας υπεραξιών και αν η τάση αντιστραφεί ή διορθώσει, η εταιρία θα κινδυνεύει και πάλι να μπει σε περιπέτειες. Με άλλα λόγια δημιουργείται μία πολύ μεγάλη εξάρτηση της αύξησης της κατανάλωσης και της ανάπτυξης από τη ρευστότητα και μειώνεται η συσχέτιση τους με άλλους παράγοντες, όπως οι καινοτόμες ιδέες, η καλύτερη διαχείριση, το εξυπνότερο μάρκετινγκ και βέβαια η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας που θα οδηγήσει σε μείωση της εργασίας και αύξηση του εισοδήματος.

Συμπερασματικά, μετά από το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι 8αμήνου για τον Dow Jones από το 1933 (στοιχεία από το 3FVIP.com) και μετά από πακέτα στήριξης τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έναν υπέρογκο δανεισμό, οι ΗΠΑ κατάφεραν με να σταματήσουν την κατρακύλα της οικονομίας σε ορισμένους τομείς αλλά πάντα σε μηνιαία βάση. Στο μεταξύ, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και το εισόδημα να πέφτει.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις